torsdag 7 november 2019

Bitcoin – månadsuppdatering

En ovanlig Bitcoinmånad. Och jag använder min första web3.0 app!

Den 25 oktober gick priset på Bitcoin upp 16%, något som statistisk sett bara händer en gång var sjunde år. Dagen efter var priset upp ytterligare 20% men föll tillbaka till +7% vid dagens slut och sedan +3% nästkommande dag, så totalt +26% på tre dagar.

Dessutom så var månaden utan någon nergång på -10% eller mer. Kanske är priset på väg att återgå till vårens trend – uppåt?

Vi tar det viktigaste först, utvecklingen av Bitcoin och cryptovärlden.

Antalet användare fortsätter att växa i samma takt som tidigare, drygt 40% fler plånböcker jämfört med för ett år sedan och ingen större skillnad vecka för vecka. Data hämtad från blockchain.com

Det samma gäller miners, hash raten (antalet gissningar på slumptalet) är kvar på samma höga nivå som de senaste två månaderna. Detta innebär att miners tror att priset minst ska vara kvar på denna nivå, annars hade stängt av kapacitet. Ryckigheten i grafen beror, om jag förstått det rätt, på att hash raten räknas fram med hjälp av svårighetsgraden och tiden mellan blocken.

Priset är upp 8% under månaden.

Priset enligt “stock to flow”-modellen (S2F) är $8.372, alla information på https://digitalik.net/btc/.

Den anonyma mannen bakom modellen, PlanB, är med i podcasts med jämna mellanrum samt är aktiv på Twitter. Han tror själv att modellen är korrekt, i alla fall fram till 2030 och det som ökat hans övertygelse är cointegreringen, dvs där finns ”äkta” korrelation mellan priset och S2F. En annan matematiker som kallar sig Nick har testat modellen mot ett antal andra matematiska modeller men ingen av dem visar att S2F-modellen skulle vara fel.

Där har varit en hel del kritik mot modellen på Twitter då många tycker att resultatet är för bra, annan kritik är att det saknas viktig input som t.ex. att nätverket av användare växer. Men det är tydligt att ”alla” negativa inte har någon större förståelse för vad han gjort – en matematisk modell, som kan vara rätt eller kan vara fel. 

PlanB själv funderar över är varför inte priset går upp, hans tolkning är att folk inte litar på modellen men jag tror snarare att vi är få som sett och förstått den.

Lightning Network (LN) fortsätter att utvecklas även om det totala värdet i LN ligger kvar kring 820 Bitcoin.

Just nu är det stort fokus kring några personer som håller på att utveckla en meddelandetjänst i LN; peer-to-peer, decentralized, open, public, neutral, trustless, boarderless, permisionless, immutable, censorship resistant, anonymous och såklart krypterad, open source, programmerbar och integrerad Bitcoinbetalningar.

Jag kör min första web3 app!

Swash är en plugin till din browser som, enligt de val du satt upp, fångar den data du genererar när du surfar och säljer den. Datan innehåller ingen personlig information och man kan enkelt när som helst ändra, stoppa, justera eller kontrollera det som skickas iväg. Betalningen sker i coinen DATA och de hamnar i en plånbok som finns i appen.

Datan säljs på Streamr market place, så är du intresserad så är det bara att betala 1 DATA/timme (0,1 kr/h idag) så får du tillgång till all data som generas och du kan bygga eller analysera det du är ute efter.

Riktigt spännande!

Tänk på all data som genereras, idag eller när ”allt” är uppkopplat; från bilen, kylskåpet, träningsdata, TV-tittande, elförbrukning, GPS-koordinater, när du handlar osv. och vad analyserna kan skapa för möjligheter. Ska bli väldigt spännande att se hur datan kommer att användas, vilka tjänster som kommer utvecklas kring detta och hur mycket pengar man kan tjäna.

Ett annat område som det händer spännande saker på är finansmarknadernas intåg.

Bakkt, som är en del av världens största börs ICE, hade en trög start på sina terminskontrakt på Bitcoin men sedan drygt en vecka så har volymen tagit lite fart. 

Skillnaden på CME, där terminskontrakt på Bitcoin funnits i 2 år, och Bakkts kontrakt är att leveransen på CME är USD och Bakkt Bitcoin.

Nu väntar jag bara på optionerna på Bitcoin :-).

Prisanalys

blockchainwhispers.com så redovisas hur Bitcoin traders är positionerade på tre av de största börserna. Intressant att korrelationen är hög mot nettopositionen vilket ser positivt ut för tillfället, de långa positionerna har ökat senaste veckan och de korta minskat.

Bitcoins andel av det totala värdet av alla cryptovalutor ligger kvar strax under 70% (svarta linje och högra axeln).

Månadens siffror för Bitcoin. Punkterna i grafen är senast månadens värde.

Utöver den kraftiga uppgången så var månaden mindre volatil än medelvärdena.

Coinen har det svårt prismässigt. Indexet innehåller 19 coins varav Streamr är en av dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar