måndag 14 oktober 2019

Räntor – läget

Räntor brukar ju röra sig ganska lugnt men de senaste dagarna har det återigen varit kraftiga rörelser. 

Det var som om världens ekonomiska osäkerheter skulle lösa sig på en gång i fredags:
  • Trump säger att de är överens om en första del av ett handelsavtal med Kina, som rör jordbruksprodukter
  • Positiva signaler kring Brexit-förhandlingarna
  • Federal reserve återstartar sina obligationsköp, $60 miljarder i månaden, viket kommer att öka likviditeten i världen
  • Små ”green shoots” i några av världens alla ekonomiska indikatorer
Tillsammans gjorde detta att många investerare chansar på ”risk on” och säljer obligationer (räntan går då upp) och köper aktier.

Den amerikanska 10-åriga räntan är tillbaka på samma nivå som i juli, idag 1,74% (1,72% i juli).
Räntekurvan fortsätter att utvecklas på samma sätt som senaste året, alla räntorna fortsätter ner.

2y10y spreaden” ligger kvar på precis över 0-strecket, idag 0,13%. Den var negativ under några dagar i slutet av augusti under stor uppståndelse.

3-månaders USD Libor, dvs den räntan som banker lånar ut till varandra för och som styr mycket stora mängder lån till kunder runt om i världen, står idag i 1,99%, ner från 2,18% i juli. Det var i princip den enda räntan som inte gick upp i slutet av förra veckan.

Terminskontrakten på Libor-räntorna kallas eurodollar, dvs om en bank idag vill ”låsa” sin ränta på ett 3-månaders dollarlån de ska ta t.ex. i juni nästa år så kan de köpa ett terminskontrakt på den räntan.

Räntan på 3m eurodollar-terminerna gjorde ett rejält skutt uppåt i slutet av förra veckan. Investerare tror idag att Libor kommer att stå i 1,5% i juni 2020 och bottna i december 2021 på 1,4% för att sedan sakta stiga de närmsta åren. Jämfört med i juni så trodde marknaden att 3m USD Libor skulle vända redan nästa höst vid 1,7%.  

Tittar vi specifikt på utvecklingen för terminen för juni 2020 så är förväntningarna att Libor ska stå i 1,5%, jämfört med 1,65% i juli.

Swap-spreaden, som alltid varit negativ precis innan en lågkonjunktur, blev 0 i fredags efter 3 månader under 0.

”Stress”-indikatorn 10y swap spread håller sig ovanför 0-strecket.

Spreaden, eller extra-avkastningen, för att köpa en junk-bond jämfört med 10-årig amerikansk ränta är idag 4,26% (4,31% i juli), lågt men har stigit med ca 1% mot förra året. Indikerar gott om likviditet och hyfsat stor riskvilja.

Den svenska 10-åriga räntan är kvar under 0-strecket, -0,18%.

Några andra händelser i räntevärlden:
  • I torsdags sålde Grekland sin första statsobligation men negativ ränta!
  • ECB sänkte sin styrränta för någon vecka sedan, nu -0,5%
  • Federals reserves hjälp till repo-marknaden som var temporär förra veckan är nu permanent
  • Riksbanken hävdar fortfarande att de ska höja sin styrränta, nu något senare, i januari 2020
  • Jim Bianco har på att snyggt sätt sammanställt världens centralbankers styrräntor i förhållande till USAs, se nedan. Varje gång som USA har haft högst styrränta, som nu, så har USA gått in i en lågkonjunktur (de grå fälten)

Räntemarknaderna har signalerat lågkonjunktur det senaste året men förra veckans vändning gör mej konfunderad. Ska de bli som 2016 igen? Nattsvart fram till dagen efter Brexit då vi påbörjade 2,5 år av ständigt ökande aktiekurser och högre räntor. Den gången så var det Kina som pumpade in $1.000-tals miljarder dollar i sin ekonomi, nu skulle det i så fall vara fler länder med mindre belopp. Funkar samma trick igen?

Mina ränteinvesteringar fick sig en rejäl törn förra veckan och jag har inte bestämt mig för hur jag ska agera. Ränteoptionerna löper inte ut förrän i juni 2020 så det hinner såklart vända igen och förlusten är begränsad till inköpspriset på dem men just nu så känns det riktigt surt att ligga minus på dessa senaste köpen efter att ha haft en så fin uppgång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar