måndag 30 september 2019

Bitcoin igen!

Egentligen borde jag vara van men det känns jobbigt varje gång där är ett kraftigt prisfall på Bitcoin. 

Och även om inget ändrats i förutsättningarna för att Bitcoin ska bli något stort mer än priset så sjunker oddsen i mitt huvud, från förra veckans 80% till typ 78% i dag … 

Det krävdes en stor kraftansträngning för att göra veckans inköp av Bitcoin-certifikat, små, små köp 41 veckor i rad nu.

Tittar man på Bitcoin-priset sedan 2011 så har det droppat 10% eller mer 79 gånger dvs drygt 9 gånger per år i snitt. Förra tisdagen droppade priset 11% och var årets 5 nergång på mer än 10%, de tidigare hände kring midsommar.  

Jag la en stund på att titta på de dagliga prisskillnaderna och graferna finns sist i inlägget. En summering:
  • Inga tydliga skillnader i någon av analyserna mellan åren 2011 till idag
  • 55% av dagarna går priset upp, med i genomsnitt 2,9%/dag
  • Ingen tydlig trend på volatiliteten kommer att sjunka, mätt som standardavvikelsen
  • 0,7% sannolikhet att priset går ner med 11% som i tisdags, dvs händer 2,5 gånger per år i snitt
  • Priset går upp eller ner i snitt två dagar innan det vänder
  • Flest dagar i rad med uppgång i år är 8 och nedgång 6

De kraftiga nergångarna har nästan alltid samma mönster, ett par dagar med låga volymer och svagt sjunkande kurs för att sedan under stor volym på kort tid gå ner 10% eller mer. Enda logiska förklaringen till detta är att ett antal personer gemensamt bestämt att de ska sälja samtidigt. Förhoppningen då är att fler ska börja sälja och driva kursen nedåt så att de som startade fallet kan köpa tillbaka dem på en lägre kurs.

De dagliga prissvängningarna är något man får leva med i Bitcoin-världen, min gissning är att detta kommer att fortsätta under många år.

Prismodellen som den anonyma twittraren PlanB publicerat som bygger på att priset är i princip helt korrelerat med ”stock to flow” dvs antalet nya Bitcoin (12,5 var 10 min) i förhållande till befintliga (18 miljoner idag) fortsätter att vara högaktuell.

En annan matematikprofessor dök upp på twitter och efter att först sagt att modellen var fel göra en 180-grading u-sväng och hålla med om att modellen stämmer. PlanBs modell testades genom att de utvärderade om de båda tidsserierna är co-integrerade, vilket de var överens om till slut att de är. Detta innebär att där är ”äkta” korrelation mellan dem och att priset kommer att vara lika delar över som under modellpriset, som om priset har ett gummiband mot modellpriset. (Jag måste varit sjuk den dagen vi lärde oss om co-integrering, alternativt att det ”uppfunnits” efter 1988 …). 

Någon, eller några, av de +100.000 Bitcoin-utvecklarna i världen har tagit modellen till nästa nivå, kolla länken till digitalik.net. Hon har skruvat lite på modellen och tagit bort den miljoner Bitcoin som Satoshi skapade och inte rört sig någon gång och då blir modellpriset idag $8.300.

Rekommenderar skarpt att lägga några minuter på texterna på hemsida, enkla bra förklaringar till vad Bitcoin är och varför de är ”bra” som pengar. Utöver ”Stock to flow”-grafen som indikerar ett Bitcoin-pris på $1 miljon 2025 så finns där bl.a. en graf på vad priset blir nästa 4 års cykel om den senaste cykeln repeteras.

Detta är spännande på riktigt!

Så om Bitcoin-nätverket (utvecklare, användare och miners) fortsätter att utvecklas på samma sätt som hittills så är sannolikheten stor att vi har högre priser framför oss när nästa halvering av Bitcoin-belöning kommer att ske i slutet av april nästa år. 

En snabb titt på några siffror om utvecklingen, från Blockchain.com:
  • Hashraten, dvs antalet gissningar per sekund för att få skapa nästa block är på all time high, upp 100% på ett år
  • Antal plånböcker upp 50% på ett år till 42 miljoner
  • Antalet transaktioner upp 40% på ett år till 325.000 per dag

Ser ju strålande ut!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar