måndag 7 oktober 2019

Guld!

Efter flera år med guldpriset lite upp för att sedan gå ner så ser det ut som om vi kan ha börjat nästa uppgångsfas. Grafen nedan visar guldprisets utveckling i dollar sedan 1979 då guldet stod i ca $250 till idag då priset är ca kring $1.500 (4,6% årlig avkastning under dessa 40 åren).

Grafen ned visar prisutvecklingen i % i de senaste tre uppgångarna (bull markets på amerikanska) och om utvecklingen blir samma denna gången så kan guldpriset hamna kring $5.000 om några år.

För guldpriset i svenska kronor så ser det lite annorlunda ut, grafen nedan från 2001 till idag då vi är på all time high på 15.000 kr per ounce (31,1 gram) eller 480 kr/g. Årets uppgång har varit mycket bra, 34% hittills.

Det diskuteras flitigt vad det är som driver priset på guld. Oro i världen är en faktor då man vill äga en av de få tillgångarna som inte har en tredjepartsrisk eller är någon annans skuld (Bitcoin är en annan …). Inflation har under perioder varit en drivkraft till ökade guldpriser men just nu verkar det vara som alternativ till negativa räntor på obligationer.

Skalan längst till vänster är amerikans trillions (1.000 miljarder) dollar och den ljusblå linjen visar hur mycket obligationer det finns med negativ ränta, idag ca $13.400 miljarder (ca 20% av alla världens obligationer, helt sjukt …). Den svarta linjen är guldpriset i dollar och man ser att korrelationen under senaste året varit i det närmsta 100%. 

Värdeutveckling på aktier i guldgruvebolagen har gått bra i år och följt med guldpriset men jag väntar på den stora omvärderingen av dessa aktierna som skedde 2010-2011. ETFen GDXJ består av ett 40-tal mindre producerande bolag och plottar man priset på GDXJ mot guldet så får man bilden nedan. 

Så idag står GDXJ i ca $40 vid ett guldpris på $1.500 medan priset på GDXJ var $150 vid samma guldpris 2011. 

Tyvärr har EUs regelverk Mifidi gjort att européer inte får handla GDXJ längre så alternativen är att leta andra fonder/ETFer, investera i individuella bolag eller handla med optioner på GDXJ. Vi som hade GDXJ innan de nya reglerna trädde i kraft vid årsskiftet 2017/2018 har fått behålla dem vi hade.

Våra andra innehav i guldbolagsaktier är ett streamingbolag som heter Wheaton som jag skrev om här, Victoria Gold och två mindre poster i Agnico Eagle Mines och First Majestic Silver. 

Victoria Golds gruva är nu i drift men aktiepriset har inte lyft än. Vill man se bra filmer om hur det ser ut i en guldgruva så kan man kolla på deras filmer, t.ex. här.

Att investera i guldpriset har i princip alltid varit en OK investering om man behåller det något år och under vissa perioder riktigt bra. Det snackas mycket på finans-twitter om att guldet kommer att fortsätta upp om världen är på väg in i en lågkonjunktur med lägre räntor och lägger man därtill lite allmän ”oro” så skulle det kunna bli riktigt intressant. Väldigt få pensionsfonder eller privatpersoner har exponering mot guldpriset och ännu färre äger fysiskt guld, skulle detta ändras så är det såklart också positivt för guldpriset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar