måndag 23 september 2019

Nystart - dag 1 - Bitcoin

Tänkte prova ett nytt upplägg på bloggen under de närmsta veckorna, frekventare (typ dagligen), kortare och ett område i taget. 

Jag börjar med det mest spännande området – Bitcoin.

Idag är det en milstolpe för Bitcoin – Bakkt har börjat med ”riktiga” Bitcoin-terminer. Bakkt är en del av ICE (Intercontiental Exchange), en av världens största termins- och derivatbörser som även äger bl.a. New York stock exchange. 

Den som vill sälja Bitcoin om t.ex. en månad skickar över sina Bitcoins till Bakkt och sedan säljer man terminskontraktet. Priset nu på morgonen var $10.500 (hittar dock inte datan på deras hemsida). Skillnaden mot terminerna på CME är att dessa terminerna bara är i USD, man behöver inte ha eller får inga Bitcoin.

Terminer är en av pelarna i det finansiella systemet och är ”nödvändigt” för att fonder m.m. ska investera i Bitcoin. Det samma gäller för företag som vill använda Bitcoin för att t.ex. flytta pengar mellan olika dotterbolag runt om i världen, de behöver dem för att inte ta kursrisk på samma sätt som de valutasäkrar för t.ex. dollarkursen. 

PlanB var med i en podcast förra veckan och pratade bl.a. om detta. Podcasten var en av de bästa jag lyssnat på om Bitcoin och hur de kan/kommer att påverka det finansiella systemet.

Hash-raten, dvs antalet gissningar på slumptalet i funktionen för att få rätten att skapa nästa block är på all time high, ca 100 miljoner TH/s, dvs 100.000.000.000.000.000.000 gånger per sekund gissas det … Detta kan bara tolkas som att miners tror på ett högre pris, de investerar i fler CPU-er och lägger ner stora belopp på elektricitet. 
En snabb re-cap på mining, en förenklad beskrivning:  ett block består av tre delar: referens till förra blocket, transaktioner (som man kollat är korrekta) och ett slumptal. Dessa tre delarna stoppas in en funktion som ska ge ett tal som är mindre än ett bestämt värde. Detta gränsvärdet är satt så att det skapas ett block ungefär var 10:e minut och gränsvärdet justeras ungefär en gång varannan vecka. Den som ”vinner” gissningen får 12,5 Bitcoin och denna ersättningen halveras ungefär vart fjärde år, nästa gång är i april 2020.

Jag började skriva att priset efter vårens rusning leget i princip stilla i tre månader men tittar man på grafen så ser man en negativ trendlinje istället. Känns som vi laddar inför ett utbrott, hoppas det blir uppåt …

Har lite egna grafer jag följer:
30-dagars pristrend är nästan 0 och de grå linjerna bygger på 30 dagars standardavvikelsen och 95% sannolikhet att priset ligger innanför dessa gränserna. Grafen nedan visar 30 dagars trendens utveckling det senaste halvåret.

Handelsvolymen är förhållandevis låg för tillfället.

Och 30 dagars pris/volymkorrelation är låg.

30 dagars standardavvikelse är på extremt låga, dvs inga kraftiga prisrörelser. (Är lite osäker på mina statistikkunskaper, är priset normalfördelat eller finns det bättre fördelningar?)

Trace Mayer börjad för länge sedan att titta på priset i förhållande till 200 dagars medelvärde.

Hans slutsats var tidigt att det är köpläge så länge som priset är under 2,4 och idag är vi till och med under tre års medelvärde dvs rea på Bitcoin 😊.

Det blir bara tydligare och tydligare att det inte finns något värde i de andra 2.700 cryptovalutorna. Mitt egna index med 19 coins och startdag mitten av december när Bitcoin vände uppåt senast visar att de i snitt backat i pris sedan dess, i en fortsatt negativ trend.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar