söndag 26 april 2020

Vår avkastning 2013-2020

Jag har bra data på avkastningen av våra investeringar från och med april 2013 och jämför man vår genomsnittliga årliga avkastning på samma sätt som i förra inlägget men med tidsperioden 2013-2020 så är utfallet enligt nedan.

Nästan 50% högre avkastning än OMX30 men med nästan dubbelt så hög risk. Lätt att sitta här och vara nöjd med avkastningen men den höga risken är ju något att fundera över. 

Från det att vi gjorde våra första investeringar 1988 fram till och med 2015 så var det bara aktier i portföljen, de första åren i fonder och från ca år 2000 direkt i aktier när e-trade lanserade sin nätmäklartjänst. Jag har inte sparat hur portföljen såg ut i april 2013 men gissningsvis så var det en hyfsat jämn fördelning mellan Apple, Starbucks, Investor, Industrivärlden, Handelsbanken, HM, SCA och fullt investerad i princip hela tiden.

Mars 2015 så toppade börsen och i maj så tyckte jag allt var väldigt högt värderat och sålde av i princip allt under några veckor. Efter det så har portföljen utvecklats på det sättet som jag skrivit om här på bloggen: certifikat som följer guldpriset och guldgruvor, amerikanska räntor, företagsobligationer, uran, Bitcoin och diverse mer eller mindre lyckade kort/lång-positioner i aktier. På toppen av detta lite ränteutlåning via bankkonto (jodå, förr i tiden fick man ränta på banken), Tessin och Trine. Och massor med kontanter, oftast ungefär 1/3 av vår portfölj vilket sänkt både risken och kanske avkastningen.

Är nog dags att tänka till lite extra kring fördelning mellan investeringarna, positionsstorlekar, volatilitet/risk och korrelationer i våra investeringar och fundera på om man kan uppnå samma avkastning men med lägre risk. Ska även ta och fundera på om det finns något bättre sätt att beskriva risken, finns ju mer etablerade metoder som Sharpe ratio men tycker att de ofta blir abstrakta och svårtolkade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar