torsdag 26 oktober 2017

Guld!

Innehåll i inlägget:
  • prisutvecklingen på guld
  • guldmarknaden
  • hur man kan investera i guld
  • våra investeringar

Guldpriset i US dollar (USD) toppade den 22 augusti 2011 på 1 889 USD/troy ounce (troy ounce =31,1 gram), därefter föll priset i flera år till som lägst 1 056 USD/oz, -44%, i november 2015 för att idag stå i 1 300 USD/oz.


Omräknat till svenska kronor så ser det lite mindre dramatiskt ut; mindre fall, tidigare vändning och idag är vi ca -13% från toppnoteringen (-31% i USD).

Precis som olja så handlas guld antingen via spot pris (omedelbar leverans) eller via terminskontrakt (leverans om x månader). Spotpriset sätts i enskilda affärer direkt mellan köpare och säljare, inte via någon börs och därför finns inget ”officiellt” spot pris. För att få en uppfattning av spotpriset så samlas information in av t.ex. Returers och Bloomberg som publicera dem. Utöver detta så finns London Spot Fix, som bygger på ett möte två gånger om dagen med fem banker där priset sätts som är grunden för mycket av handeln med guld och derivat. Terminshandel sker på flera ställen: CME, Comex, ICE, eCBOT m.fl. All handel sker i USD med ett undantag, Shanghai gold exchange där handeln sker i RMB.

De flesta terminskontrakt blir aldrig fysisk leverans utan löses ut från marknaden innan guldet ska levereras. Fler aktörer ställer ut kontrakt som de sedan köper tillbaka i hopp om att kunna tjäna pengar på detta. Ibland kan man se stora dropp i guldpriset, då är det oftast någon som sålt mycket stora mängder kontrakt i hopp om att starta en nergång där de senare köper tillbaka kontrakten till ett lägre pris. Shanghai gold exchange utgör åter ett undantag, här måste alla terminskontrakt gå till leverans.

Ett annat fenomen är att man leasar ut guld för att få avkastning på investeringen. Leasingen sker även i flera steg (jag lånar ut det till dej som lånar ut det till Pelle osv) alternativt att samma guld leasas ut till flera samtidigt (då de inte fysiskt hämtar det).

Några siffror kring guld
  • Totalt utvunnet guld genom historien är ca 187 000 ton och ökar med ca 3.000 ton per år
  • Allt världens guld skulle rymmas i en kub på drygt 20*20*20 meter
  • Värdet av allt guld är ca 8 000 miljarder USD (BitCoin 100 miljarder dollar som jämförelse)
  • 50% av guldet finns i smycken, 20% ägs av banker (inklusive centralbanker), 20% som privata investeringar och 10% övrigt
  • Ca 150 ton om året används i industrin

Sedan toppen 2011 har intresset för guld som investering varit litet i västvärlden medan Kina, Ryssland och Indien köpt stora mängder.

Det finns inga entydiga svar kring vad som driver guldpriset, vissa säger räntan, andra priset på råvaror, tredje att priset går upp i orostider, förväntningar om inflation m.m. Hela prisdiskussionen kokar ner till en fråga: är guld en ”store of value” eller ”pet rock”?

Guld har fungerat som pengar i över 2 500 år och var fram till 1971 basen för alla pengar. Efter att Nixon stängde ner möjligheten att växla dollar till guld inom ramen för Bretton Woods-systemet (fasta växelkurser mot dollarn där USA lovat byta 1 ounce guld för 35 USD) så backas dagens valutor bara upp av vårt förtroende för centralbankerna.

Det skrivs mycket om guld, från båda hållen med extremer som ”ett rimligt guldpriset är 10 000 USD” till att ”guld är helt värdelöst i dagens värld”. Ett intressant ”surr” från ”gold buggs” är att Kina kan vara på väg att försöka minska sitt behov av dollar genom att använda guld. Ett steg i denna riktningen kan vara terminskontrakt för olja i RMB som sedan kan växlas till guld på Shanghai-börsen. Tål att hållas ett öga på.

Jag är ganska övertygad om att vi i nästa finansiella nedgång kommer att se betydligt högre guldpriser än idag, minst tidigare all time high. Jag tror inte det är annorlunda denna gången – guld är och kommer att förbli värdebeständigt över tid vilket gör att många kommer att vilja äga guld när börserna vänder ner eller inflationen kommer. Detta i kombination med gruvbolagen är mycket lågt värderade gör att jag ser stora möjligheter för guldaktier men det kan komma att krävas tålamod och starka nerver på vägen dit.

Investera i guld

Guld är en mycket likvid investering. Googla ”köpa guld” så får du upp minst 30 förslag på svenska webshopar som säljer och köper guld. Gå en runda i Malmö/Göteborg/Linköping och kolla efter skyltar så kommer ni att se många som handlar med guld. Det som är svårt med guld är ju förvaring, hemma är ingen bra idé och i bankfack får man inte ha det utan man måste hitta något annat företag som har säker förvaring.

Det finns många andra sätt att få exponering mot guldpriset. Det enklaste är att köpa ETF (Exchange traded fund, ungefär som en index- eller aktiefond) som heter GLD, finns på Avanza, som följer guldpriset. Ett intressant alternativ är Goldmoney.com. Du äger guldet som de förvarar säkert av dem samtidigt som du kan få ett vanligt Visa-kort som de justerar ditt guldsaldo mot.

Vill man ha utväxling på guldpriset är bolag som utvinner guld det bästa sättet. Dessa delas normalt in tre kategorier

  • Seniora bolag med Goldcorp, Barrick Gold och Newmont Mining i topp. Vill man köpa en ETF finns bl.a. en som heter GDX. Risken är ganska hög och volatilitet stor jämfört med börsen som helhet
  • Juniorer som t.ex. Gold Fields, Yamana Gold, Iamgold, Osisko. Även dessa handlas enklast genom en ETF, t.ex. GDXJ. Deras utväxling på guldpriset är större än för GDX-bolagen vilket gör dessa ännu mer volatila, +/- 3% är ingen ovanlig kursrörelse för en dag
  • Prospekteringsbolag som äger mark eller rättigheter att söka guld. Såg en rapport där de räknat fram att ungefär 0,1% av dessa bolagen kommer så långt som till produktion. Inget för personer med svaga nerver men belöningen kan bli stor, förekommer bolag där värdet ökat med 100 gånger

Ytterligare möjligheter till investeringar finns i bolag som finansierar gruvbolagen eller de som servar dem t.ex. geologer, ingenjörsfirmor, etc.

GDXJ

Bilden nedan visar utvecklingen på GDXJ från 2010, ner ca 70% medan guldet är upp ca 10%. Värderingen av guldbolagen toppade ca ett år före guldpriset.

Tittar mer i detalj på GDXJ i förhållande till guldpriset kan man plotta bilden nedan, data från november 2009 till oktober 2017. Varje punkt representerar en dags slutkurs för GDXJ i förhållande till guldpriset (som exempel: pilen längst ner till vänster visa 2015-12-17 då guldpriset var 1 050 USD och GDXJ stängde på 18,79 USD).
Under perioden 2010 - 2011 värderades bolagen i GDXJ till ca 135 USD vid ett guldpris på 1 300 USD (övre cirkeln) för att sedan göra en göra en svagt uppåtgående värdering när guldpriset gick upp. Därefter har GDXJ gått skarpt neråt när guldpriset vände (den röda pilen). Idag värderas GDXJ till ca 1/4 av värdet 2010/11 vid samma guldpris. Om vi får samma sentiment för guld som för 7 år sedan så är en uppvärdering på 400% av GDXJ möjligt vid oförändrat guldpris.
Vi började köpa GDXJ under hösten 2015, lite turligt då priset bottnade då. Köpen fortsatte en bit in i 2016 men vi har sedan dessa bytt ut en del mot andra guldbolagen. Fördelen med en ETF är att man får bred exponering, nackdelen att kvalitén på bolagen varierar, kan man hitta kvalitetsbolagen så finns möjligheten till ännu bättre utveckling.

Northern Dynasty Minerals

Går allting enligt plan kommer gruvan i Pebble, Alaska att år 2024 börja producera guld, silver, koppar och molybdenum (används i legeringar för att höja styrkan och värmetåligheten). Bl.a. 100 miljoner ounce guld och 500 miljoner ounce silver gör Pebble till världens största projekt inom sitt område.

Just nu är man mitt uppe i processen att få tillstånd för gruvan, påverkan på naturen och miljöriskerna är stora men med Trumps nya inriktning för miljö verkar det kunna vara möjligt. Nästa stora steg i projektet är finansiering.

Aktien rusade från 0,5 USD till 3,3 USD efter Trumps vinst för att falla tillbaka till 1 USD och står idag i 2 USD. Vi har ägt en post sedan förra sommaren, får ligga kvar i portföljen tills vidare.

Wheaton Precious Metals

Ett sätt att få exponering mot guld- och silverbolag men med mindre risk är att äga Wheaton Precious Metals som finansierar gruvbolag. Detta sker genom s.k. ”streaming”, i princip köper de rätten att köpa guld och silver till ett lågt fastställt pris när gruvan är i drift.

Bolaget har idag intressen i totalt 28 gruvor varav 20 är i drift, främst i Nord- och Sydamerika men även i Europa, bl.a. Zinkgruvan i Askersund. Den genomsnittliga ”utlåningen” är 210 miljoner USD per projekt och priset de får köpa silver och guld för är i snitt ca 1/3 av dagens marknadspris. Mängden silver och guld de får köpa varierar i varje projekt, från all produktion till fastställd kvantitet under en viss period. Wheatons intäkter är jämnt fördelade mellan silver och guld.

Utväxlingen på silver- och guldpriset är ca 1:3, dvs ökar priset med 1% ökar Wheatons vinst med 3%.

Lite finansiella siffror, USD och senaste 12 månaderna, och annan fakta
  • Omsättning 890 miljoner, upp 37% mellan 2015 till 2016 men ingen ökning senaste kvartalen
  • Vinsten 222 miljoner, 25% vinstmarginal, ökande med 1% per kvartal senaste året
  • 965 miljoner i skulder, ytterligare 1 100 miljoner överenskomna men inte utnyttjade lån. Överenskommelsen löper för tillfället till år 2022. Räntan är låga 2,1%.
  • 5 000 miljoner i eget kapital, 84% soliditet, 4,4% avkastning på eget kapital
  • 95% av tillgångarna är utlåning till gruvor
  • Kassaflöde från ”operations” 500 miljoner, samma utveckling som för omsättningen
  • Utdelningspolicy 30% av operationella kassaflödet, upp från 20%, direktavkastningen 1,4%
  • Investerade 800 miljoner under 2016, hittills inget under 2017
  • Ökade aktiekapitalet med 600 miljoner 2016
  • Komplex skattesituation, tvister med bl.a. kanadensiska skatteverket
  • Börsvärde 8 800 miljoner, börskurs 20 USD, all time high 47 USD april 2011
  • Vd sedan 2011 är Randy Smallwood, geolog som började i bolaget 1993. Fast lön, bonus och optioner, total 3,5 miljoner per år. Total lön till ledningsgruppen 10 miljoner (25% av G&A)
  • Största ägaren Templeton Global Advisors, LTD 6,1%, övriga topp 10 är ETF/fonder som totalt summerar upp till 30% av aktierna
  • P/E 39, P/B 1,75, P/S 10

Risker enligt årsredovisningen
  1. Guld- och silverpriset
  2. Risker i gruvproduktionen, t.ex. att man överskattat mängden guld och silver
  3. Ingen kontroll över gruvorna
  4. Skattesituationen
  5. Kreditrisk, inga lån

Dyrt! Och är det en bank eller gruvbolag? Men det värderas som ett snabbväxande high tech bolag!

Jag tolkar det som det som att prisökning i silver och guld samt tillväxt är inprisat redan. 15% prisökning och 15% ökad ”produktion” ger en dryg dubblering av vinsten och ett P/E tal på 17 vilket är det historiska snittet för S&P500. Balansräkningen är urstark och klarar betydligt mer lån än de 1 100 miljonerna som det finns möjlighet att utnyttja.

Så tror man på högre guld- och silverpriser så är detta ett intressant alternativ. Vi började köpa Wheaton under andra halvan av 2015 och ”bytte” delar av våra GDXJ till Wheaton under 2016. Har inga planer på att förändra innehavet, de får ligga kvar i portföljen i tron på högre priser och att de hittar bra gruvor att investera i.

Granada Gold Mine (tidigare Gold Bullion Development)

Kursen har gått ner med 96% sedan toppen 2011, till idag 0,04 CAD, Jag är ganska tveksam om bolaget kommer att kunna vända den negativa aktiekursutvecklingen, min gissning är att risken är 50/50 att bolaget inte kommer att finnas kvar om två år.

Ledningen gjorde ett stort misstag 2012/2013 när de satsade allt på ett kort – att komma igång med produktion. Tillståndsprocessen drog ut på tiden och aktiekursen sjönk. Ända sättet för denna typen av bolag att få in pengar är att ge ut nya aktier men med ett lågt aktiepris (som inte rör sig uppåt) minskar även denna möjligheten.

Planerna nu är mer aggressiva
  • bygga en utvinningsanläggning på Castle Silvers område några mil bort där tidigare brutet material ska processas igen. På det sättet få ett kassaflöde som kan finansiera en ”riktigt” gruva i Granada, både dagbrott och under jord
  • fortsätta projektering på området

I mars skrev GGM ett ”Letter of intent” med DRA Americas om ett samarbete med dem där de kommer att utveckla och finansiera utvinningsanläggningen. Dock har det varit väldigt tyst sedan mars om detta vilket jag inte tolkar som något positivt.

I dagsläget gör GGM av med ca 1 miljon CAD per kvartal och kassan är i princip tom.

Det som talar för GGM är samma som 2010, det finns med stor sannolikhet riktigt mycket guld på området. Hittills så har man bekräftat 1,5 miljoner ounce guld och i den osäkrare kategorin ”Inferred” 3,4 miljoner ounce. Och då har man bara utforskat 20% av området!

Med dagens aktiepris på 0,04 CAD är bolagsvärdet 20 miljoner CAD. Detta motsvarar en värdering på 4 CAD/ounce guld i marken (resources och inferred) medan andra liknande bolag värderas mellan 40-100 CAD, dvs 10-25 gånger högre.

Riskerna i bolaget kokar ner till en enda punkt – finansiering, både för uppstarten av produktion och projekteringen. Löser vd Frank Basa detta så har GGM en ljus framtid, löser han det inte tror jag en försäljning av Granada-området är enda möjligheten.

Detta är hittills min näst sämsta* aktieaffär -89% och jag har gjort två fel: för stor position för denna typen av bolag (även kallat ”guldfeber”) och inte sålt när det började gå ner. Nu är värdet så litet att jag väljer att behålla och fortsätter att hoppas (vilket oftast är en riktigt dålig strategi).
*Den sämsta är SwitchCore -99%

Castle Silver Resources

Castle Silver Resources (CSR), Ontario, Kanada producerade silver och kobolt från 1884 till 1989 då gruvan stängdes ner av på grund av låga silver- och koboltpriser. Granada Gold Mine köpte gruvan i början av 2000-talet och parallellt med exploateringen av Granada-området skedde även visst arbete på Castle Silver. 2011 knoppades CSR av till eget bolag och en del av aktierna såldes till externa placerare. GGM finansierar delar av sin verksamhet genom att sälja warranter (=optioner) till GGMs aktieägare, därav vårt ägande av bolaget. Frank Basa är vd även för CSR, på gott och ont.

Provborrningarna hittills indikerar höga halter av kobolt, nickel och silver och resultatet från de första testerna kommer inom kort.

Framför allt är det kobolten som är intressant. Kobolt ingår i de flesta litiumbaserade bilbatterierna och beräkningar visar att år 2020 kommer det att finnas ett underskott av kobolt i världen. Priset på kobolt har gått upp från 10 USD/lb 2016 till ca 26 idag.

CSR kan bara finansiera sin verksamhet genom att ge ut nya aktier men läget ser gynnsamt ut. Med stigande koboltpriser och förhoppningsvis bra resultat från första provborrningarna finns stora möjligheter till att aktien stiger. Det kommer då att bli enklare att sälja nya aktier till en bra kurs och utspädningen för oss andra blir då mindre. Idag finns det knappt 80 miljoner aktier i bolaget och med dagens aktiekurs och kostnader behöver man sälja ca 5 miljoner aktier per kvartal.

Det återstår mycket arbete innan en eventuell återuppstart av gruvan, gissningsvis tar det minst 5-7 år och mycket kan såklart hända på vägen, t.ex. uppköp.

Vi behåller våra aktier och har bolaget under bevakning. Är borresultaten OK kan vi komma att köpa några till utöver de warranterna vi får genom GGM.

Victoria Gold

Victoria Gold är det guldbolaget som jag har störst förhoppningar på.
Om allt går enligt plan så ska de sälja det första guldet under andra kvartalet 2019. Uppbyggnaden av gruvan har påbörjats och större delen av konstruktionsarbetet är planerat till Q2-Q3 2018 till en total kostnad av 320 miljoner CAD (2 miljarder SEK). Sista pusselbiten är finansieringen, under våren gjorde de klart med 200 miljoner CAD och återstående del ska presenteras senast till årsskiftet.
Gruvan ligger i Yukon, Kanada och man har hittills bekräftat 2,2 miljoner ounce men med mycket stor sannolikhet kommer det pågående prospekteringsprogrammet att visa på betydligt större mängder guld.
Bolaget leds av John McConnell, en mycket erfaren vd. Lönen till ledningen ser lite ”svulstig ut”, vd tjänar ca 6 miljoner SEK per år och får ca 1 miljon optioner per år. Totalt består ledningen av ca 10 personer med en snittlön på ca 2 miljoner SEK och 400 000 optioner.
Två andra guldbolag är största ägarna, Sun Valley Gold och Kinross äger tillsammans 25% av bolaget och flera fonder är med på listan med storägare där Electum Strategic Opportunities i topp med 13,6% av aktierna.
Aktiepriset är idag 0,5 CAD, ganska exakt var vi startade året men ner med 30% sedan toppen i april.
Min gissning är att priset kommer att göra ett rejält hopp när finansieringen blir helt klar, förhoppningsvis innan årsskiftet. Tittar jag lite längre fram och räknar på vinsten 2020 så är en vinst på 0,25 CAD per aktie fullt rimligt (guldpriset 1 300 USD, som idag). Med ett P/E tal på 12 (konservativt) skulle aktiepriset bli 3 CAD.
Jag har sett ett antal listor över potentiella uppköpskandidater och Victoria Gold finns med på alla. Flera av de stora bolagen är ute och ”shoppar” och dagens värdering av bolaget på 200 miljoner CAD är inga stora summor för dem. Kan tänka mej att ett premium på 100% skulle göra flera av storägarna sugna på att sälja.
Riskerna är stora
  • Finansieringen löser sig inte i år och det uppstår förseningar
  • Problem kopplade till bygget av gruvan som dyrare, uppstarten försenad
  • Guldpriset faller tillbaka till 1 000 USD

Vi har ägt bolaget sedan 2012 och det har hittills varit en bra investering. Funderar lite på att öka då risk/reward känns OK.

Övriga bolag

Matrisen nedan innehåller de övriga bolagen där vi har aktier i efter växlingen från GDXJ. Storleken på bolag varierar och även värderingen (P/E-talet).
Gold Fields och IAMGold har gått riktigt bra i år, Alio Gold OK medan Agnico är runt 0 och First Majetic är ner något. IAMGold sålde en gruva under Q2 med en reavinst på 500 miljoner USD, justerad bort det från vinsten per aktie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar