lördag 30 maj 2020

Nya tider!? - tillägg

Två bilder dök upp på Twitter igår, den ena om koncentrationen i aktier som gått bra, den andra att det är de systematiska modellerna som styr.

Bilden nedan visar tre aktieindex sedan 2015:
  • Den blå linjen utvecklingen för FAAANM – Facebook, Apple, Alphabet (Google), Amazon, Netflix och Microsoft
  • Den röda linjen S&P500 men utan ovan aktier
  • Den gula MSCI AC som är ett världsindex med ca 50 länders största bolag, nedan minus USA

Är ju helt galet, i princip har alla världens aktier har i snitt stått stilla sedan 2015 förutom FAAANM som gått upp med 325%.

Så ”min” bild av OMX30 är ”rätt”, det händer inte mycket totalt sett med aktier, varken upp eller ner. Det som är mest fascinerande nu är att vi är nära tidigare ”gränsen” på 1680, trots att världen står i princip helt stilla. Just nu är det extra tydligt att den finansiella världen inte är den verkliga ekonomin men det brukar rätta till sig över tid på det ena eller andra sättet.

Och de senaste årens mantra att en det är en starkare dollar som driver upp OMX30 stämmer inte heller, dollarn är ner kraftig senaste månaden -4,3% vilket är mycket för en valuta.


Som man ser i tabellen nedan, går S&P500 (eller rättare sagt FAAANM) upp så går OMX30 upp nästan lika mycket.


Dollarn diskuteras mycket, upp eller ner, och gissningen just nu som tilltalar mej som tror på upp över tid är att kursen sjunker för där sker ingen handel runt om i världen som till 75% faktureras i dollar. Svenska importörer behöver inte växla till dollar för att betala sin kinesiska leverantör. 
 
Tillbaka till FAAANM, bilden nedan visar årlig avkastning i kronor sedan 2010 tillsammans med S&P500 (inklusive FAAANM) och OMX30.

Återigen helt galet, Amazon 35% per år i 10 år, 10.000 kr 2010 är idag 231.000 kr med största årliga nergången på -6%.

Skalan för x-axeln där ”Risk = största årliga nergång” bli lite konstig för Apple har inte haft ett enda år sedan 2010 där aktiekursen i kronor sjunkit …

OK, ovan hade jag lite på känn även om omfattningen är svår att förstå men nedan har bara flimrat förbi tidigare utan någon större reflektion från min sida.

Först lite bakgrund, SPY är ETF som följer indexet S&P500 så när du köper SPY så köper de alla aktier i indexet rakt av. SPY är väldigt populär och handlas flitigt av både privatpersoner och professionella investerare. SPY handlas främst under vanliga öppettider 9.30-16.00 men där finns handel på flera börser i princip dygnet runt söndag kväll till fredag kväll amerikansk tid. Handeln på avvikande tider görs i princip bara av avancerade day traders och professionella investerare och till största delen genom programmerad handel.

Det någon gjort är att dela upp förändringen i SPY mellan ordinarie börstider och utanför ordinarie börstider och fått fram nedan. (Har sett men inte hittar 2018 till idag med samma tydliga mönster).

Så allt händer utanför ordinarie börstider och all förändring av aktiepriser styrs av algoritmer, nästan lite Matrix-känsla. Har svårt att sätta ord på det jag tänker men känns ju riktigt svårt att investera i aktier när algoritmerna styr allt.

Frågan är samma som alltid – vad händer nu?
  1. Kommer algoritmerna att fortsätta att handla upp FAAANM på nätterna?
  2. Kommer alla andra aktier att bryta sig loss från 0-trenden sedan 2015?
För att FAAAMN ska bryta sin trend (eller rättare sagt, att alla program skrivas om) så måste det hända något stort, att världens ekonomi helt stoppat i tre månader var helt klart inte tillräckligt så det känns rätt logiskt och säkert att köpa, eller?

Att resten av världens aktier skulle börja ändra trend uppåt nu är ju däremot inte särskilt logiskt, eller?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar