fredag 3 januari 2020

Bitcoin – grattis på 11-års dagen!

Den 3 januari 2009 skapades Bitcoins första block - ”the genesis block”.

I blocket finns meddelandet ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, en referens till engelska tidningen The Times första sida från den dagen och huvudrubriken att finansministern kommer att ge ekonomiskt stöd så att bankerna kan överleva. 2009 var ju mitt i senaste finanskrisen och meddelandet tolkas av de flesta som ett ”statement” om att nu kommer det något som ska ersätta det trasiga pengasystemet.

Efter en trög start, andra blocket kom sex dagar senare, så har det skapats ett nytt block ca var 10 minut i elva år med endast två undantag och nu är det ca 2 minuter tills block 610 913 kommer att skapas. Undantagen skedde tidigt och om jag förstått det rätt så var det i det ena fallet en bug och i andra fallet en mjukvara som används som inte fungerade.

Så vill man signera och tidsstämpla ett dokument mellan två parter som inte kan träffas och utan att använda 3:e part så skapar man en multisig (flera signaturer) Bitcoin-transaktion innehållande en referenstext och i dokumentet skapas en referens till transaktionsnumret. Båda parter signerar transaktionen istället för dokumentet och nu finns signaturerna tidsstämplad i alla 10.000 kopiorna av Bitcoins blockkedja för alltid. Första gången jag läste detta kändes det som - "ok …" - men efter att ha funderat lite så är ju detta en unik lösning som inte går att göra utan Bitcoin.

Annars så har det varit en lugn Bitcoin-månad, nästan lite tråkig, men revolution tar väl tid. 

Jämfört med Internets utveckling så går det antagligen riktigt fort, ta musik som exempel. Först var det LP-skivor, sedan kassetter och CD-skivor i slutet av 1980-talet, sedan kom internet. 1991 skapade MP3 standarden och 1999 startades Napster där vem som helst kunde ladda ner musik från en central server, inget som musikindustrin tyckte var en bra idé. Napster stängdes ner 2001 men då blev fildelningsprogrammet Kazaa populärt istället. Som jag kommer ihåg Kazaa så var det mycket virus och problem och jag skulle gissa att det var en av anledningarna till att många bytte till BitTorent och Pirate Bay 2003. Först 2008 kom den första fungerande legala lösningen med Spotify.

Så 40 år efter att internet uppfanns och 15 år efter att flertalet kopplat upp sig så fanns det en bra tjänst på plats för att lyssna på musik. Även om Bitcoins genombrottet går mer än dubbelt så snabbt som Internet så är det nog några år kvar, så vi får helt enkelt ladda upp med mer tålamod.

En spännande Bitcoin-tjänst som jag tittat närmre på är BlockFi. BlockFi är den nya tidens bank, sätt in Bitcoin på deras sparkonto och få 8,6% årlig ränta utbetald månadsvis eller låna pengar med Bitcoin som säkerhet till 4% ränta. Och nu blir Bitcoins egenskapen Boarderless verklig, att spara hos en ”bank” i USA utan stora avgifter för att föra över pengarna, en massa papper och fördröjningar.

Detta är ju egentligen en återgång till gamla tiders bank, de som fanns fram till 1910-talet då guldet var pengar. Bankens verksamhet var in- och utlåning av guld och pengar och där kundernas förtroende för banken var det viktigaste. Vem vill sätta in eller låna hos en bank man inte litar på?

Angående att låna pengar med Bitcoin som säkerhet, många gissar att Bitcoin kommer att bli topp 2 av säkerheter för lån tillsammans med fast egendom som fastigheter. Skulle det bli så kommer räntan på ett lån med Bitcoin som säkerhet att bli samma som för en fastighet, idag under 1%. Lån blir då ett sätt för Bitcoin-ägarna att kunna använda sina pengar utan att sälja sina Bitcoin.

Saifedean Ammous skrev om de nya bankerna i ”The Bitcoin Standard” och att ett möjligt scenario är att bankerna använder Bitcoin som säkerhet för att ge ut sin egna cryptovalutor, precis som affärsbankerna gjorde fram till 1910-talet, nedan en tia från Christianstads Enskilda Bank från 1884.

Bitcoin skulle då bara användas av banker för transaktioner mellan dem (clearing) eller vid riktigt stora affärer medan vi gör våra dagliga inköp med Sparbanken Skåne Coin (SpaSkåCoin 😊) eller någon annan banks coin som vi litar på och har låg risk. Vi vill ju inte bli sittande med coins som inte går att växla mot Bitcoin så förhållandet mellan Bitcoin och SpaSkåCoin är något man håller ögonen på men ju högre förhållande desto högre inlåningsränta (större risk).

Jag är sugen på att sätta in lite Bitcoin hos BlockFi men även om de är uppbackade av flera kända investerare så känns det lite riskabelt, vi får se hur jag gör. 

EU-block chain släppte en rapport för några veckor sedan om Supply Chain. Jag har hittills haft svårt att fatta hur blockkedjan ska kunna revolutionera detta område men jag fick lite större förståelse kring varför det skulle kunna vara så.

Enligt rapporten vill alla komma ifrån dagens fragmenterade system med betalningslösningar, track & trace, tullklareringar m.m. och tittar då på blockkedjan för att få till standardiseringar. Fördelen med en blockkedja istället för en ”vanlig databas” skulle i så fall vara att man får en nystart i standardiseringsarbetet och att blockkedjan känns oberoende från något bolag.

Det känns som det är mycket man ska komma överens om: vilken data ska finnas och hur den ska se ut, metod för inmatning och tidpunkt rapportering ska ske; gods färdigt att plockas upp, innehåll och värde i leveransen, under transport, osv. Valet av blockkedja känns som en liten del, här kan jag till och med se flera olika blockkedjor som interagerar så att man som användare ser det som ett system. 

Jag har inte hittat några bra källor för hur området utvecklas men fortsätter att leta.

Månadens siffror

Priset ”bara” ner 4%.
Blockchain.info verkar ha problem med datan till antalet Wallets, förra veckans siffror borta.
 

Ingen nergång på >10% denna månaden heller. Känns som volatiliteten är låg vilket även siffrorna visar, både medelvärdena på den dagliga diffen och standardavvikelsen går ner.
Bitcoin ligger kvar på knappt 70% andel av värdet på alla cryptovalutor.
Indexet med 20-talet tokens visar inga tecken på att gå upp.

 
Nettot av Long and shorts på de största börserna har gått upp en aning. 
Hash raten (antal gissningar för att få skapa nästa block) är kvar på 100.000.000.000.000.000.000 h/s, galet stor siffra, upp 150% under senaste året.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar