tisdag 21 januari 2020

Nytt inlägg! Uppgången har fortsatt

Om man tittar på antalet uppdateringar av bloggen så skulle man kunna tro att det inte händer något på världens finansmarknader. Lite så är det, jag upplever att läget är ungefär samma som för några veckor sedan:
  • I princip alla världens aktiemarknader gör nya all time highs varje vecka. OMX30 hade igår PE 19,9 på senaste årets vinst (justerat för Ericsson), högsta sedan jag började kolla systematiskt i september
  • Inga tecken på att det skett någon vändning i ekonomin och alla världens BNP-prognoser justeras neråt, senast igår från IMF (Internationella valuta fonden) och förra veckan regeringen här hemma
  • Räntorna ligger stilla, 10-års räntan i USA på 1,8% och Sverige precis över 0%, samma gäller de korta räntorna och Libor/Eurodollar
  • Credit spreads i USA mellan 10-årsräntan och junk bonds tillbaka på samma extremt låg nivåer som under 2018
  • Volatiliteten i aktier, räntor och valutor på all time lows
  • Världens skulder på all time highs, 322% av BNP, upp 4% senaste året
  • Centralbankerna runt om i världen stimulerar ekonomin med nya pengar (köper obligationer) och sänker räntorna, ingen pratar om att ”normalisera” sina balansräkningar eller räntor
  • Priset på guld går upp sådär lite lagom varje vecka
  • Jag försökte vara modig och köpte aktier i Microsoft, Louis Vuitton, ASML och Investor men har sålt igen (med vinst!) … Ingen övertygelse alls, tänkte alldeles för mycket på det. Planerar att köpa köpoptioner istället, kanske …
Just nu tro jag att de flesta väntar på att bolagen ska presentera sina bokslut för 2019 och framför allt vilka prognoser bolagen ger för första halvan av 2020. Aktiekurserna har redan prisat in att de förväntade vinstminskningarna för Q4 ska vända snabbt under 2020. Ska bli väldigt intressant att se reaktionerna på rapporterna, ännu högre kurser för att det ser ännu bättre ut än förväntat eller i dessa nya tider kanske sämre också ger högre kurser?

Det finns som vanligt många intressanta anekdoter från aktiemarknaderna, t.ex. Tesla som är upp 300% på 8 månader och idag värt lika mycket som BMW. Bilden nedan visar marknadsvärdet utslaget på antalet sålda bilar, Tesla värderas 12 gånger högre än BMW. Negativt kassaflöde och ingen vinst 15 år efter starten, som jag sagt innan, jag tror att Tesla är som Saab, bra bilar men kommer inte att överleva. 

Investeringar i räntor är nästan enklare, här är det ”bara” två saker att fundera över: kommer inflationen och/eller tillväxten att ta fart? I så fall kommer räntorna att stiga.

Inflationsberäkningarna innehåller många komponenter som matpriser, priset på ”prylar”, energi och råvaror osv men jag gör det enkelt för mej och tror att det enda som kan få fart på inflationen just nu är högre löner. 

Skulle bli mycket förvånad om avtalsrörelsen här hemma kommer att ge höga löneökningar (>3%/år), konjunkturen på väg neråt, ökande arbetslöshet och dålig ekonomi i kommuner och landsting. I USA ser jag inga tecken på löneinflation, löneökningarna (översta bilden, årlig förändring sedan 2007) och antalet arbetade timmar per vecka visar på en negativ trend.

Och tillväxten tror ju ”alla” är sjunkande förutom aktieinvesterarna.

På toppen av detta finns två andra faktorer:
  • den amerikanska 10-åriga räntan har gått ner i 33 år och jag tror inte att den trenden är bruten, något måste ju ändra sig mycket för att det ska ske
  • ekonomin och finansmarknaderna klarar inte av högre räntor vilket vi såg i q4 2018. Med skulderna på all time high (och ständigt ökande) skulle högre räntekostnader ta död på all förväntad tillväxt då räntebetalningarna skulle bli större och mindre till konsumtion och investeringar
Jag är riktigt sugen på att investera i att räntorna i USA fortsätter ner och om inte EU tyckt att det är för riskabelt för mej som privatperson skulle jag köpt en av världens största ETF, TLT som består av amerikanska 10-åriga statsobligationer (värdet på en obligation går ju upp när räntan går ner). Så jag får väl köpa optioner på TLT istället, det är ju OK enligt EUs Mifid II regler. Nackdelen med optioner jämfört med EFT är timingen.

Att guldpriset går upp är ju riktigt intressant, om ekonomin nu kommer att vända varför väljer investerare att köpa guld istället för aktier? Och varför köper flera av världens centralbanker guld istället för amerikanska statsobligationer? 

Guldgruvorna går också bra men det är inte någon rusning som i början av 2010-talet. Bilden nedan visar EFT GDXJ (ett 70-tal mindre guldbolag) i förhållande till guldpriset. 

Avslutningsvis om sprickan i finansmarknaderna jag skrev om för några veckor sedan. Detta är intressant utifrån två perspektiv, dels så visar den på komplexiteten i finansmarknaderna som man som ”vanlig” investerare aldrig fått någon insikt om, dels så har sprickan potential att bli ett så stort problem så det kan starta en finanskris (även om jag inte tror det just nu). 

I september så slutade den amerikanska repo-marknaden att fungera, dvs marknaden där man lånar med säkerhet över natt (eller rättare sagt säljer och köper tillbaka – re-purchasing). Räntan hoppade upp från typ 2% till över 10% och Fed fick gå in och hjälpa och detta har de fortsatt vara tvungna med. Nu har de pumpat in $400 miljarder i denna marknad vilket är otroligt mycket pengar.

Det har spekulerat och skrivits mycket om vad som hänt och händer och i helgen kom den bästa förklaringen, från Zero Hedge. Alla läser Zero Hedge, de läser och sammanställer och alltid med en negativ tolkning, därav ett något tveksamt ryckte.  

Jag fattar inte allt men så här tolkar jag det:

Amerikanska storbanker drog sig till delar sig ut ur repo-marknaden under sensommaren, dels för att de inte hade tillräckligt mycket likvider för att uppfylla lagkrav men även för att de inte ville vara med, gissningsvis för att de bedömer risken för hög.

På andra sidan av repan, de som lånar, finns i en större omfattning än förr Hedge-fonder (företag som tar in pengar från investerare som de ska förränta). Vissa av dessa har som idé att tjäna pengar på arbitrage på t.ex. ränteprodukter, dvs små prisskillnader mellan t.ex. en termin på 10-årig amerikans statsobligation och en ränte-swap. För att få upp avkastningen så använder de extremt hög belåning, bilden nedan visar tre hedgefonder som alla ligger med ca 7 gångers belåning, pengar från bl.a. repo-marknaden (blå staplarna totala tillgångar i fonden, röda eget kapital, mellanskillnaden lån).

Derivataffärerna ”administreras” av clearinghus och som jag uppfattar det så sker de flesta affärerna av derivat i USA genom ett bolag som heter LCH. Dessa rapporterade att de ”clearat” derivat för $944.000.000 miljoner under senaste året vilket är lika med 11 gånger världens BNP!

Så ”doom loopen” skulle då bli:
  • hedgefonden får inte tillgång till pengar genom repor och kan inte uppfylla sin del av derivataffären
  • clearinghuset får gå in med egna pengarna istället
  • clearinghusets egna kapital tar slut
  • bankerna (som äger clerainghuset?) får gå in med pengar
  • bankernas egna kapital tar slut
  • Fed får stötta bankerna
Det som gör detta så speciellt är storleksordningen, $944.000.000 miljoner, får finanskrisen 2008 att se ut som en dvärg.

En följdfråga till ovan är hur Fed ska ta sig ur att stötta repo-marknaden utan att det uppstår någon störning så fortsättning följer.

Lite blandade bilder






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar