tisdag 15 september 2020

Guld – ”inget för nybörjare”

Citatet i rubriken är en kommentar av Joakim Bornold från slutet av augusti och det har gnagt i mej sedan jag läste det.

Joakim Bornold är sparekonom (till skillnad från slös-ekonom? 😊) på Söderberg & Partners, tidigare på Nordnet och har alltid varit en förnuftig röst i finansmarknaderna för mej så jag var förvånad över hans uttalande.

” – Det är ingenting för nybörjare. Det krävs att man läser på väldigt mycket om hur guldpriset förändras och vilka förutsättningar som gäller, säger Bornold.”

Så det är enklare att prognosticera ett bolags framtida fria kassaflöden och bestämma vilken diskonteringsränta man ska använda? Eller någon annan värderingsmodell man använder för aktier.

Nja, känns lite som 40-årig man i kostym som säger ”lita på mej”. Kan det vara så enkelt som att guld inte genererar några intäkter till ett finansbolag som Söderberg & Partners?

Den intressanta frågan är ju hur guld står sig som investering och det korta svaret är riktigt bra! Siffrorna och analysen i slutet av inlägget.

Jag har tittat på avkastningen de senaste 30 åren och under 60% av tiden så har guld i svenska kronor varit en bättre investering än OMX30, snittet under perioden är 1,5% högre avkastning än OMX30 (inklusive 3% direktavkastning). Dessutom till lägre risk, mätt som största årliga nedgång, -51% mot -29% för guld. Lägsta avkastning för guld är om du köpte 2012, då har du fått 5,2% per år, bästa avkastningen är om du köpt de senaste åren, ca 15% per år.

Sedan 2014 så är vi i en period då guldet ger klart bättre avkastning än OMX30, investerade du 1.000 kr i början av 2014 så är guldet värt 2.200 kr och OMX30 1.650 kr, återigen med lägre risk.

Min gissning är att det är räntan som gjort att guldet gått bra sedan 2014. I december 2011 så började Riksbanken sänka styrräntan från 2% till negativ i början av 2015 tills den blev 0 i januari i år och där den med stor sannolikhet kommer att ligga kvar de närmsta 3-5 åren. Den svenska 10-åriga räntan har gått ner under hela perioden, från 12% 1990 till dagens -0,1%.

Och räntan är låg för de ekonomiska utsikterna inte är bra; rekordmycket skulder och vare sig förväntad tillväxt eller inflation under lång tid framöver. Alternativet att äga guld, som inte ger någon direktavkastning, känns tryggt och behåller med stor sannolikhet sin köpkraft framöver också.

Angående att guldet behåller sin köpkraft över tid så gjorde jag en liten rolig tanke- och räkneövning.

Tänk om vi konsekvent växlat till oss guldmynt när vi fått lön (ett mynt är oftast 1 troy ounce, 31 gram, ovan ett svenskt mynt som pryds av Oscar II) och sedan ”betalt” med dem:

  • köpt 100 stycken OMX30-aktier (eller Avanza Zero) 1990 som då kostade 7 guldmynt som idag är värda 11 guldmynt. 1% årlig avkastning (+ ca 3% direktavkastning). Största årliga nergången -59%, största uppgången +70%
  • 1997 köpte vi vårt hus för 775.000 kr vilket då motsvarade 340 guldmynt, idag är det värt 220 guldmynt, det vill säga -2% värdeminskning per år. Värdeminskningen låter lite hög, huset är idag nästan 50 år och borde rimligtvis stå kvar i alla fall 50 år till vilket då innebär att värdet borde gå ner med i snitt 1% per år. Eller så betalde vi 20% för mycket när vi köpte det …. Eller så är det idag värt 30% mer än min gissning …
  • 2001 köpte vi en ny Volvo V70 för 265.000 kr vilket då skulle kostat oss 100 guldmynt, skulle vi köpa en ny Volvo V90 idag skulle det kosta oss ca 30 guldmynt. Nybilspriset har alltså gått ner med 7% per år, snacka om deflation. Kan det vara så att priset är lägre för att kvalitén på nya bilar gått ner? Vår V70 står kvar på garageinfarten och har rullat 38.000 mil utan några reparationer, tveksamt om dagens bilar klarar det 😉

Tankeväckande!

Men framtiden då?

Ingen som vet men min gissning är att guldet kommer att fortsätta trenden att vara en bättre investering är aktier, minst lika bra som det varit sedan 2014. Jag är nästan helt säker på att guldet kommer att bevara sin köpkraft, i alla fall över en längre tidsperiod, så kanske man ska köpa guld istället för att ha pengar stående på bankkontot, det är ju samma ”ränta”.

Siffrorna och analysen

Analysen är lite annorlunda, jag har tittat på hur mycket avkastning man fått om man köpt ett visst år och sedan behållit investeringen tills idag.

Kurserna kommer från Investing.com och årsvärdena är öppningskursen för året.


Som grafer

Och den svenska 10-åriga räntan som referens (tänk på att obligationer går upp i värde när räntan går ner, har varit en fantastisk investering).

Nästa steg är att räkna ut hur mycket årlig avkastning investeringarna gett. På engelska kallas det flera saker, bl.a. Compound Annual Growth Rate – CAGR, hittar ingen bra svensk översättning mer är ”ränta-på-ränta.

Vi tar ett exempel. Tänk att du köpte guld första handelsdagen 2018, priset var då 10.711 kr. Idag är det värt 17.081 kr vilket ger 16,8% årlig ränta (nästan sant, vi saknar 3 månader på 2020 men det struntar vi i).

Formeln för att räkna ut räntan är (17081/10711) upphöjt till 1/3 - 1

Tabellen nedan visar CAGR för guld i kronor och OMX30 där jag lagt till 3% årlig direktavkastning.

Så köpte du guld 2 januari 2012 så har du fått 5,2% årlig avkastning på den investeringen tills idag medan om du köpt OMX30 istället så har du fått 9,9%.

Tar man lite medelvärden så får man nedan

 

Och avkastningstabellen som graf

Bilden nedan visar differensen i avkastningen, samma som ovan.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar