onsdag 17 juni 2020

Extra - ”Vanliga pengar” – svårare att förstå än Bitcoin

Hade precis lagt ut del 3 om pengar när artikeln nedan dök upp i Sydsvenskan.

Det är så märkligt att flera före detta centralbankschefer säger samma sak när de lämnat posten, risktagandet har ökat på grund av centralbankerna och de ser ingen enkel väg ut.

Mervyn King var chef på Bank of England 2003-2013 och 2016 skrev han boken “The End of Alchemy: Money, Banking and the Future of the Global Economy”.  I samband med att jag läste boken skrev jag lite om banker här, är dock inte någon sammanfattning av boken men han är mycket kritisk till hur världens centralbanker agerar.

William White och Richard Fisher är andra som jobbat Bank of Canada och Federal Reserve som är mycket kritiska utan att se någon enkel väg ut ur alla stödprogram centralbankerna gör. Centralbankernas centralbank Bank of International Settlements, där många centralbanksmedarbetare passerar eller avslutas sina karriärer, publicerar löpande rapporter om att nuvarande väg saknar ett bra slut.

Förra veckan höll Feds ordförande Jay Powell en presskonferens där han i princip sa att de kommer att göra allt de kan för att hålla upp värdet på finansmarknaderna, ”the Fed put” och nu i måndags så utvecklades deras senaste program kring att köpa företagsobligationer, från att bara köpa ETF som är en korg med många olika företagsobligationer till att köpa individuella företag. I kategorin de köper skulle bolag som Enron och Worldcom, båda gick i konkurs efter bokföringsskandaler, har varit med om programmen funnits på den tiden.

Nästa steg för Fed är negativa räntor och det som kallas ”yield curve control”, dvs de ska försöka att hålla alla marknadsräntor inom ett visst spann genom att köpa och sälja obligationer. Angående negativa räntor så säger de ena dagen att det inte är aktuellt medan nästa dag så dyker det upp en rapport från dem att det är effektivt. 

Aktiemarknadens och företagsobligationernas uppgång senaste månaderna är till 95% en reaktion på centralbankernas agerande, de andra 5% får jag väl dedikera till Dave Portnoy 😊 som genialt fångar tidsandan.

Nasdaq på all time high.

Credit spreads för junk bonds sjunker.

Medan i princip all ekonomiska data ser ut som nedan, här industriproduktionen i USA.

För Riksbanken går det inte så bra, tre månader efter deras krisåtgärder skapats så är det tydligt att bankerna inte vill ta mer risk, t.ex. 26 miljarder utav oändligt är inte mycket. Eller med andra ord, det som händer nu är inte en likviditetskris som 2008 utan en lönsamhetskris som bankerna inte vill lån ut i, riskerna är för stora. 

Såg en beräkning i ett Tweet nu på morgonen angående de statliga stödprogrammen: kostnaden totalt är 430 miljarder och med nuvarande överskottsmål i budgeten kommer det att ta 25 år att betala tillbaka pengarna.

För egen del så deltar jag motvilligt i uppgången med hjälp av mitt optionskonto. Jag gör det enkelt för mej, köpoptioner i Microsoft och Facebook och planen är att köpa Apple och Netflix i eftermiddag samtidigt som jag tänkte ta hem vinsten i guldbolagen som har tagit paus i det jag tror är en kraftig uppgången.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar