måndag 1 juni 2020

Bitcoin - månadsuppdatering

Jaha, då är blockbelöningen halverad, vilken antiklimax, en siffra på en hemsida gick från 629.999 till 630.000 och sedan hände – ingenting …

Redan någon dag efter halvering så började folk på Twitter påpeka att stock-to-flow modellen inte fungerade, priset hade ju inte gått upp men det kanske mer är ett tecken i tiden, många vill inte förstå och har väldigt små depåer av tålamod.

Det vi hoppas på att är att Bitcoin-prisets 4-års cykel lever vidare, bilden ovan visar priset idag och priset vid respektive halvering, förhoppningen är att vi ska få samma utveckling denna cykeln och att priset ska vara sådär $100.000 om några år. Min sannolikhetsbedömning har inte ändrats, 80% chans att det händer och 20% risk att Bitcoin priset vänder ner mot $1, mer om riskerna senare i inlägget.

I PlanBs senaste modell ” Stock-to-Flow Cross Asset Model” (S2FX) så menar han att priset inte enbart hänger ihop med blockbelöningen utan att Bitcoin utvecklas i steg som i stort sett sammanfaller med blockbelöningen och att vi nu befinner oss i fas 5. Han har också börjat tagga händelser med hashtaggen #phase5 för att exemplifiera den nya fasen han tycker vi befinner oss i.

En av händelserna han taggade var att Iran skapat en nationell strategi för Bitcoin mining, något som många tror att alla länder kommer att ha om några år. En annan tagg var att en världens största banker JP Morgan Chase börjat samarbeta med cryptobörsen Geminin.

Den viktigaste #phase5-händelsen under månaden var att en av världens mest framgångsrika investerare Paul Tudor Jones berättade att han köpt Bitcoin-terminer. Jag tror att detta har en väldigt stor betydelse i investerarvärlden, nu kan alla andra investerare som avundsjukt tittat på Bitcoins okorrelerade avkastning köpa och peka på att Tudor Jones köpt. Som motvikt till hans köp ska man ha med sig att han oftast har en kort placeringshorisont och kanske bara vill vara med i ett eventuellt kommande rally men inte har köpt eller förstått Bitcoins egenskaper.

PlanBs två modeller, S2F och S2FX, har lockat fram helt nya grupper av intresserade utanför Bitcoin-världen som går på djupet i hans modeller och för någon dag sedan kommer denna sammanfattning av allt arbete som sker kring dessa, bra och förhållandevis enkel läsning. För mej är ett av de mest intressanta arbeten som pågår är att beräkna S2F för andra tillgångsklasser, bl.a. har någon visat att amerikanska enfamiljshus stock-to-flow följer PlanBs modell och tydligen jobbar andra med andra tillgångsslag. 

Angående S2FX prisprognos så är senaste förfinade prognosen av Nick Emblow mellan $83.000 och $1,5 miljoner 2024, helt OK för min del om det händer 😊.

Risker

I mitt inlägg ”Bitcoin – en fluga?” från i höstas skrev jag om de fyra hoten mot Bitcoin som jag ser :
  • användarna dyker inte upp
  • staten förbjuder Bitcoin
  • inte Bitcoin men annan cryptovaluta
  • hackning
nedan hur jag ser statusen på dessa just nu men sammanfattningsvis så bedömer jag inte riskerna större nu är för ett halvår sedan.

Användarna dyker inte upp

Det är svårt att få någon bra bild av hur många nya Bitcoin-människor som dyker upp varje månad, de siffrorna jag hittar litar jag inte riktigt på och allt annat jag ser skrivs av personer som har ett egenintresse i att det ska ske, antingen som Bitcoin-”troende” eller ägare av företag i branschen.

Antalet adresser som har Bitcoin plockar på denna sida men det känns inte riktigt rätt och jag har inte kunnat verifiera att antalet stämmer. Men om det stämmer så ser det ju inte så bra ut, en ”tillväxt” på -2% i årstakt den senaste månaden. 

Det ser dock lite mer intressant ut när tittar på adresserna med 1 Bitcoin eller mer, de växer stadigt sedan jag började titta på det.

Samtidigt så läser jag om att börser, de nya ”bankerna” och nerladdningar av wallets har rekordmånga nya kunder men sällan/aldrig några siffror. Bitcoin XBT hos Avanza har ungefär 12.000 ägare vilket jag har för mej är ungefär samma som förra gången jag kollade för något år sedan (ska lägga till detta i min veckouppföljning).

En annan trend som jag inte vet hur jag ska tolka är att antalet Bitcoin på börserna går ner. Den positiva tolkningen är att de flyttas till plånböcker och ”banker” utanför börserna men den negativa tolkningen är att intresset för att handla är mindre vilket kanske stöds av handelsvolymen av Bitcoin som rapporteras av CoinMarketCap (har kända stora brister då vissa små börser rapporterar högre volymer för att få till sig traders).

Där var en lite längre diskussion på Twitter om ”massadoption” av Bitcoin med slutsatsen att det inte är viktigt just nu; infrastrukturen är inte på plats, det är fortfarande för krångligt och att priset kommer att gå upp i vilket fall som helst. Som vanligt behövs det väl mer tålamod och min gissning är att fler kommer att köpa när/om priset börjar gå upp. 

Staten förbjuder Bitcoin

Ryssland la fram ett nytt lagförslag om att förbjuda Bitcoin och alla andra cryptovalutorna förra veckan. Om lagen går igenom så blir det förbjudet att köpa Bitcoin och de som alla redan har måste rapportera det till skatteverket tillsammans med var det fått pengarna de handlat dem med. 

Det är tydligen fjärde gången de lägger fram samma typ av förslag, de andra tre har inte godkänts så vi får ha koll på vad som händer. Lagen skulle slå hårt mot den förhållandevis stora crypto-industrin de har och det verkade oklart vad som skulle hända med den miningen som sker i Ryssland om lagen går igenom.

Det är många länder som försöker förbjuda Bitcoin, t.ex. Kina och Indien provar med jämna mellanrum men verkar ha svårt att implementera och kontrollera att lagarna följs.

Om inte annat så fick en stor grupp anti-Bitcoin personer luft under vingarna och twittrade ivrigt att detta snart kommer att ske i hela världen.

Jag har fortfarande väldigt svårt att se att detta skulle hända och om det händer, vad är det som ska förbjudas, hur ska det implementeras och kommer man att följa lagen?

Inte Bitcoin men annan cryptovaluta

Händer inte mycket här, mycket snack om centralbanksutgivna cryptovalutor men ingen har sett någon än. Och någon ny, bättre decentraliserad cryptovaluta har jag inte heller läst om, de som såg lite lovande ut som till exempel Grim för en tynande tillvaro.

Jag tror det är lika svårt att skapa en ny Bitcoin som att skapa ett nytt bättre Internet eller ett nytt Facebook. Även om dagens Internet inte är ”state of the art” tekniskt sett tror jag inte det finns någon som tror de kan bygga ett nytt bättre och få med sig alla användare och utvecklare, det som kallas nätverkseffekt.  

Hackning

Nix, inget här heller, inga 51% attacker, ingen AI som knäckt krypteringen till någon privat nyckel eller några buggar i Bitcoin-koden. 

Däremot skedde en konstig hackning av BlockFi, en av de nya mest kända cryptobankerna. Någon hackade en anställds telefon och kunde sen gå in i systemet och ta användaruppgifter. Känns som om någon bara ville visa att man inte ska lita på tredje part. BlockFi reaktion var minst sagt lite märklig, ett meddelande att det hänt, sedan knäpp tyst.

Lite annat från Bitcoinvärlden

Grey scale är ett amerikanskt bolag som har Bitcoin- och cryptofonder. Som en del av deras marknadsföring (antar jag) så rapporterar de regelbundet om hur deras fonder utvecklas och flödena av dollar in och ut ur dem.

Inflödet av dollar till deras fonder är stor, bara under maj så motsvarade inflödet 150% av alla ny Bitcoin så bara denna fonden ”suger upp” alla nya Bitcoin och lite till. Är ju rätt märkligt att priset inte gått upp, finns fler som rapporterar samma sak.

Craig Wright har under flera år hävdat att han är Satoshi vilket i princip ingen tror men han står på sig och har stämt flera personer för att de öppet sagt att han ljuger. I en annan process med en f.d. avliden affärspartners släktingar processas det om att de vill ha 50% av den miljon Bitcoin som Satoshi har och nu blir det ju klurigt för Wright. Han hävdar att han blivit av med de privata nycklarna men domaren pressade honom att ange vilka adresser det gäller och det kom fram en lista på ca 150 st som då blev publik.

Det som hände förra veckan är riktigt spännande, med hjälp av en meddelandeservice som bygger på att man använder den privat nyckeln till en specifik adress skickade någon ett meddelande från alla adresserna som Wright uppgett - “Craig Steven Wright is a liar and a fraud. He doesn't have the keys used to sign this message”. Case closed? Och vem är det som äger Bitcoinen?

På samma tema med adresser från Bitcoins begynnelse, någon skickade 50 BTC från en adress som inte rört sig sedan februari 2009, dvs bara veckor efter miningen startade. Första reaktionen var att det måste vara Satoshi som flyttade dem eftersom det bara var han och avlidne Hal Finney som gjorde mining av Bitcoin då men det dök snabbt upp flera som sa att det var fler som var igång. Utöver det så har det gjorts analyser av mönster av miningen från den tiden med slutsatsen att det inte var Satoshis utrustning som ”mine-ade” dessa Bitcoin (jag besvara tyvärr inte några frågor kring den analysen …). 

Men vem vet, kanske Satoshi lever och har påbörjat sin come back? 

Månadens siffror

En ovanligt lugn månad och hade jag fått rösta skulle alla månader se ut som denna: 12% upp och inga kraftiga rörelser vare sig upp eller ner. Nu blev jag lite nyfiken på om detta är vanligt, ska se om man kan mäta det också (de 20-talet bilderna nedan räcker inte 😊).

Det är inte bara en ovanlig månad, det är ett ovanligt år med bara en dag med en nergång i priset med mer än 10%, raset i mars.


Hash raten har sjunkit under månaden, gammal utrustning är inte längre lönsam med halverad belöning och ungefär samma pris.

Antalet Bitcoin som inte rört sig på ett år kröp upp lite till förra veckan. Jag kan bara tolka detta positivt, man köper och förväntar sig att priset minst ska vara stabilt.

Terminshandeln på Bakkt ser ut att vara på en högre nivå under maj, alla veckorna på $93 miljoner eller mer i omsättning.
Ingen ändring i splitten mellan BTC och övriga crypto.
 Och lite mer kring månadens pris







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar