måndag 4 maj 2020

Bitcoin – månadsuppdatering

Det är ju fantastiskt att det finns ett globalt decentraliserat ”system” med miljontals användare för att skicka värde som fungerat felfritt och säkert dygnet runt utan avbrott de senaste 11 åren!

”Systemet” förvarar alla transaktionerna som någonsin gjorts, verifierar nya transaktioner så att man bara kan använda sina Bitcoin en gång och tävlar om att få skapa nästa block av transaktioner och nya Bitcoin. Och ”systemet” är synligt för alla, att se transaktionerna komma in på t.ex. btc.bitaps.com  är på något märkligt sätt fascinerande, 0,00195801 Bitcoin från 3NahgiUyVLhBCTzA6pQ7HZ66uT9SA2dwLR till 3BQmG1YEnkiooqGLU3WFZranv6ozUPpaUu. Synligt för alla men samtidigt anonymt så har värde skickats direkt mellan dem, kanske i olika länder, utan att behöva fråga om lov eller godkännas av någon, blixtsnabbt, på en söndag (!). 

Tävlingen för att få skapa nästa block går ut på att gissa ett tal och antalet gissningar är ett hysteriskt stort tal: 110.000.000.000.000.000.000 gånger per sekund eller 110 miljoner TH/s där T = Tera = 1000 miljarder och H=hashes. Och fler och fler vill vara med att säkra systemet och gissa, på ett år så har hash raten gått upp med 150%.

En del av koden som ”systemet” exekverar är
50 * 2 upphöjt till minus [(senaste blockets nummer divideat med 210.000) avrundat nedåt] - formeln för att beräkna antalet nya Bitcoin per block och belöningen till den som vann gissningstävlingen. Just nu jobbas det på block 628.703 och resultatet av formeln ovan blir 12,5. Om 1.297 block, vilket händer den 12 maj, blir resultatet av formeln 6,25. 

Det finns en liknande formel för att se till att det skapas ett block ungefär var 10:e minut. Formeln gör att svårighetsgraden i gissningstävlingen justeras varannan vecka, allt för att det ska ta 4 år för att skapa 210.000 block.

Över tid så skapar formeln en begränsning i totala antalet Bitcoin, det finns ett ”gränsvärde” på 21 miljoner men det kommer vi inte att få uppleva, först om 120 år är belöningen mindre än de 8 decimalerna som finns i Bitcoin. Det finns inget annat känt i världen som är absolut begränsat, många pratar om att t.ex. olja eller nytt guld ska ta slut men det kommer det inte, det kommer alltid att finnas mer men det kommer att bli svårare och dyrare att hitta.

Pengars historia visar att det som är mest begränsat (scarce) fungerat bäst som pengar, i alla fall de senaste 5.000 åren fram till 1970-talet. Just nu så testar vi om det går att ha ett system med pengar som inte är begränsat och om man kan skapa stora mängder pengar och ändå ha kvar tilliten i att köpkraften finns kvar över tid. Alla tidigare försök har misslyckats, redan de gamla grekerna provade, romarna, kejsaren av Kina och kungar i alla tider över hela världen, på 1900-talet i Tyskland, Ungern, Jugoslavien och idag i Argentina, Venezuela och Zimbabwe. Just idag står många länder på gränsen till en pengakollaps: Libanon, Turkiet, Sydafrika och fler kan komma att följa som en följd av världsekonomins panikinbromsning. 

Så den stora Bitcoin-frågan blir då – kan ”digital scarce” bli erkänt som pengar? Att betala med, behålla sitt värde över tid och bli den enheten man uttrycker värde med (”vad kostar det?”).

Diskussionerna om halveringen har någon påverkan på priset går heta på Twitter. Många menar att eftersom händelsen är känd så är den inprisad medan andra menar att det är det inte. Om man inte tror att det är inprisat så blir ju följdfrågan varför det inte är det och senaste kollektiva slutsatsen på Twitter var att volatiliteten i priset hindrar att halveringen prisas in vilket jag på något sätt kan känna är rimligt.

PlanB fortsätter att leverera. I ett tweet så gjorde han en enkel beräkning att inflödet av ”vanliga” pengar till Bitcoin har varit $400 miljoner per månad sedan oktober 2017 för att kunna bibehålla priset på $7.000. Dessa pengar har då skiftats till miners då dessa sålt de nya Bitcoinen för att kunna täcka sina kostnader. Fortsätter samma inflöde av pengar samtidigt som antalet nya Bitcoin halveras så kommer ju priset att gå upp blir då den enkla logiken.

PlanB har fortsatt sitt analysarbete av stock-to-flow (S2F). Den senaste rapporten innehåller två delar 
  • Bitcoins totala marknadsvärde (y-axeln nedan) ligger i kluster som överensstämmer med S2F (x-axeln) vilket han tolkar som att Bitcoin utvecklas genom olika faser
  • jämfört S2F för Bitcoin, guld och silver 

Resultatet av analysen visar på hög korrelation och pekar på ett Bitcoin-pris på ca $300.000 under perioden 2000-2024 och efter 2028 så blir priset $9 miljoner …

En massa uppföljningar

Priset upp för månaden.

Jag provar, utan framgång, på att tänka på lägsta priset per månad och år, priset ser mycket stabilare ut då.

Jag tittar varje vecka på hur många Bitcoin det finns som inte rört sig på ett år via https://digitalik.net/btc/dormant_coins och siffran är väldigt stabil, 58,5% utan trend. Inget hack i kurvan när priset gick ner med 50% på några dagar.

Antalet adresser med Bitcoin visar inga tecken på någon rusning, vissa veckor t.o.m. minskar antalet adresser. Veckoförändringen omräknat till en årstakt och 4 veckors medelvärde ligger på ca 10% fler adresser per år, inte mycket.

Tittar man på fördelningen av antalet Bitcoin per adress och delar upp dem i de adresserna som har mer än 1 Bitcoin eller mindre så ser man nedan. 800.000 adresser utav 30 miljoner, 2,5% äger 95% av Bitcoinen. Antalet adresser med >1 BTC ökar med ca 2.100 per vecka.

Ökningen av hash raten jämfört med ett år tidigare ligger kring 150%. Ska bli mycket intressant att se vad som händer vid halveringen när deras intäkter halveras. Vid de två tidigare halveringarna hände inget utan hash raten fortsatte att öka, d.v.s. miners hade full kontroll på sina kostnader i god tid innan halveringen.

Ingen rusning in i Lightning Network.

Terminerna på CME och Bakkt (två av världens största börser där man kan handla med allt) visar inga tydliga trender, värdet av utestående kontrakt på CME är ca $50 miljoner och handeln på Bakkt varierar mellan $40 och $140 miljoner per dag. Båda siffrorna är obetydliga om man jämför med olja som är flera tusen gånger större. Slutsats – väldigt få ”vanliga” investerare har börjat köpa Bitcoin.

Bitcoins andel av alla cryptovalutor ligger kvar på 64% (svarta linjen, högra axeln). Jag var helt säker för ett år sedan att Bitcoin skulle vara >90% idag men där hade jag helt fel. 

Prisindexet för de 19 tokens jag följer visar att skillnaden i utveckling av index mot BTC är -150%.

Två token har utvecklats bättre än Bitcoin. DGD som är kortnamnet för DigixDAO och om jag förstått det rätt så gjorde de ICO 2017, växlade in de Ether de fick in (dyra vid tillfället) till USD och har nu röstat om att dessa pengar ska skickas tillbaka till DGD ägarna. 

Den andra token är DATA, d.v.s. Streamrs coin som bl.a. används i Swash. 

Tillbaka till Bitcoin. Senaste månaden så var volatiliteten mätt som standardavvikelsen på den dagliga förändringen klart lägre än medelvärdet sedan 2011, samma gällde medelvärdet, d.v.s. priset gick upp mer än vanligt per dag.

Däremot var antalet dagar med stigande pris under snittet vilket visar på att uppgången var stor de dagar priset gick upp.

Ingen nergång på >10% denna månad. Vi har hittills bara haft en dag med >10% nergång (men den var rejäl, -37% …) vilket är väldigt lite med tanke på att 1/3 av året har gått.

Bästa dagen under månaden var +13% och sämsta -6%.

Bitcoin volymen var hög igår enligt CoinMarketCap.com

Och sista, en helt vanlig Bitcoin-månad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar