onsdag 1 april 2020

Bitcoin-världen andas sakta ut

Under förra veckan så kändes det som om Bitcoin-världen började andas ut efter att ha hållit andan sedan den 12 mars då alla hyperventilerade över den 50% nergången på två dagar.

Systemet Bitcoin fungerar precis som det ska – nya block produceras var 10 min, vem som helst, var som helst och när som helst kan göra en transaktion och utvecklingen av systemet Bitcoin fortsätter under samma överenskomna princip, max 21 miljoner Bitcoin. När jag tittar på siffrorna nedan över hur systemet Bitcoin mår så syns inte nergången, t.ex. så är siffran exakt samma för hur stor andel av Bitcoin som inte rört sig på ett år. 

Det verkar som om systemet Bitcoin klarar testen när resten av den finansiella världen skakar! 

De senaste dagarna har antalet personer som är positiva till Bitcoin stigit markant. Bitcoin uppfanns som en motreaktion till det centralt styrda pengasystemet med fiat-valutor där man med några knapptryckningar kan skapa miljoners miljoner dollar, Euro, Yen och kronor och precis detta händer just nu. Nu väntar vi bara på att fler ska skaffa sina första Bitcoin.

PlanB fortsätter att leverera eftertänksamma analyser och kommentarer. 

Hans försök att göra kortsiktiga prisprognoser slängde han i papperskorgen för några dagar sedan, istället kom bilden nedan där han analyserat ”stock to flow” (S2F) för andra tillgångar som guld, silver, diamanter e.t.c. 

Resultatet är som vanligt riktigt intressant, korrelationen mellan de respektive tillgångarnas S2F och market cap är extremt höga 92,8%. Observera att båda axlarna är logaritmiska (10, 100, 1000 osv). Högst S2F har guld och guld har högst totala marknadsvärdet, drygt $10.000 miljarder med en S2F på 58 medan Bitcoin avviker mest av dem.

I början av maj, den senaste prognosen är 12 maj kl 17:18, ökar Bitcoins S2F till ca 50 och Bitcoins ”scarcity” kommer att vara nästan som guld. Känns som om ”allt” kokar ner till frågan om ”digital scaricty” har något värde, något jag skrev om här.

Bilden nedan dök också upp i hans flöde men tror att det har ett annat ursprung. 

Diskussion var kring om Bitcoin är som Netscape, den första browsern, men PlanB och många med honom inklusive jag tror mer på bilden ovan, Bitcoin kommer att bli (är?) ett protokoll på internet.

I måndags släppte Lightning Labs ett protokoll (LSAT) som gör att man kan ta betalt för APIer med Bitcoin, utan registrering av användarnamn och kreditkort. LSAT gör att alla betalningsmodeller på internet kan förändras i grunden, nu kan man enkelt ta betalt och betala för att läsa en artikel i en tidning, betala per sekund man lyssnar på Spotify eller tittar på Netflix o.s.v, dessutom anonymt Exemplen på hur detta kan användas är så många så bara fantasin sätter gränserna. LSAT är ett av flera tecken på att Bitcoin är på väg att bli ett protokoll för värde på internet.

Robert Breedlove är en annan eftertänksam person i Bitcoin-världen, jag lyssnade på honom för första gången för ett halvår sedan och tyckte hans tankar var spännande. I söndags släppte han en lång (lite för lång …) skrift där han jämför uppfinningen Bitcoin med uppfinningen ”0”.

Om det är något jag tänkt väldigt lite på så är det på uppfinningen ”0” men han gör en historisk genomgång hur matematiken gick från att vara primitiv och tidskonsumerande till att utvecklas enormt mycket efter att ”0” uppfunnits och lagts till i talsystemen. 0:an skapade bl.a. möjligheten att uttrycka delar av ett heltal, negativa och senare imaginära tal som sedan blivit grunden i all matematik. Robert menar att Bitcoin på samma sätt som ”0” kommer att vara grunden till all utveckling kring att uttrycka värde. 

En massa grafer

Priset är ju det enda som inte är spännande och roligt i Bitcoin-världen just nu, känns som en evighet sedan priset var $10.000 men det är bara 1,5 halv månad sedan.

Prisnedgången den 12 mars var största dagliga nergången någonsin …

Det har varit mycket snack om att Bitcoin numera är korrelerat till aktiemarknaden men jag är mycket tveksam. Bilden nedan visar 1 månads korrelation mellan BTC och S&P500 de senaste tre åren, visst, just nu är korrelationen hög men i snitt de senaste tre åren har varit 18% d.v.s. ingen korrelation.

Jag tror att terminerna på CME och Bakkt är en bra indikator på hur stort intresset är från institutionella investerarna och just nu är det riktigt, riktigt lågt från att tidigare bara varit lågt. Skulle gissa att de har andra saker att tänka på för tillfället …

Antalet Bitcoin som inte rört sig på ett år är otroligt stabilt. Jag har även börjat titta på 6 och 3 månader och även dessa verkar vara stabila. Slutsatsen blir då att mycket av prisrörelserna kommer från en liten del av Bitcoin (precis som för alla andra finansiella tillgångar).

Ska bli mycket intressant att se vad som händer med hash rate när block rewarden halveras i maj.

Årstakten i antalet adresser hoppar upp och ner mycket så jag har lagt till en 4 veckors medelvärde också.

Som sagt, kass prismånad med hög volatilitet, inget roligt.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar