lördag 10 oktober 2020

Bitcoin – flugan flyger vidare - del 2 av 3

Status ekosystemet Bitcoin

Rubrikerna från förra året när jag beskrev ekosystem fungerar bra för att beskriva statusen + att jag lagt till rubriken Övriga cryptovalutor:

  • Bitcoins kärnfunktioner & lager 2
  • Spara och låna
  • Betala & förvara
  • Finansiell infrastruktur
  • Digital representation
  • Övriga cryptovalutor
  • Web3
  • Investeringen Bitcoin

Ingen av punkterna kommer att vara i närhet av att vara kompletta så se nedan som mitt försök att beskriva ett ekosystem som växer på alla håll och kanter.

Bitcoins kärnfunktioner & lager 2

Under rubriken Systemet Bitcoin i första delen av inlägget skrev jag om statusen för Bitcoin.

Ett litet tillägg till rubriken Användarna och Företag, i torsdags så meddelade Square att de som andra Nasdaq-noterade bolaget köpt Bitcoin för en del av sin kassa, 4.700 BTC för $50 miljoner. Någon skapade då en liten spännande hemsida med noterade bolag som har Bitcoin i sin balansräkning. 

https://bitcointreasuries.org/

Debatten mellan ”gold bugs” och ”Bitcoin maximalists” är oftast het och där var en kommentar i någon podd att just utvecklingen är den stora skillnaden mellan dem:

  • Guld utvecklas inte, guld är guld och fysiskt, fungerar på samma sätt idag som för 3000 år sedan
  • Utvecklingen av Bitcoin kommer aldrig att avstanna och vi är bara i början av fas 1 och vi har ingen aning om vad vi kommer att kunna använda Bitcoin till om 25 år

Just därför kanske de är ett komplement till varandra?

Transparensen om vad som händer på Bitcoins blockkedja blir bara större då fler siter analyserar den och fler detaljer läggs till analysen. Blockchain.com var den första jag använde men nu tittar jag in på Clark Moody för att få en överblick i hans dash board, information kring hur många adresser med Bitcoin det finns hämtar jag på bitinfocharts.com, Glassnode med hundratals grafer, bitaps.com där man enkelt ser information kring blocken och Blockstream explorer.

Jag tycker detta är riktigt tilltalande, alla har tillgång till samma information till skillnad från de allra flesta andra områden där de med mer resurser har en väldigt stor fördel.

Spara och låna

BlockFi, Celcius, Binance, Okex, Cryptocom, Nexo och Compund finance är några av de företagen som erbjuder ränta på sina sparkonton i Bitcoin och några andra cryptovalutor.

Räntan för inlåning varierar mellan 3-8% som verkar betalas ut månadsvis och inga bindningstider. Flera av dem erbjuder också lån med Bitcoin som säkerhet, t.ex. BlockFi med 50% belåning och 4,5% ränta.

Detta är ett väldigt spännande område som jag tror kommer att bli riktigt stort i framtiden. Jag, och många med mej, tror att banker uppbackade med Bitcoin kommer att vara ett av naven i framtidens ekonomiska system, antingen parallellt till dagens system eller det dominerande.

Bitcoin kommer att vara den bästa säkerheten för lån, överlägsen dagens bästa säkerheter som mark, fastigheter, statsobligationer och guld då Bitcoin är enkelt verifierbart, enkelt att bevisa ägandeskapet av och enkelt att flytta. Bästa säkerheten innebär högsta räntan vid inlåning och lägsta vid utlåning med Bitcoin som säkerhet.

Så att företagen ovan vill dra nytta av att vara först och skapa en liten lucka till vanliga banker är ju självklart men risken är hög, både för dem men även för kunderna.

BlockFi har haft en serie podcasts på Youtube för att ta bort en del av osäkerheten för kunderna och bl.a. försökt förklara vem det är som lånar Bitcoin och hur de kan ha högre inlåningsränta än för utlåning. Kommer inte ihåg svaren mer än att de inte var superkonkreta men kändes OK. Ett annat avsnitt handlade om riskhanteringen som kändes solitt men det försvann den dagen någon hackade deras kunddatabas genom en stulen mobiltelefon …

Bolaget har en riktigt lång lista med investerare som kommer att säkerställa att BlockFi kommer att fortsätta ligga i täten i hopp om att bli framtidens JP Morgan Bank.

Betala & förvara

Inom betala och förvara så känns utvecklingen mer ”linjär”. Det kommer fler plånböcker med mer funktionalitet som med inbyggda möjligheter att köpa och sälja Bitcoin och förbättringar av Ledger och Trezors hardware wallets men inget jag känner är några stora steg framåt. Jag använder ju BRD och i senaste månadsbrevet så skrev de att de hade uppnått 6 miljoner nerladdningar, det är ju många men ganska långt från känslan av ”massadoption”.

Samma för lösningar för att betala med Bitcoin, det finns ett 10-tal kända leverantörer till företag som BitPay, Coinbase etc. säkert några fler än förra året men det är ju fortfarande väldigt få ställen man kan betala med Bitcoin. Vi får nog vänta på att Lightning network slår igenom, då tror jag vi kommer att kunna betala med Bitcoin, framförallt på internet.

Finansiell infrastruktur

Sugen på att handla med en ”perpetual Bitcoin swap”? Bland annat Okex, Binance och Bitmex erbjuder det. Vet du inte vad det är? Visste inte jag heller förrän idag men det beskrivs som en termin utan lösendag, jag tycker det liknar certifikaten på Avanza och du kan handla med dem med upp till 100 gångers hävstång, både kort och lång. Inte konstigt att Bitcoin är volatilt.

Den finansiella infrastrukturen kring Bitcoin har fullständigt exploderat under året, inte så att allt är nystartat men mognaden och synligheten har kommit.

Traditionella banker har satt upp dotterbolag som jobbar med Bitcoin till sina institutionella kunder och erbjuder både handel och förvaring. Här tror jag Fidelity, 10 gånger större än Handelsbanken och globala, leder men även nischbanker som Silvergate dyker ofta upp i nyhetsflödet. LMAX group är ett annat exempel, startade 2010 med bl.a. valutahandel och har idag ett dotterbolag som handlar med Bitcoin. Och Kraken ska ju gå andra hållet och bli bank. Till detta ska läggas alla tidigare och nya cryptobörser som breddat sina produkter och utvecklat sina plattformar.

2017 var en av nyheterna som drev Bitcoin-kursen till $20.000 att CME, en av världens största terminsbörser, skulle börja med Bitcoin-terminer. Av de traditionella börserna så är det bara CME och Bakkt/ICE som erbjuder terminer idag men deras volymer är ca 3% av den totala handeln med Bitcoin-terminer som igår var $5 miljarder. 

 
Under senaste månaden så var där flera dagar då handeln med terminer översteg $15 miljarder.

Jag upptäckte skew.com för några veckor sedan, här hittar man mycket information kring handeln med Bitcoin: spotpriser, optioner, swapar, terminer osv. med professionella uppföljningar som volatilitet, spreadar och likviditet. Blir lite fundersam när jag jämför spothandeln (typ Bitstamp) med terminerna, kan verkligen terminshandeln vara 20 gånger större än vanliga handeln?

Det finns idag flera börshandlade produkter som Bitcoin XBT på Avanza runt om i världen, t.ex. så lanserades BTCE på tyska börsen i somras. Dock så finns inte denna typ av produkter i USA än, lite märkligt men deras Finansinspektion, SEC, tycker att det är för riskfyllt med Bitcoin. Där får man nöja sig med någon av alla fonder som finns som innehåller Bitcoin, t.ex. från Grayscale som har 450.000 BTC i sin fond.

Att hitta aktuellt Bitcoin-pris har aldrig varit enklare, ja kanske inte i Sverige men annars verkar det blivit standard att visa priset bland övriga indikatorer som aktieindex, USD, olja och räntor. Investing.com som jag använder har en hel kategori kallad crypto, Koyfin samma och på Bloomberg terminal som alla proffs använder (kostar typ 200.000 kr/år men där finns ”all” finansiell och ekonomisk data). Finansiell TV i USA har Bitcoin bland sina indikatorer som rullar i kanten på rutan.

En grupp som säkert tjänat mycket pengar på Bitcoin de senaste åren är de som utnyttjat skillnaderna i priset mellan olika börser. Genom att kopiera system från aktiehandeln och köpa supersnabba uppkopplingar mot Bitcoin-börserna så har det utnyttjat skillnaderna mellan dem samtidigt som de ägnat sig åt ”high frequency trading”, många små order som driver kursen upp och ner några promille och tjänar pengar på detta.

Jag tror att utvecklingen inom finansiell infrastruktur kommer att fortsätta med samma hastighet. Helt nya företag kommer att fortsätta att etablera sig samtidigt som de traditionella leverantörerna till finansvärlden kommer att gå in på Bitcoin, dels för att där finns pengar att tjäna men framför allt för att inte hamna efter. När får vi se Bitcoin-handel på Avanza och Nordnet?

Samtidigt så möjliggör uppfinningen Bitcoin att dagens tredje parter kommer att ersättas av kod utvecklad av decentraliserade, globala, autonoma grupper; ”collaborative commons” som Rifkin kallar dem. Men det kommer att dröja innan dessa dominerar även om Bisq och Block DX är exempel på äkta decentraliserade börser.   

Digital representation

Ännu ett område där det händer extremt mycket! Jag delar upp det i tre rubriken:

  • Stable coins
  • Tokenization
  • CBDC – central bank digital currency

Stable coins

Först var där Tether och nu finns där hundratals tokens som är knutna till ”vanliga pengar”. Coincodex.com listar de 15 största där de flesta är knutna till dollarn men även schweiziska franc, sydkoreanska won, kineskiska yuan och DAI som är en korg av valutor.

Tether har ett väldigt kluvet rykte med otydligt ägande och oklara revisioner om de verkligen har $15,8 miljarder dollar som säkerhet för sina coins men med tiden så har tvivlen börjat försvinna och den dagliga handelsvolymen på världens börser är idag ca $40 miljarder.

Det är svårt att få något bra grepp om vem och till vad alla dessa stable coins används till. Från start var det traders som vill parkera sina pengar i dem eller enkelt utan ”valutarisk” snabbt flytta pengar mellan börserna.

Omfattningen idag måste innebära att andra grupper använder dem också. Jag skulle gissa att det blivit ett alternativ för att skicka pengar över gränser utan att riskera volatiliteten i Bitcoin och precis som för Bitcoin så går där rykten om företag som använder stable coins för att snabbt och billigt under veckans alla timmar kunna flytta pengar.

Andra tänkbara områden där de används idag är i länder med skakiga valutor som Venezuela, Turkiet, Argentina, Sydafrika, Ryssland där den lokala valutan tappar värde varje dag och det kan vara svårt att växla på banken så blir detta ett alternativ.

Tokenization

Mantrat “every stock, bond, currency, and commodity will be tokenized” predikas av många inom Bitcoin-världen sedan flera år. Fördelarna är samma som för alla andra tjänster som bygger på uppfinningen Bitcoin: säkrare, snabbare och billigare.

Idag tar det upp till tre dagar att byta ägare på en aktie, det kostar ca 100 kr att handla med dem, affären kan backas utan att du tillfrågas, du kan bara handla med dem 25% av veckans timmar osv. Sedan finns det andra problem som vi som privatpersoner inte berörs av som t.ex. otydligt ägande när de lånas ut mellan de stora investerarna.

Mäktiga amerikanska finansinspektionen SECs chef Jay Clayton sa på ett seminarium för några veckor sedan att han kan se en framtid där alla finansiella instrument är ”tokenized”. Detta känns riktigt viktigt, är SEC med på utvecklingen så kan det gå fort.

Redan idag så görs det många försök. tZero har byggt en plattform för att knyta finansiella tillgångar till specifika tokens och håller precis på att starta upp. Andra som Digix skapar tokens som representerar ägande av guld och planerar att lägga till andra råvaror.

Ett annat exempel är amerikanska basketspelaren Spencer Dinwiddie som ”tokenizade” sig själv! I slutet av 2018 skrev han ett tre-års kontrakt med Brooklyn Nets på totalt $34 miljoner och skapade en token baserat på ett smart kontrakt med regelbundna utbetalningar till token-ägarna över dessa tre åren. Nu hittar jag inte detaljerna men jag antar att försäljningspriset på tokens var $34 miljoner minus tre års ränta så effekten blev att Spencer fick ca $30 miljoner direkt och token-ägarna fick bra ränta.

Återigen, ett superintressant område där vi kommer att se många nya modeller för investeringar. Räntebetalningar varje dag när du lånat ut för att finansiera 100 m2 kontorslokal eller varför inte köpa in dej idag i en kommande idrottsstjärna och få del av hennes framtida intäkter?

CBDC – central bank digital currency

Nu väntar vi bara på den första digitalt utgivna valutan från en centralbank.

Såg i veckan att PBOC i Kina testar sitt system för fullt, att bygga upp en säker och stabil infrastruktur som ska klara miljontals transaktioner i timmen är ingen enkel sak. Säkerheten i systemet kommer att testa redan dag 1, skulle gissa att det finns 100-tals hackers redo att testa åt dem, kanske inte för att tjäna pengar men att visa att de kan knäcka systemet.

Det har varit tyst från Riksbanken under 2020 angående eKronan och hittar ingen annan information heller när jag googlar. I USA är detta ett riktigt hett ämne, där pratar man om att kunna distribuera pengar från Federal Reserve direkt till privatpersoner. ECBs president Lagard pratar varmt för sin kommande eEUR och BIS twittrar i princip varje dag om att det är nödvändigt att komma igång.

Det är riktigt intressant att följa av många anledningar

  • Tekniken de väljer – miljoner transaktioner per timme på ett säkert sätt
  • Centralbankerna har idag inga ”vanliga pengar”, bara centralbankspengar som bara banker kan använda, hur kommer de att lösa det
  • Relationen till bankerna när kontopengar försvinner och betalningar sker utanför det vanliga banksystemet

Jag tror att CBDC är bra för Bitcoin, alla kommer att behöva lära sig använda digitala valutor och förhoppningsvis så kommer växlingen mellan dessa att förenklas när båda är digitala.

Övriga cryptovalutor

I tanken delar jag upp cryptovalutor i Bitcoin, tokens och övriga cryptovalutor. Tokens är något som är knutet till en specifik tjänst, stable coin, finansiell tillgång etc. Cryptovalutor är de som vill vara som Bitcoin, ha ett eget värde och fungera som en infrastruktur i crypto-världen.

Den ena delen av crypto-valutorna är de som forkat av från Bitcoin: Bitcoin Cash ABC, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Bitcoin Private och säkert några till. Jag håller det kort om dessa – de håller på att tyna bort.

Såhär i efterhand så tror jag det var bra med forkarna 2017, det visar tydligt att det inte bara är att kopiera koden och skapa ”en bättre Bitcoin”. Jag skulle bli väldigt förvånad om det kommer att ske fler försök att bryta sig loss från dagens Bitcoin.

Ethereum dominerar den andra gruppen på alla sätt, högre market cap och mångdubbelt större ekosystem kring Ether än t.ex. Ripple, Litecoin, Cardano, EOS, Monero och Stellar.

Samtliga dessa har flera stora skillnader mot Bitcoin, främst att de inte är decentraliserade, inte är strikt begränsade i antal, att stora mängder coins finns i projektledningen och ”koncensusalgoritmen” är mindre säker än Bitcoins. På plussidan finns att tekniken många gånger är riktigt intressant, t.ex. Ethereums planerade utveckling till Proof of Stake ska bli spännande att följa.

Kanske, kanske kommer en eller två av dem att ha ett värde över tid. De övriga kommer säkert att leva vidare men vara en cryptovaluta som man bara växlar till sig precis när man använder tjänsten där den behövs, troligtvis utan att du vet om det.

Web3

Nu har leveranserna börjat från många projekt inom web3! Att skriva om vad som händer inom ”the trusless web” är ungefär som att försöka beskriva vad man kan använda internet till …  

CoinMarketCap listar alla tokens de vet om och till det ska det ju läggas alla projekt som använder infrastrukturen som vissa av cryptovalutorna och tokens erbjuder, t.ex. Swash som använder Streamrs infrastruktur och dess token DATA.

Nedan utvecklingen av antalet tokens de senaste 18 månaderna, +240%!

DeFi, decentralized finance, är ordet som gäller just nu. Olika lösningar för att skapa finansiella tjänster utan tredje part där man kan ”stake” sina tokens och få ränta, dvs låsa upp dem som säkerhet för tjänsten och få del av intäkterna. Jag kan för lite men tänkte ändå droppa några namn som ständigt dyker upp: Maker, Polkadot, Chainlink, Uniswap, det är bara att gå in på fliken DeFi på CoinMarketCap för att få en lista på dem och sedan läsa på vad de erbjuder. Senast igår lyssnade jag på en podd om Nexus Muteral, kod som erbjuder försäkringar, både som investering och att köpa försäkring.

Sedan har vi ju allt som inte är DeFi t.ex. FileCoin, IoTeX, Loom, Elastos, Fusion, Stremr, FOAM, Holo, QuarkChain, UTN inom olika områden som jag delvis följer. Och så såklart DigitalaID där man jobbar på att skapa en global standard för digital identifikation, inte bara för människor men även för gods och prylar så att alla blockkedjor kan prata med varandra.

Decentraland är något helt nytt – en digital värld där du kan använda ditt VR headset för att gå på riktig konsert, om jag fattat rätt så hade Taylor Swift det för ett tag sedan. Eller så köper du en bit land som du kan utveckla och sedan sälja och tjäna pengar på. Eller så går du på Meme building party på tisdag. Eller varför inte gå på casino ikväll. Eller … bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra i en digital värd och i Decentraland är alla överens om att det finns ”verkligt” värde i digitala tillgångar.

Nu väntar jag bara på den första web3-tjänsten som slår igenom stort och genererar stor omsättning men gissningsvis så är det återigen några år kvar.

Värdet på alla dessa tokens bråkas det om på Twitter varje sekund, ena lägret säger att alla utom några enstaka kommer att gå mot 0 medan andra tror att alla framgångsrika tjänster kommer att ha ett värde.

Investeringen Bitcoin

Hur man än vrider och vänder på det så är ju priset intressant.

När användarnätverket och ekosystemet växer så borde det ju vara självklart att priset går upp men just nu händer inte så mycket, i alla fall inte med Bitcoin mått mätt, priset är ”bara” upp 30% sedan förra året.

Hittills så har priset gått upp i 4-års cykler som man ser i bilden nedan men i dessa 4-års perioderna så har priset varit volatilt och frågan som gnager hela tiden – kommer det ett nytt hopp uppåt på sisådär 1000%? 

Halveringen av blockbelöningen känns ju som en naturlig startpunkt för 4-års cykeln. Tittar vi på prisutvecklingen de första fem månaderna efter förra halveringen så har priset hittills utvecklats ungefär på samma sätt.

Ett sätt att ta bort ”bruset” från volatiliteten är att titta på 4 års glidande medelvärde som ser ut enligt nedan, från utmärkta digitalik.net


Idag är 4-års-medelvärdet $6.576 och det stiger med 0,11% per dag jämfört med 0,13% för 4 år sedan. Priset har bara varit under medelvärdet 8 dagar sedan 2014, senast i 3 dagar i mars i år och medelvärdet har aldrig gått ner.

Ett sätt att få en indikation om prisutvecklingen är hur de som hodlar agerar. Jag följer veckovis hur stor andel av Bitcoin som inte rört sig på ett år och trenden är uppåt, idag har drygt 63% av alla Bitcoin inte rört sig på ett år. Förändringen under perioden i grafen är +1,25 miljoner BTC samtidigt som antalet nya Bitcoin under perioden varit 417.000, det vill säga 830.000 färre Bitcoin cirkulerar idag än för knappt ett år sedan.

Antalet adresser som har mer än 1 BTC och totala antalet Bitcoin som finns i dessa är också intressant. Förra veckans dipp beror troligtvis någon cryptobörs som städat bland sina adresser, det försvann 15.000 adresser på några dagar men antalet Bitcoin i dessa fortsatte upp.

Dessa två bilderna kombinerat tolkar jag (lite för enkelt?) som att det varje vecka tillkommer ca 800 nya ägare av Bitcoin som köpt mer än 1 BTC som de bara låter ligga för att se vad som händer med priset.

Det finns många siter som analysera blockkedjan på en mängd olika sätt, t.ex. glassnode.com och någonstans där kan man säkert hitta ovan med längre tidsperioder. Jag brukar titta in för att se hur mycket av Bitcoin som finns på börserna, idag ca 2,6 miljoner BTC, dvs ca 14% av alla Bitcoin. Att antalet sjunker är ju också väldigt intressant, tyder ju på att man inte planerar att sälja dem.

Sammanfattningsvis så ser jag inga tecken på att historien inte skulle upprepa sig så det är nog bara att ladda upp med tålamod.

 

Till del 3

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar