torsdag 28 maj 2020

Nya tider!?

Jag får vara försiktig med orden, det är ju möjligt att det blir ännu mer extremt och vi kanske rent av står i ett historiskt vägskäl där aktiekurser frikopplas helt och hållet från verkligheten och aktier handlas mer som ett – Pokemon-kort. Den kompletta samlingen består av Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, Tesla och NVIDA men sen finns där ju en mängd kompletteringskort beroende på var du bor, just nu i Norden så är Norweigan riktigt inne att ha.
Kursen upp med 119% sedan botten. Norwegian har ”alltid” haft ekonomiska problem och senaste räddningen kom från största innehavaren av lån till bolaget.

Eller så är det precis som vanligt och som jag skrev om i mitt mest pretentiösa inlägg – ”Såhär fungerar aktiemarknaden”:
  • Trenden är otvetydigt uppåt på de amerikanska börserna
  • Volatiliteten sjunker
  • Likviditeten är (eller upplevs som jag skrev om i förra inlägget) på all time high
och då är det köpsignal för väldigt många stora och små investerare.

S&P500 från 2000, nära all time high igen.

VIX, volatilitetindex för aktier, från hösten 2019, nere på 27 idag efter att ha toppat på 82, ganska exakt samma nivå som toppen 2008. Trenden på volatiliteten är tydligt nedåt.

Från Michael Howell, Cross Boarder Capital som jag läser allt av, egen “hemlig” beräkning av förändringen i likviditeten i världen. Han ser betydligt högre priser på aktier, den svarta linjen, som följer likviditeten.


Det finns många faktorer som talar för att uppgången fortsätter men kopplingen till bolagsvärderingar är svag, det jag försökt lära ut här på bloggen att ”ett företag är värt summan av alla framtida fria kassaflöden diskonterat till ett nuvärde” verkar vara helt utspelat. 

Nedan några punkter som talar för fortsatt uppgång på börserna:
  • Svenska börsen och resten av världen följer USA, går det upp i USA så går det upp nästan lika mycket utanför USA
  • Likviditeten i världen ska placeras någonstans, med räntor på alla världens viktiga statsobligationer kring eller under 0% så är aktier och junkbonds ”enda” alternativet att få en hyfsad avkastning (”TINA – There Is No Alternative”)
  • Dynamiken i den amerikanska ekonomin kommer som vanligt att göra att de klarar återhämtningen snabbare vilket gör att företagsvinster där återhämtar sig snabbare som driver aktiekurserna uppåt. Detta gör att kapital utifrån investerares i USA vilket driver upp aktiekurserna och dollarn (”The milk shake theori” av Brent Johnson)
  • För de som fortfarande räknar på kassaflöden – den riskfria diskonteringsräntan är rekordlåg vilket gör att nuvärdet av framtida vinster är rekordhög och därmed värderingen av bolagen
  • Flödena in på aktiemarknaden fortsätter – pensionspengar in är fortsatt högre än ut och annat månadssparande fortsätter att komma med automatik
  • Risken upplevs som låg, Federal Reserve har vid flera tillfällen sagt att de har oändliga resurser att stötta finansmarknaderna även om de hittills inte köpt aktier (till skillnad från Schweiz centralbank, lista över deras innehav i slutet av inlägget)
  • ”Vanliga” privatpersoner har börjat köpa aktier i en betydligt större omfattning än innan kraschen. Flera anledningar bl.a. att de såg nedgången i mars som deras chans att tjäna pengar (”BTFD – Buy the fucking dip”), det finns Reddit-trådar där man kommer överens om att ”köra upp” kursen i t.ex. Tesla, sportsspelarna har bytt till aktier, man har allmänt långtråkigt och vill daytrade osv. Bland dessa är även mer exotiska ”investeringar” populära som att sälja volatilitet, dvs. tjäna pengar på att volatiliteten ska fortsätta nedåt eller bottenfiska i konkursade Hertz i hopp om rekonstruktion
  • Förhoppningar om att stimulanserna från världens stater och centralbanker minst kompenserar för det ekonomiska bortfallet och vi kommer att få en snabb återgång till hur det var innan korona och det kommer inte att bli några bestående förändringar av människors beteende. Företagsvinsterna 2020 kommer att vara dåliga men 2021 och framåt minst lika höga som prognosticerades innan kraschen

På andra sidan finns minst fem av världens tio mest framgångsrika investerare: Buffet, Druckenmiller, Dalio, Rodgers och Tudor Jones, de säger samma sak, aktier är övervärderade och världens ekonomi har tagit stor skada som spär på nergången som började 2018 och 180-graders svängen i synen på globalisering och Kina kommer att få stor påverkan de närmsta åren på toppen av de rekordhöga skulderna i hela världen.

Listan över professionella investerare och ekonomer som är negativa till utvecklingen av ekonomin (Bank of England – värsta nergången de senaste 300 åren) och aktier är lång men som någon skrev på Twitter, de är bara bittra för att de missade uppgången. 

Jag tror det är precis som jag skrivit tidigare - de som hade en positiv syn på utvecklingen av aktiekurser i början av året är fortsatt positiva och omvänt, ingen har bytt åsikt och båda lägren hittar argument för sin inställning. Så det är kanske det som ändrats de senaste åren, investerare har svårare att byta åsikt? (Undantaget de allra bästa …). För mej finns det ett tecken på att det är så, priset på guld. Även om det gått upp rätt mycket så känns dagens världspolitiska och ekonomiska läge som den perfekta stormen för att vilja äga guld men samma här, de som tycker guld är en dålig investering fortsätter att tycka att ”gold a barbarious relic” som Keynes kallade det 1923 eller att det är den i särklass bästa investeringen framöver.

Jag har inte heller ändrat åsikt även om jag börjar mjukna … FOMO (”Fear of missing out”) är helt uppenbart en stark drivkraft även i investeringsvärlden. Och vem vill inte vara med på vägen upp i en kanske historisk bubbla? 😊

Lite blandade bilder

Nasdaq, 2019 till idag, nära all time high!

Koncentrationen på S&P500 har aldrig varit högre, fem aktier står för över 20% av värdet av indexet.

Estimaten för vinsten de närmsta 12 månaderna för S&P500 (svarta linjen) har justerats ner med i snitt med 14%, prognoser från 2010 till idag.

Men skillnaden i analytikernas prognoser har bara varit större en gång, 2009.

Med prognostiserade vinster för de kommande 12 månaderna så har vi den dyraste aktiemarknaden sedan 2000 mätt som P/E tal, 24. Aktieinvesterarna ser förbi 2020 och vinstprognoserna för 2021 gör att P/E talet då sjunker tillbaka mot mer normala nivåer, d.v.s. det är fullt ut in-prisat att vinsttillväxten går tillbaka till att hur det såg ut i början av 2020. 

Motsvarande P/E-tal för småbolagsindexet Russel 2000 är 62, medel ca 20 de senaste 20 åren.

För tillväxtaktier som Netflix, Amazon, Tesla osv. som prioriterat tillväxt före vinst så fungerar ju inte P/E tal, då brukar man använda PEG, Price to earnings growth, nedan PEG-talet för alla aktier på S&P500.

Eller Buffets favoritindikator, totalt marknadsvärde av aktier i förhållande till BNP. 152% i början av året var all time high och bildens 140% var innan BNP för Q1 var på plats så dagens siffra är nära eller över all time high.

Två bilder från ”verkligheten”. Den första är ett index över lastbilstransporterna i USA vilka vände under 2018 och den andra Bloombergs index för råvaror (olja, koppar, vete, osv.) från 1950, signalera ju inte högkonjunktur precis.

Avslutningsvis, listan över Schweiz centralbanks (SNB) aktieinnehav. SNB skapar alltså ”vanliga elektroniska schweizerfranc” som de växlar till dollar som de använder för att köpa aktier … Detta för att få ner värdet på den schweiziska francen.

De äger aktier i Microsoft för $4,5 miljarder, Apple för lika mycket osv och de handlar för ett förutbestämt belopp varje månad utan hänsyn till hur bolagen går eller vad kursen står i. Jag tror att detta är det mest märkliga som händer i finansvärlden, kanske att Bank of Japan äger 72% av landets ETF är märkligare, svårt att välja … 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar