torsdag 3 oktober 2019

Räntor & Eurodollar

Det är stor dramatik på den amerikanska repo-marknaden (läs här om repor) vilket är en av de största och viktigaste räntemarknaderna. Räntan för en 24h-repa stack iväg till 15% mot normala ca 2%. Det har varit oroligt på denna marknaden länge och till slut så tvingades amerikanska centralbanken Federal reserve gå in och stötta marknaden med idag totalt ca $250 miljarder.
Data ovan från Federal reserve, visar medelvärdet av 99%-percentilen.

De enkla förklaringarna är att det är ett tillfälligt problem, amerikanska skatter ska vara betalda sista september, att amerikanska Treasury (Riksgälden i Sverige) har börjat fylla på sina konton och att banker m.fl. velat ”justera” sina balansräkningar inför kvartalboksluten som tillsammans skapat ”brist” på dollar. Federal reserves stöttning är planerat att pågå till mitten av oktober.

De lite mer eftertänksamma menar att det är ett mycket större problem, det finns för lite dollar i världen. Efter finanskrisen 2008, som började på ungefär detta sättet, så drog sig många banker, fonder m.m sig ur repo-marknaderna tillsamman med nya regler för bankerna (t.ex. Basel 3). De eftertänksamma tror inte heller att stöttningen av marknaden från Fed kommer att sluta i oktober och vissa ser en risk för att det kommer att bli större problem framöver.

Världsekonomin bygger på amerikanska dollar, ca 70% av all världshandel sker i dollar, gissningsvis samma andel för finansiella transaktioner t.ex. en stat ger ut statsobligationer i USD, företag A köper företag B, alla världens centralbanker har dollar i sina valutareserver osv. Eventuell brist på dollar i repomarknaden kommer till slut att sätta press på dollarn på valutamarknaden och skapa stora problem för stora delar av världen: de utanför USA med stora lån i dollar (totalt ca $15.000 miljarder), sätta press på amerikanska ekonomin då importen blir dyrare och exporten svårare m.m.

Tittar man lite närmre så ser man att de som brukar låna ut pengar på repo-marknaden som amerikanska banker så ser man att de har likviditet till att låna ut men väljer att inte göra det. Frågan dyker då upp varför de inte lånar ut till 10%? Det finns bara två möjliga svar 1) de vill själva ha likviditeten 2) de ser risker hos motparten. Vad är det de ser som inte vi ser?

På andra sidan i repan finns någon som är väldigt beroende av att få lånen, till den grad att de är beredda att betala 10%. Vem är det och vad blir konsekvenserna om de inte får tillgång till pengarna?

Det globala systemet med ”grossisthandel” (”wholesale”) av dollar med hjälp av repor kallas Eurodollar system, någon beskrev det som om det finns gröna och röda dollar där de gröna är de som vi använder och röda de som hanteras i Eurodollar-systemet.

Jeff Snider gör sitt bästa för att förklara detta enorma komplexa ogripbara (”intangible”) systemet som växt fram de senaste 50-åren där förklaringarna finns till många av problemen i världsekonomin. T.ex. så finns en del av förklaringen till att räntorna på statsobligationer faller, dessa används som säkerheter i repor och priset på obligationerna spelar inte så stor roll eller varför PBOC (kinesiska centralbanken) är tvingade att sänka växelkursen för det saknas dollar i Kina. 

Jeff visar på ett övertygande sätt att Eurodollar system gick sönder i senaste finanskrisen och efter det så har det inte skapats tillräckligt med dollar i världen vilket är förklaringen till att tillväxten i världens ekonomier inte tagit fart. Enligt  Jeff så är vi nu i den fjärde vågen av dollarbrist; den första i finanskrisen 2006-09, den andra som ledde till Euro-krisen (med Grekland i spetsen) 2011-12 och den tredje 2014-16 med en kraftig inbromsning av världskonjunkturen.

Jag (och många andra) har lärt oss att se finansmarknaderna med nya ögon med hjälp av Jeff och hans Eurodollar-universitetetMacroVoices. Eurodollar, och Bitcoin, är ”intellektuellt utmanande”, dvs riktigt svårt att förstå men väl värt tiden att sätta sig in i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar