måndag 4 november 2019

All time high på OMX30!

All time high på OMX30, S&P500, Nasdaq och nära på tyska DAX, precis som man kan förvänta sig när
  • likviditeten är hög
  • volatiliteten är låg och sjunkande
  • trenden uppåt
(Läs gärna om mitt mest pretentiösa inlägg, om vad som driver aktiemarknaden, finns här).

Kombinerar vi detta sedan med sänkt ränta i diskonteringsmodellerna (ni kommer ihåg, ett företags värde är summan av framtida fria kassaflöden diskonterat till nuvärde) så spelar det ingen roll att företagens vinster sjunker och att många ekonomiska signaler pekar mot minst en inbromsning i världskonjunkturen.

Det spelar heller ingen roll att det är oroligt varthän man tittar i världen, alla kriser påverkar börsen i ca en minut innan företagen börjar köpa tillbaka sina aktier, eller BTFD (”Buy The Fucking Dip”, numera en vedertagen akronym i finansvärlden).

Volatiliteten kan mätas på många sätt men nästan alla tittar på VIX med utvecklingen de senaste tre åren enligt nedan, vi är nära rekordnivåerna i slutet av 2017.
Att ”sälja” volatilitet har varit den mest lönsamma investeringen 2011-2017, dvs att man gör ”investeringar” som går upp i värde när volatiliteten går ner. Inte enkelt att investera i men man kan göra det genom
  • sälja terminskontrakt på VIX
  • sälja kombinationer av optioner på t.ex. aktieindex. Förväntad volatilitet är en parameter i priset på en option så när volatiliteten går ner så går priset på optionen ner, allt annat lika. T.ex. kan man sälja en sälj- och en köpoption med samma lösenpris så har du bara kvar volatilitetskomponenten i priset på optionerna
  • Sälja optioner ”naket” d.v.s. man säljer en säljoption utan att äga aktien eftersom man är ”säker” på att börsen ska fortsätta uppåt p.g.a. den låga volatiliteten
  • Köpa en ETF/fond som gör ovan
I finansvärlden kallas detta ”yield enhancement strategy”, d.v.s. ett sätt att skapa extra avkastning i en 0%-räntevärld. En annan beskrivning är att man plockar upp ören framför en ångvält, volatiliteten kan enkelt gå upp med 100% på några dagar och då är det riktigt kostsamt att vara ”kort” volatilitet.

Just nu så är spekuleras det rekordmycket i att sälja volatilitet mätt som antal sålda VIX-terminer, så de riskvilliga tror på fortsatt börsuppgång. Detaljerna hittar man här längst ner. Deras tro bygger på ett hopp om sänkta räntor från Federal Reserve och mer QE, dvs att Fed köper obligationer och på det sättet ökar likviditeten.

Likviditeten är som ett globalt osynligt väsen som pulserar fram. Ibland finns det mycket för att kort därefter vara begränsad, ibland över hela världen, ibland försvinner den från visa delar. 

Det finns inga bra mätetal på likviditeten i finansvärlden, bara indirekta tecken på tillståndet. Enligt Michael Howell är de tre viktigaste:
  • Guldpriset - som är känsligt för likviditet och guldpriset är upp och ett tecken på förbättrad likviditet
  • Räntekurvan - blir alltid brantare 6 månader efter att likviditeten börjat vända uppåt, idag är i princip alla amerikanska spreadar på väg uppåt 3m-10y, 2y-10y, 5y-30y
  • Spreadar mellan statsobligationer och företagsobligationer - även dessa är rekordlåg
Likviditeten skapas till stora delar i det som kallas Eurodollar-systemet som jag skrev om här.

Korrelationen mellan OMX30 och S&P500 är kvar på höga nivåer, d.v.s. går USA-börserna upp så går OMX30 upp, detsamma gäller tyska DAXS. Så det man läser i DI om att ”svenska börsen är stark” är det bara en följd av att amerikanska börsen är på väg upp. 
Enda gången som OMX30 avviker mycket från S&P500 brukar vara när kronans värde förändras, dock inte denna gången, kronan har stärkts ganska mycket de senaste månaderna men detta har inte stoppat OMX30 från att bryta ut ur sitt intervall. 
Värdet av OMX30-bolagen mätt som PE-talet har stigit från 16,8 till 18,9 på en månad, dvs de 29 bolagen i OMX30 är i snitt värda 15% mer på en månad. I en ”normal” värld hade enda möjliga förklaringen varit att vi står inför en rejäl högkonjunktur vilket inte någon tror, tvärtom.

Svenska inköpschefer är pessimistiska, klart under 50-strecket som är skiljelinjen för bra och dåliga tider. 
Även Konjunkturbarometern fortsätter ner, här är 100 gränsen.
Om vi tar ABB som exempel så har PE talet gått från 28,5 till 30,6 under oktober och tittar man på estimaten för vinsterna 2020 och 2021 sammanställda av Koyfin så ska vinsten per aktie växa med 20% nästa år och 11% 2021. Koyfin sammanställer även tidigare estimat och man ser då att dessa är justerade nedåt det senaste året med ca 20% per år för 2019 till 2021, så optimismen har avtagit, mest innevarande år och kvartal (”ABB slog prognosen”). En av anledningarna till att vinsten per aktie stiger är att ABB genomför aktieåterköp för ungefär 10 miljarder kronor per år.

Tittar man på S&P500 så har vinsterna i q3 sjunkit med -2,7% jämfört med q3 2018, tredje kvartalet på rad med sjunkande vinster. Hittar ingen bra sammanställning för OMX30.

Jag har fortfarande riktigt svårt att ta till mej det jag skrev om hur aktiemarknaden fungerar. Logiken tycker jag är att sämre konjunktur borde skapa förväntningar om lägre företagsvinster och därmed lägre aktiepriser.

Och precis som vanligt så tycker jag det känns som ett 50/50 läge vad gäller börsen de närmsta månaderna. 

Ett alternativ är ju att kurserna går ner när/om vinstestimaten för q4 justeras ner.

Det andra alternativet är att det strömmar in pengar på börsen oavsett vad som händer i en äkta TINA (There Is No Alternative). Om det finns mycket likviditet så ska de placeras någonstans och obligationer och bankkonto är inget alternativ med negativa räntor så då får det bli aktier och junkbonds.

Jag har inte gjort några förändringar i aktieportföljen de senaste månaderna (i princip de senaste åren): guldgruvor, NextEra Energy och uran (suck …) och jag har inga planer på att göra några den närmsta tiden heller. Kan bli lite mer NextEra Energy, de slår all time high varje vecka.

Korrelationen mellan t.ex. guldgruvor ETFen GDXJ och S&P500 är -77% de senaste 10 åren så detta är en position som går upp om börsen går ner. 

Uranaktierna har i alla fall slutat gå ner … Cameco lämnade sin kvartalsrapport i fredags, har inte hunnit läsa den men kommentarerna på Twitter var positiva, Cameco verkar tro att uranpriset vänt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar