fredag 18 september 2020

The Price of Tomorrow

Det blev en bok till direkt, denna gången The Price of Tomorrow: Why Deflation is the Key to an Abundant Future av tech-entreprenören Jeff Booth och utgiven I januari 2020.

Jag visste inget om Jeff förrän han var med i en podcast med PlanB och diskuterade Bitcoin. Han tillhör oss lite äldre och har hittat till Bitcoin utifrån sitt funderande kring vårt nuvarande ekonomiska system och kommit fram till att vi är nära den punkten då det slutar fungera.

Av en ren slump så visar det sig att boken är en alldeles utmärkt fortsättning på Zero Marginal cost. Jeff menar, som alla är överens om, att ny teknik gör att ”prylar” och tjänster blir billigare och billigare medan det ekonomiska systemet bygger på att vi har ”lagom” inflation.

Dagens system med fiat-pengar där bankerna skapar pengar när de ger ut ett lån bygger på att priset på tjänster och varor stiger lite över tid. Att klippa sig kostade 400 kr förra året, i år så har de höjt priset till 410 kr för samma tjänst med motiveringen ”allt har blivit lite dyrare”. Det har ju till och med gått så långt att Riksbanken (och resten av världens centralbanker) har tolkat sitt uppdrag om att säkerställa prisstabilitet till att inflation ska vara 2%, varken mer eller mindre.

Inflation gör att löner och företagsvinster går upp så att räntorna på befintliga skulder blir en mindre andel av utgifterna och skuldernas ”värde” minskar, en lånad krona från förra året blir alltså mindre värt än en krona idag. Detta gäller såklart även sparpengar så inflation är en typ av transferering av pengar från de som sparar till de som lånar.

Om inte priserna stiger så blir skulderna som ett ok på ekonomin, räntekostnadernas andel av kostnaderna minskar inte och detta ger mindre utrymme för konsumtion och investeringar vilket vi kompenserar med mer skuld. Ett ekorrhjul som någon gång måste sluta fungera.

Ett centralt tema i boken är att teknikutvecklingen är exponentiell, det vill säga att resultatet av tekniken dubbleras inom ett visst tidsintervall. Vår hjärna är programmerad för linjär utveckling (t.ex. ökning med 1 varje år) medan exponentiell utveckling är något helt annat. Jeff har flera exempel i boken, t.ex. hur högt blir ett papper (ca 1 mm tjockt) om du viker det 50 gånger? Som avståndet mellan jorden och solen 370 gånger … Tabellen och lite grafer sist i inlägget för er som tvivlar.

Ett verkligt exempel är Moores lag som innebär antalet transistorer på ett dator-chip dubbleras var 24:e månad sedan 1965. Annat är antalet produkter hos Amazon, idag ca 30 miljoner och antalet kunder hos dem (”nätverkseffekt”, fler användare ger fler användare) eller effekten på solceller.

Högra delen under röda pilen ger dubbelt så hög effekt som de 10 år gamla till vänster. Priset för de nya panelerna är ca ¼ av de gamla

I boken finns exemplen nedan på stora, nya, viktiga tekniker som växer exponentiellt och som kommer att leda till lägre priser och färre arbetstillfällen:

  • Självkörande bilar som leder till färre bilar då man delar dem (idag är utnyttjandegraden 5%), lägre skade- och sjukvårdskostnader, transporter av gods utgör 3% av alla jobb i USA som kommer att försvinna
  • VR & AR (Virtual och augmented (förstärkt) reality), i kombination med bilder från drönare och satelliter så skapas ”digital twins” och ersätter mycket av dagens fysiska planering och kontroller av t.ex. vägar, gruvor, dammar, maskiner, bestämma vilka träd som ska tas ner, säkerhetsövervakning och en del av våra turistresor. Turism sysselsätter drygt 300 miljoner människor globalt
  • 3D-printing. Fick en dålig start, det lovades stort med magra resultat men nu går det fort på alla områden inklusive hälsovård och mat (?)
  • Förnybar energi, där dagens energisystem som kostar 9% av världen BNP med extremt låg verkningsgrad (olja ur marken, transporter, raffinering, förbränningsmotorn med 50% verkningsgrad) kommer att ersättas av förnybar, främst solenergi, utan rörlig kostnad under en lång livslängd när det väl är på plats. Utvecklingen av batterier går lika fort som solcellerna så att vi kan få en säker elleverans under årets alla timmar
  • Följdeffekten av att energikostnaderna sjunker mot 0 är dramatiska, energi är en av de största kostnaderna i tillverkning och utförandet av många tjänster, priserna kommer att gå ner. Många saker som är tekniskt möjliga men inte lönsamma idag, som att avsalta havsvatten eller ”samla in” koldioxid kommer att hjälpa utvecklingsländer och världen
  • AI, artificiell intelligens, överallt och på alla områden där vi samlar in data. Till skillnad från idag när varje möjligt resultat måste programmeras (linjärt) så lär sig AI av att korrigera felen, desto mer data och fler iterationer och resultatet blir bättre och bättre, exponentiellt. Idag i ”silos” ett område i taget men snart läggs fler och fler silos ihop så att AI blir smartare än människan. Automatiserade försäkrings- och banktjänster, bokföring, produktionsplanering det vill säga alla typer av typiska tjänstemannajobb kommer att ersättas av AI. Hälsa och sjukvård är ett annat område, redan idag så används AI för att läsa röntgenbilder, ca 100 gånger snabbare än en läkare med bättre resultat eller diagnoser med hjälp av DNA och data från din Apple Watch

Alla områden ger lägre priser och färre jobb i ett ekonomiskt system som bygger på att priser går upp.

I den näst sista delen av boken skriver Jeff om hur människor fungerar, som individer och i grupp, och han menar att det är teknikutvecklingen och vårt ekonomiska system är grunden för oron vi ser runt om i världen.

Lösningen på dagens problem innehåller två punkter

  1. ett nytt ekonomiskt system som bygger på att priser sjunker, typ Bitcoin där mängden pengar inte går att ändra vilket gör att värdet stiger och sparande stimuleras
  2. fördelningen av vinster och arbete förändras, t.ex. genom att man får en helt OK inkomst av staten för att inte jobba

Jeff hoppades tidigare att värdens ledare skulle försöka leda utvecklingen till den ljusa framtiden men är nu mindre hoppfull om vägen men inte slutmålet.

Kommentarer och egna tankar

I ”Zero marginal cost” förutspår Jeremy Rifkin att ”collaborativ commons” (”samarbetande allmänhet”(?)) kommer att utveckla ny teknik och tjänster som produceras med nästan 0 i marginalkostnad och detta kommer de närmsta 30 åren att ersätta dagens kapitalism med stora företag där ägande, ledning och lönearbete är separerade. Pelarna i förändringen är förnybar energi, IoT, Big Data och AI och smart logistik. Till stora delar samma tankar som Jeff Booth, lite annat fokus men båda böckerna ihop känner jag kompletterar och förstärker deras slutsatser.

Jag har fullt ut köpt Rifkins tankar om ”collaborativ commons”, jag ser det varje dag i cryptovärlden, folk från hela världen samarbetar kring en tjänst som ska ersätta det stora bolaget, t.ex. nu i veckan lanserades Filecoin som ska ersätta Dropbox och Google drive, antingen som använder eller dela med sig av sin hårddisk. Uppfinning Bitcoin har banat vägen för en exponentiell utveckling av ”collaborativ commons” genom att lösa frågorna kring betalningar och ekonomi.

Tanken på exponentiell tillväxt inom teknikområden och användare är riktigt svårt att förstå men exemplen med dator-chip och solceller är konkreta. Bilden nedan visar skillnaden i hur många MWh man fick för en $1 miljon-investering i solceller för 10 år sedan mot idag, ca 10 gånger mer.

Och utvecklingen har bara startat! Senast igår såg jag bilder på genomskinliga solceller med högre kapacitet, bara det steget kommer att revolutionera användandet och få ner energipriset till nästan 0.  Varje dag ser jag dessutom nya små elproducenter, känns som om vi snart kommer att se solceller på alla husen i området.

Jag har lite tappat intresset för självkörande fordon men Zoox, Waymo, Tesla, Volvo säger att de nästan är klara.  AI-programmet får mer och mer data varje dag och itererar fler och fler gånger och helt plötsligt så har man dubblerat systemets förmåga att köra själv. Kanske blir det tillräckligt bra imorgon, kanske om två år.

Som tillägg till Jeffs deflationstankar (deflation = sjunkande priser) kan man lägga till ytterligare en lika stor parameter, befolkningen i den utvecklade delen av världen och Kina blir äldre och äldre. De många gamla köper mindre och mindre medan de yngre som handlar blir relativt färre och därmed minskar efterfrågan och sätter press på priserna nedåt.

I princip alla jag följer lite mer noggrant som t.ex. Jeff Snider som lär oss hur vårt ekonomiska system fungerar och Rifkin och Booth ser en riktigt ljus framtid men att vägen dit kommer att vara krånglig. Känns så, varje dag dyker det upp någon ny oroshärd i världen.

Bilden nedan visar USA totala skulder: stat, företag och privatpersoner sedan 1950-talet. Det ser ut på exakt samma sätt för alla utvecklade länder där skulderna dubbleras vart 10:e år, det vill säga skulderna utvecklas exponentiellt.

 

Jag håller med om att framtiden ser ljus ut, mer fritid och högre levnadsstandard (fotbollen i AR istället för på TV och bättre hälsa) är ju något att se fram emot. Tänk så mycket bra som kommer att hända när många fler har tid att vara fotbollstränare i ungdomslagen eller spela bridge med de äldre. Eller att nästa Michelangelo inte behöver sitta i kassan på Citigross.

Nedan exemplet på ”vika pappret” 50 gånger.

I något läge så börjar utvecklingen gå riktigt fort … 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar