torsdag 28 november 2019

Aktier - all time high varje dag!

Aktiemarknaderna ser att världsekonomin kommer att börja växa igen 2020 och räntemarknaderna avvaktar för att se om detta är korrekt. ”Alla” världens börser är på all time high, nedan S&P500 från 1999, upp nästan 500% sedan botten 2009 och drygt 25% bara i år.

Skulle aktieanalytikerna ha rätt så finns där många väldigt intressanta investeringar inom t.ex. råvaror och bank men även cykliska verkstadsaktier och tech-bolag som Apple och Microsoft som redan gått upp rejält borde fortsätta upp. Men bilden är kluven, i princip alla banker, OECD, IMF, Världsbanken gör prognoser som visar på sjunkande eller som bäst låga tillväxttal, dock ska man ha med sig att de sällan har rätt.

Eller så är det som jag skrev om i inlägget om hur aktiemarknaden fungerar:
  • Likviditeten är god
  • Volatiliteten är låg
  • Trenden är upp
Världens centralbanker har återigen börjat stimulera ekonomin i stor skala och förra årets normalisering är som bortblåst. Fed köper obligationer och har sänkt räntan ett par gånger, ECB samma sak, SNB (Schweiz) fortsätter att köpa aktier för nya franc, BoJ i Japan slutade aldrig stimulera (de är 10:e största aktieägaren i Japan och äger ca 75% av alla statsobligationerna), PBOC (Kina) sänker kraven för sina banker på eget kapital för att stimulera utlåning, RBA (Australien) sänker sina styrräntor osv.

Det är i princip bara Riksbanken som går på andra hållet, de håller fast vid att höja sina styrräntor från -0,25% till 0% i december. Riksbankens agerande är uppmärksammat i världen och många ser det som ett tecken på att de insett att negativa räntor inte fungerar. Hoppas det är så!

Centralbankernas agerande i år har bara stärkt världens aktieinvesterare i tron om att de ”alltid” kommer att öka stimulanserna när aktiemarknaderna går ner, även kallad ”the Fed put”. Som aktieinvesterare är därmed risken låg och kopplingen mot vinster och ekonomin underordnad.

Det är inte enkelt att investera när kasten är så dramatiska. För tre månader sedan var jordens undergång nära med aktier & räntor ner och guldet upp och jag låg helt rätt i positionerna. 

Jag måste bli mycket snabbare på att byta fot, jag läser och förstår vad som händer men har väldigt svårt att omvandla det till affärer. Det går emot allt jag trodde jag lärt mej och mot allt sunt förnuft i min värld men det spelar ingen roll, ska man vara med på kort sikt så måste man anpassa sig.

50% av vinsten i optionerna som jag gjorde under våren och sommaren är uppätna för att jag inte sålt. Investeringarna i Walmart och NextEra energy byggde också på att räntorna skulle fortsätta ner men här han jag sälja i tid med en liten vinst.

Guldet har hållit emot bra vilket är intressant. Min gissning är att det är ganska många som har kvar det som en försäkring mot att aktieinvesterarna skulle ha fel, det blir ingen uppgång i ekonomin 2020 eller rent av att ”the Fed put” slutar fungera. Tittar man noggrant så är där lite sprickor på kreditmarknaderna, bl.a. räntan till bolag med BBB-rating är på väg upp vilket inte är ett bra tecken då de riskerar att bli nedgraderade till junk. 

Tänkte ta en position i att amerikanska aktier fortsätter upp genom att köpa köpoptioner i Microsoft och eventuellt Apple. Men det gör ont i hela kroppen, Microsoft har ett P/E-tal på 30 och price to sales på 8,4 (dvs bolaget värderas till 8 gånger årets omsättning …).

Nedan lite mer detaljerade kommentarer och bilder jag hittat under månaden.

Volatilitet är på samma låga nivå som 2017 och inte bara på aktiemarknaden utan även valutor och räntor är inne i period av mycket låg volatilitet. Att sälja volatilitet, antigen som terminskontrakt eller genom att sälja ”nakna” optioner (dvs man äger inte aktien man lovat sälja för man vet att aktiepriset är på väg upp) är igen den bästa investeringen, i stort sett riskfri när centralbankerna säkerställer uppgången. Nedan VIX (aktier) och valutor.

Amerikanska myndigheter samlar in data kring positioneringen i terminer och aldrig i historien har investerare sålt så mycket terminskontrakt på volatilitet, d.v.s. de tror att volatiliteten kommer att fortsätta vara extremt låg. 

Bilden nedan är anledningen till optimismen bland världen aktieinvesterare. När man gör inköpschefsundersökningarna så samlar man bl.a. in orderingång och det var vändningen i denna för tre månader sedan som kickade igång snacket om ”green shoots”, dvs tecken på en snabb återhämtning.

En bild över S&P500 och global likviditet, samma som tidigare, börsen upp när likviditeten är stigande.

En stor bidragande anledning till de högre aktiekurserna är aktieåterköpen, d.v.s. en stor del av likviditeten går in företagsobligationer som finansierar återköpen.

Ett par bilder kring hur det går för amerikanska företag. Skulderna ökar kraftigt medan vinsterna har stått stilla sedan 2010.

Vinsterna och utvecklingen på aktiemarknaden. Värderingarna upp men till delar normaliserade av vinsten per aktie är upp p.g.a. aktieåterköpen.

Vinstprognosen för q4 har justerats ner rejält, i juni trodde analytikerna att vinsterna i q4 skulle öka med 5% (”second half 2019 recovery”) medan senaste prognosen är -0,5%. 

Utvecklingen av vinsterna från 2010 till idag. Q4 ska då enligt analytikerna göra samma vändning som 2012 då världens centralbanker också gjorde stora insatser, bl.a. Mario Draghis ”what ever it takes”.

Warren Buffets favoritgraf över aktievärderingar, totala värdet av alla aktiebolag i förhållande till BNP. Inte konstigt att han har rekordmycket kontanter i väntan på att kunna köpa bolag till en lägre värdering.

Den nuvarande högkonjunkturen i USA är den längsta i historien men samtidigt den som haft lägst tillväxt.

Bolagen använder rekordmycket kapital till utdelning och aktieåterköp medan investeringar (capital expenditures) i verksamheten ligger kvar på relativt låga nivåer. Förväntningarna på att CapEx ska gå upp har varit höga i flera år, först p.g.a. skattesänkningen i USA 2017 och nu i väntan på att handelskriget med Kina ska lösa sig. Många företag säger att de håller igen på investeringarna då man inte vet vilka regler som kommer att gälla för världshandeln.

Men OECD (västvärlden) är inte så optimistiska för 2020, prognosen har succesivt justerats neråt för att idag vara 1,5% för 2020, långt under de 3% som man hoppades på för några år sedan.

Tittar man ut globalt så ser det inte ljusare ut bland prognoserna.

Och världshandeln och produktionen ser ju inte heller strålande ut.

Avslutningsvis tre ”intressanta” bilder.

Värdet av Apple och Microsoft är nu större än alla tyska bolag tillsammans… Galet!

Värdens centralbanker vill ha 2% inflation och tror att de kan styra ekonomin dit negativa räntor och extrema mängder likviditet. Fungerar sådär …

Och till sist, bilden visar på en strukturell skillnad mellan Europa och USAs finansmarknader. Effekten av nedan är att Europa är mycket mer beroende av banker än USA samtidigt som europeiska banker är fragmenterade med betydligt lägre lönsamhet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar