måndag 12 oktober 2020

Bitcoin – flugan flyger vidare - del 3 av 3

Hoten mot Bitcoin

Förra året hade jag identifierat fyra hot mot Bitcoin och jag har inte kommit på några fler under året:

De blir färre och färre på Twitter som hörs skrikande att Bitcoin kommer att dö, till största delen för att fler förstår mer och därmed får en annan värdering av läget, lite mer osäkra i sin övertygelse eller har rent av bytt sida.

Användarna dyker inte upp

För ett år sedan var mitt fokus kring tillväxten av plånböcker som jag trodde skulle vara ett bra mätetal för att se om användarna fortsätter att komma till Bitcoin. I år så ser jag på det lite annorlunda, fyra nya grupper har dykt upp – professionella investerar, banker, företag och centralbanker.

Att de fyra ”nya” grupperna växer är det inget tvivel om, dock från 0 till några få. Hotet här är att det inte blir någon ketchupeffekt och argumenten för att utvecklingen avstannar är samma som ifjol:

  • Bitcoin är för abstrakt som pengar
  • Priset är för volatilt så ingen vill investera i Bitcoin
  • Utvecklarna klarar inte att få fram smidiga lösningar för att köpa, förvara och använda Bitcoin samt ingen av web3 applikationerna slår igenom
  • Propagandan mot Bitcoin blir för stor
  • Världens centralbanker hittar en lösning på problemen med dagens pengar

Det pratas ingenting om Bitcoin i media och bara de med stort intresse ser utvecklingen så det är inte konstigt att det inte tillkommit en massa nya Bitcoin-adresser eller ägare av Bitcoin XBT på Avanza. Jag tror att för att ändra detta så krävs det antingen ett nytt all time high eller en ”killer app” inom t.ex. spelvärlden.

Jag känner ingen oro för denna punkten, så länge inte utvecklingen avstannat helt så är min gissning att detta bara är en period med mindre aktivitet bland vanliga användare och precis i starten för övriga.

Staten förbjuder Bitcoin

Ledningen för BitMEX, en av världens största cryptobörser, åtalas i USA för att inte förhindra pengatvätt och att de erbjuda produkter som inte följer amerikansk lag! Storbritannien förbjuder handel för privatpersoner i cryptoderivat som swapar och optioner. EU presenter lagförslag för att reglera cryptovalutor. USAs justisteminister säger att de måste lagstifta så att illegal användning av cryptovalutor upphör. Ryssland, Kina, Indien och Iran förbjuder ägande och användande av cryptovalutor.

Snaran dras åt!

Eller?

Ett citat från amerikanska justitieministern William Barr: ”Cryptocurrency is a technology that could fundamentally transform how human beings interact, and how we organize society. Ensuring that use of this technology is safe, and does not imperil our public safety or our national security, is vitally important to America and its allies”

Och från EU-kommissionen: “By making rules safer and more digital-friendly for consumers, the Commission aims to boost responsible innovation in the EU’s financial sector, especially for highly innovative digital start-ups, while mitigating any potential risks related to investor protection, money laundering and cyber-crime”.

Inget snack om att förbjuda, tvärtom, de säger att cryptovalutor kan i grunden förändra vårt samhälle och det känns nästan som ett race mellan länder för att locka till sig utveckling. Det som händer i USA och Europa kan bara tolkas på ett sätt – ledningen för länderna är positiva till utvecklingen av digitala lösningar för pengar och värde men vill att de lagar och regler som finns ska gälla.

Ryssland, Kina, Indien och Irans försöka att förbjuda utvecklingen har hittills inte fungerat, lagar läggs fram, vissa beslutas men de efterlevs inte.

Det lilla hotet om att Bitcoin ska förbjudas blir mindre för varje dag. Däremot så tror jag att myndigheterna är mer och mer oroliga (från en väldigt låg startpunkt), de får rapporter om utvecklingen och förståelsen om uppfinningen Bitcoin ökar och de ser nya decentraliserade globala lösningarna för värde växa fram i hög hastighet helt utanför dagens banksystem som är navet i all kontroll.

Inte Bitcoin men annan cryptovaluta

Uppdateringen på denna punkten är väldigt enkel - inga nya cryptovalutor som hotar Bitcoin har dykt upp under året.

Sannolikheten att det ska göra det krymper också för varje dag som går, det är ingen teknikfråga utan har med decentralisering och användarnätverk att göra.

Hackning

Nix, inga tecken på att någon ny teknik för att hacka Bitcoin eller att någon försöker göra en 51% attack.

Framtiden

Att jag kommer till slutsatsen att framtiden för uppfinningen Bitcoin ser ljus ut kanske inte kommer som någon överraskning 😊.

Med miljontals personer arbetande i 10.000-tals projekt runt om hela världen och regeringar som stöttar utvecklingen gör att vi står nära genombrottet i att ”digitalisera värde”. Detta i sin tur skapar helt nya affärsmodeller som ger oss alla säkrare, snabbare och billigare tjänster och produkter. Min förhoppning är att de decentraliserade lösningarna vinner, ett sätt att fördela vinsterna till alla som vågar vara med och investera tid och pengar i detta nya.

Jag tror att Bitcoin kommer att vara i centrum för ”digitaliserat värde” och efter några år av experimenterande kommer alla viktiga tjänster att på ett eller annat sätt att vara knutna till Bitcoin. I takt med att Bitcoin blir ett alternativ att betala med, utan att du behöver stå i kassan och fundera på vad du ska betala med, så kommer vi sakta att glida över i en värld där den naturliga enheten för värde är Bitcoin.

Om fyra år så vet vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar