måndag 16 oktober 2017

Månadsuppföljning - september

Innehåll i detta inlägget - utveckling och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • uppföljning utveckling Sverige
  • jämförelse Tyskland – Sverige & bostadspriser
  • portföljen

Marknadsutveckling

Tabellen nedan utvecklingen av det som påverkar vår portfölj eller jag tycker är intressant att följa.

Räntor

Den amerikanska 10-års räntan har fortsatt uppåt den senaste månaden. Utveckling på räntekurvan fortsätter på samma sätt som förra månaden: planare och något högre.

Ett annat sätt att se räntekurvan är att titta på hur differensen mellan två obligationer utvecklats t.ex. 2-årig mot 10-årig, nedan de amerikanska.

Den tyska 10-åriga räntan har inte rört sig senaste månaden, kvar på historiskt låga nivåer och spreaden till amerikanska räntan på höga nivåer.

Valutor

USD står i centrum för valutorna. Ca 50% av världens handel sker i USD, ca 70% av centralbankernas valutareserver är USD och det finns ca 10.000 miljarder USD i lån utanför USA. På medelkort sikt (0,5 - 5 år) finns drivkrafter på båda hållen för dollarn.

För starkare dollar:
  • ”alla” behöver dollar till handel, valutareserver och återbetalning av lån
  • ”alla” länder vill ha en svag valuta för att kunna exportera mer och kunna importera billigt för att få upp inflationen
  • räntehöjningar planeras i USA
  • Trump vill genomföra en låg engångsskatt för amerikanska bolag som flyttar hem sina utländska vinster (sälja t.ex. EUR och köpa USD)
  • Underskottet i handelsbalansen minskar (mindre USD som betalning för varorna)
  • om/när marknaderna skakar till ”flyr” investerare till USD
För en svagare dollar
  • Höjda räntor i EU & Sverige
  • Trump vill ha en lägre dollar, kan han tweeta ner den?
  • Behovet av dollar till handel minskar då fler och fler länder gör handel i andra valutor än dollar
  • Förtroendet till dollarn minskar, t.ex. tilltron till att USA kan betala av sin statsskuld minskar
Jag lutar åt en starkare dollar, speciellt p.g.a. att Ingves sitter kvar som Riksbankschef vilket innebär ”business as usual” – negativ ränta, köp av obligationer med en svag krona som följd. De två sista punkterna för svagare dollar är mer långsiktiga men är troliga på lite längre sikt.
Kronan har stärkts senaste månaden, +0,9% men är fortfarande upp 11% i år. Kronan hoppade till i torsdags då inflationen var lägre än förväntat vilket gör räntehöjningar mindre troligt. Fortsatta små rörelser mot EUR och CAD.

Månadens snackisar
  • USA – Fed har påbörjat minskningen av sin balansräkning. Detta kommer att ske genom att man inte återinvesterar pengar från obligationer som löpt ut. Takten nu är extremt låg, kommer at ta över 30 år med befintlig takt innan balansräkningen normaliserats. Mycket diskussioner kring vilken påverkan detta kommer att få på börsen (minskad likviditet) och räntor (högre då utbudet av obligationer blir större). Marknadsreaktionerna har hittills varit små
  • Europeiska ”junk-bonds” (företagsobligationer med låg kreditrating) ger nu lägre avkastning än amerikanska 10-åriga statsobligationer 
  • Sverige – Ingves sitter kvar som riksbankschef i ytterligare 6 år (hittills 12 år). Som jag uppfattat det så ville flera partier tillsätta en ny riksbankschef men man kom inte överens om annan kandidat
  • Av mer anekdotisk karaktär men som en tidstypisk händelse: Österrike kommer att ge ut en 100-årig obligation och räntan blev 2,1%. Med så långa tider så får även mycket små rörelser i räntan stor påverkan på värdet. Alla kommenterar säger samma sak – på några års sikt är det en garanterad förlust att köpa

Som vanligt i BitCoin-världen händer det fantastiskt mycket
  • Nytt all time high USD 5 800, idag USD 5 600 5 700, upp 45% senaste månaden och nästan 500% i år. Med den här takten så bryter vi 100 000 USD om 1,5 år 😊
  • två ”hard-fork” planeras: BitCoin Gold och BitCoin2X
  • Kina har förbjudit handel med BitCoin
  • ännu fler tokens (krypto-valutor)
  • nya ”coola” funktioner som ”Atomic Swap
  • rykten om att Goldman Sachs ska erbjuda BitCoin-trading till sina kunder
Varje dag går det att läsa att någon känd ekonom/tjänsteman/investerare berättat att BitCoin är en bubbla som kommer att brist. Samtidigt så håller priset emot bra oavsett vad som händer men det stora testet kommer att komma när börserna börjar gå ner. Kommer man då att sälja av sina BitCoin också?

Aktier

Bilden nedan visa värdet av världens alla börser, nya all time high i princip varje vecka.

Amerikanska börserna leder världen med ”all time highs” även senaste månaden, samtidigt som volatiliteten är på lägsta nivån någonsin. Vi är nu inne i den längsta perioden på 20 år utan en nergång på >3%.

OMX stängde högre 14 dagar på rad under senaste månaden, kollade igenom avsluten under 2000-talet och längsta perioden var tidigare 9 dagar. OMX ligger igen kring årshögsta från juni. En liten reflektion, vid nergången under juli-augusti så skrevs det mycket om orsaken men nu när börsen går upp finns inga ”analyser” om varför, det betraktas väl som normaltillståndet.

Japanska börsen stiger också och är nu tillbaka för första gången på samma nivå som 1996 men ska fortfarande dubblas innan man når toppen från 1989.

Spännande veckor framför oss då bolagen kommer att rapportera q3. Bilden nedan visar S&P500s kurs-  och vinstutvecklingen sedan 2007, börjar bli dags att leverera höjda vinster för att växa in i värderingen. Hittar ingen för OMX men skulle gissa att det ser ut på samma sätt.

Å andra sidan så verkar det inte finnas några nyheter som påverkar aktiemarknaden, varken positivt eller negativt, den ska bara så sakta uppåt.

Råvaror

Oljepriset (WTI) ligger kvar på samma nivå som för en månad sedan, ca $50. IEA justerade sin prognos så att den globala efterfrågan blir något högre än utbudet för resten av året vilket fick priset att gå upp men det föll sedan tillbaka igen. OPEC försöker prata upp priset inför sitt möte i november men hittills blir det bara små rörelser.

USAs oljelager har fram till för någon månad sedan varit ett enkelt riktmärke för hur oljepriset ska utvecklas. De senaste månadernas stora spread mot Brentoljan har gjort att stora mängder olja exporterats och förväntade lagerökningar uteblivit. Så WTI ser ut att gå från ett lokalt amerikanskt pris till att mer styras av utbud och efterfrågan i världen. Lagernivåerna är fortfarande mycket höga.

Guldet och USD verkar fast kopplade, så senaste månadens dollarförstärkning har lett till lägre guldpris. Guldpriset i SEK ner 0,9% för månaden och upp 1% för året.

Uranpriset är inte heller särskilt spännande, ner 1,5% under månaden, kvar på lite drygt USD 20.

Utveckling i Sverige

IMF publicerade sin årliga ”World economic outlook” i veckan. Samma budskap som de senaste åren, robust tillväxt i världen de kommande åren. För Sveriges del så har de en något högre BNP-tillväxt än Ekonomistyrningsverket, 0,2%, 0,4% respektive 0,6% högre för 2017 till 2019.

Nedan en uppföljning av IMF:s senaste årens prognoser och utfall för hela världen. Översta linjen är prognosen gjord 2011 för perioden fram till 2016, nästa linje prognosen gjord 2012 för 2016 osv. Deras beräkningar har överskattat tillväxten på samma sätt som Riksbankens prognoser för inflation och räntor.

Konjunkturbarometern ökade i september till 113,8 från 110,3 månaden innan, högsta värdet på drygt sex år.

Även Inköpschefsindexet ökade, från 54,7 i augusti till 63,7 i september.

Inflationen var oförändrad i september, både för KPI 2,1% och KPIF 2,3%.

En liten negativ datablipp – orderingång och produktion i industrin sjönk något i augusti (säsongsjusterat).

Tyskland vs Sverige & bostadspriser

Sverige och Tyskland är ekonomiskt väldigt lika med mycket export från producerande bolag, bra statsfinanser, låg arbetslöshet och bra tillväxt. Korrelationen mellan svenska och tyska börsen är stor, 97% sedan millennieskiftet och man kan säga att DAXS leder OMX30 de flesta dagarna. Den stora punkten som skiljer är privata skulder och huspris-index.

Tillväxten i svensk ekonomi har varit bättre.

Arbetslösheten är lägre i Tyskland ca 4% mot 6% här hemma

Sverige har lägre statsskuld, 42% av BNP, men Tysklands minskar snabbt de senaste åren. Nivåerna är mycket låga om man jämför med USA, 104% och Japan 250%!

Den stora skillnaden är privata skulder. Vi startade på ungefär samma nivå år 2000 med privata skulder som motsvarade 100% av inkomsten. Medan svenskarnas skulder ökat varje år till idag 160% så har tyskarnas sjunkit till under 85%.

Och förklaringen är svenska bostadspriser. Med ungefär samma husprisindex år 2000 så är Sverige upp 140 medan Tysklands priser ”bara” gått upp med 40.

Hittade en liten snygg husprisgrafik på The Economists hemsida, välj länder och tidsperiod. Australien, Kanada och Sverige vinner prisutvecklingstävlingen!

Utveckling av portföljen

Som jag skrev om i energiinlägget så har jag köpt lite Alterra Power under månaden. Har även köpt en liten skvätt Ether (som BitCoin men annan blockkedja) som jag tänkte köpa SolarDAO för men har bestämt mig att avvakta, känns för riskabelt.

Någon tappade tålamodet på sina Cameco-aktier under månaden och sålde ut stora volymer på kort tid och efter ett initialt fall på 15% så har aktien sakta börjat återhämta sig, ner ca 8% på en månad. Fallet drog även med sig Fission Uranium och Uranium energi.

Flera av de stora investeringarna (TLT, USD, BTC, ETH och guldbolagen) har gått bra under månaden så portföljen är upp 11% i år. Detta och inköpen har lett till att den kontanta delen är nere på 32%.

Har de senaste dagarna funderat på att sälja av uran, Alterra och några av de finansiellt svagaste guldbolagen. Inte för att jag ändrat åsikt om bolagen och branscherna, mer som jag skrev om Alterra, jag tror det finns bättre tillfälle om några månader. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar