måndag 7 september 2020

The Zero Marginal Cost Society

Boken The Zero Marginal Cost Society: The Internet of Things, the Collaborative Commons, and the Eclipse of Capitalism från 2014 av Jeremy Rifkin målar upp en ljus bild av framtiden och är tankeväckande.

Rifkin skriver om de riktigt stora förändringarna i samhället som tar långa tid och därmed är svåra att se när man lever mitt upp i dem. Han kallar det tiden vi lever i den tredje industriella revolutionen och han menar att utvecklingen just nu är exponentiell, det vill säga riktigt snabb, där det nya sättet att organisera samhället kommer att vara fullt ut på plats om sådär 30 år.

Tesen är att den andra industriella revolutionen i slutet av 1800-talet skapade dagens kapitalism med stora företag och där ägande, förvaltning (engelska management) och arbeta är separerade. Just nu håller detta på att ersättas av det han kallar ”Collaborative Commons”, typ ”samarbetande allmänhet”, som man skulle kunna beskriva som löst sammansatta närverk kring uppgifter som ska utföras eller produkter som ska tillverkas och att vi går från ägande till tillgänglighet.

En av drivkraften för förändringen är att den rörliga kostanden (”marginal cost”) för fler och fler produkter närmar sig 0, det vill säga det kostar nästan inget att tillverka en enhet till. Det finns massor med exempel redan idag, främst på Internet, som att

  • släppa en låt till på YouTube som förr kostade miljoner när skivan skulle produceras, tillverkas, distribueras, marknadsföras och säljas
  • utbildning, från klassrum till Internet, för alla överallt
  • crowed funding istället för dyra banklån
  • alla typer av tjänster där vi delar redan befintliga produkter (über, AirBnB t.ex.)

3D printing är en stor dela av tredje industriella revolutionen där vi inte ens har lämnat första fasen. Rifkin lyfter fram många exempel där vi om 10-20 år kommer att 3D-printa med open scource mjukvara med riktigt låga materialkostnader utan spill med energi från förnybar energi utan marginalkostnad, till exempel hus, stora delar av en bil, medicinska hjälpmedel, ”allt” för köket osv. Från massproduktion till produktion för massorna.

Infrastrukturen för The Zero Marginal Cost Society är Internet of Things (IoT). Rifikin delar upp IoT i tre delar:

  • Energi – förnybar och småskalig där överskottet säljs direkt till någon annan. ”Alla” företag, byggnader, privatpersoner kommer att bidra och marginalkostnaden för energin är 0 när utrustningen är på plats
  • Data och kommunikation – när ”allt” är uppkopplat; människor, maskiner, naturtillgångar, energiförbrukning, produktionslinjer, logistiknätverk, konsumtionsvanor, återvinningscykler m.m. och analysen sker med hjälp av avancerad AI så kommer produktiviteten att öka dramatiskt när prognoser och beslut är programmerade att göras i realtid och energieffektiviteten kommer att öka kraftigt. När all data är tillgänglig för alla kommer dagens affärmodeler att ersättas av intelligenta infrastrukturer
  • Logistik – dagens vertikalt integrerade företag med ca 60% utnyttjande av sina resurser för leveranser från dörr till dörr ersätts med ett distribuerat, internetbaserade samarbete i öppna informationssystem som fungerar som Internet: hitta bästa och billigaste sättet att ta detta paketet från A till B där paketet byter transportör flera gånger på vägen (som internet routing), hela tiden fullt spårbart och synligt

Samtidigt som jag läser boken så dyker det upp en artikel i Sydsvenskan som är precis i linje med hans tankar, en matvarubutik som installerar solpaneler på taket. Och om jag inte missminner mej så är det precis detta som IKEA håller på med i syfte att bli självförsörjande på elektricitet och uppnå målet om 0 utsläpp av växthusgaser.

Boken är fylld med exempel som visar på ett mönster i utvecklingen som stödjer hans teori (såklart …) om att dagens kapitalism med stora företag är på väg att till delar ersättas av något annat. En av anledningarna till att jag tyckte boken var bra är att hans tankar och idéer är precis det som bygger Bitcoin-världen; open, decentralized, peer to peer, o.s.v. Dock så nämns Bitcoin bara lite snabbt på några rader i slutet av boken vilket med stor sannolikhet beror på att boken skrevs 2013 när Bitcoin var något nästan helt okänt.

Jag tror att boken kommer att hjälpa mej som investerare, främst att kanske tänka till kring vilka underliggande drivkrafter det kan finnas som gör att t.ex. Exxons eller FedExs nuvarande affärsmodell kommer att behöva utvecklas för att bolaget ska bli fortsatt framgångsrika och om besluten de tar ligger i linje med bokens slutsatser.

Men främst tror jag boken ger mig ett ramverk att sätta in händelser och utveckling i, ungefär som Peter Zeihans bok The accidentalsuper power spelat en riktigt stor roll för mej (läs den!) för att förstå Trumps och USAs agerande eller som när polletten ramlade ner när jag delade upp Bitcoin i ”uppfinningen Bitcoin” och vad den kan användas till.

Boken är lång, drygt 400 sidor men inte svårläst och ett alternativ till att läsa är att lyssna på någon av Rifkins föreläsningar som finns på YouTube, t.ex. här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar