torsdag 9 juli 2020

Corona = bullish = nära all time high på världens börser

I mars skrev jag att vi skulle göra anteckningar för att det var historiska tider och jag hade både väldigt rätt och väldigt fel i det inlägget.

För aktier var det den snabbaste nergången någonsin på -37% (rätt) följt av det bästa kvartalet på 22 år (helt fel gissat av mej). Nu när vi är några dagar in på det tredje kvartalet så ska facit börja komma, kommer ekonomin att snabbt att inte bara återgå till hur det var i februari utan bättre som aktiemarknaden intecknat?


Tysk industriproduktion


Amerikansk arbetslöshet
Det finns mycket intressant att säga kring uppgången t.ex. att flera stora framgångsrika investerare och hedgefonder har haft helt fel, t.ex. Warren Buffet som sålde alla sina flygbolag som sedan dess gått upp som mest med 83% för att de senaste dagarna fallit tillbaka en del.

På andra sidan står bland annat uttråkade hemmaarbetande rika programmerare i Sillicon Valley och småspararna som tog sina $1.200 de fick av staten och öppnade konto på RobinHood, nätmäklaren som inte tar något courtage, och BTFD (”Buy the fucking dip”) med en fantastisk precision. De hade lärt sig vad som gäller från februari 2016 (”Kina skapar miljoner miljoners yuan”), februari 2018 (”volmagedon”) och december 2018 (”normalisering av räntor”), allt under ledning av Dave Portnoy.


Från 4 till 12 miljoner konton på Robinhood på några månader

Det finns ett stort gäng med boomers i kostym som inte bara missat hela uppgången utan var korta aktier som säger att det är livsfarligt för småspararna att köpa aktier utan att fråga dem. Illusionen om de översmarta men dyra förvaltarna försvinner snabbt.

Sedan finns en minst lika stor grupp, inklusive jag, som bara virrar på huvudet och som bäst hoppas att vi bara har blivit ifrånsprungna av den nya tidens kunskap, i sämsta fallet befinner vi oss i den största av alla aktiebubblor.

Jag står på samma sida som banker, pensionsfonder, försäkringsbolag m.m, det vill säga den tre gånger större räntemarknaden. De köper inte alls att det ska bli bättre, räntorna ligger blickstilla på all time low sedan i mars för alla tidsperioder och i princip alla typer av räntor förutom företagsobligationer. Tolkningen är enkel, de ser för tillfället ingen förbättring av ekonomin under vare sig kort eller lång tidsperiod, inte heller någon inflation, snarare fallande priser.

Amerikansk 10-årig ränta, lika mycket rörelse de senaste månaderna som i Bitcoin

Det finns stora likheter för ekonomin och finansmarknaderna mellan 1929 och 2020 men även stora skillnader.

Finanskraschen i oktober 1929 kom efter ett glatt och positivt 1920-tal med en bra utveckling av ekonomin och Dow Jones aktieindex var upp för 9:e året i rad. Bankerna var frikostiga med lån både till företag och privatpersoner som konsumerade och spekulerade med pengarna. Under 1927 och framåt så var där många varningssignaler men allt fortsatte som de tidigare åren. Det som utlöste kraschen är otydligt, det kan ha varit ett uppdagat bedrägeri hos en investeringsfirma i London som spred osäkerhet.

Börskraschen fick ekonomin att vända neråt i flera år i hela världen, i t.ex. USA så halverades industriproduktionen och arbetslösheten var som högst 25%. Företag och privatpersoner betalade tillbaka på sina skulder samtidigt som Federal reserve och staten till en början inte gjorde särskilt mycket stimulanser vilket många menar är orsaken till att återhämtningen tog lång tid, i princip fram till och med andra världskriget.

Börserna handlades upp ett antal gånger för att sedan rasa igen, ner som mest 88% från toppen 1929 tills börsen vände sommaren 1932.

Centralbankernas och staternas åtgärder sedan i mars för att undvika 1930-talet är helt utan jämförelser. Enorma mängder likviditet och stödåtgärder har genomförts så att människor ska fortsätta leva och spendera som vanligt så att företagen kan överleva och att arbetslösheten inte ska få fäste.

Jag tror det finns två ekonomiska nyckeltal de tittar extremt noggrant på och det är konsumtion och utvecklingen av nya lån, både till företag men framför allt till privatpersoner. Skulle tillväxten i dessa inte återvända snabbt så blir det som de flesta ekonomer; fristående, centralbanker, regeringar e.t.c. prognostiserar, ekonomin blir bättre andra halvåret men att det kommer att ta flera år innan vi är tillbaka på samma nivå som i februari.


Konsumtionen i Sverige fördelat på hushåll, företag och kommuner & staten


Årlig förändring i totala lån i Sverige
Det finns en annan lite mer diffus likhet med 1930, det är inte krigsrubriker i media och panik hos privatpersoner om att vi befinner oss i den största ekonomiska krisen sedan 30-talet och det följer samma mönster som då. Ett antal personer har tittat på tidningar och deras rubriker från 1930 och där syns inga större spår av att världen stod mitt i en ekonomisk kollaps, bara små blänkare om att lönerna gick ner och arbetslösheten var hög.

Ekonomisk kris är kanske svårt att ta till sig när man har lika mycket pengar i plånboken som innan, oavsett om man jobbar eller får pengar av staten. Kanske det är anledningen till att huspriser runt om i världen fortsätter att gå upp?


Vad händer nu då?

Ingen vet, alla gissningar är lika bra, nedan är min.

Jag har ingen avvikande åsikt eller insikt än det som t.ex. Riksbanken, Ekonomistyrningsverket, BIS, Fed eller ECB tror. Citatet nedan från första kapitlet i BIS halvårsrapport.

“It is probably too early to tell, but future economic historians might consider the Covid-19 pandemic a defining moment of the 21st century. When, just over a decade ago, the Great Financial Crisis (GFC) hit the global economy, it was rightly considered such a moment. The pandemic’s legacy could be even deeper and longer-lasting.”

Feds ordförande Jay Powell har vid flera tillfällen sagt att de supportar riskmarknaderna, bland annat aktier och företagsobligationer. Allas förväntning är att så fort vi får se lite volatilitet på aktiemarknaden så kommer de att skapa mer likviditet som gör att uppgången fortsätter, det vill säga att alla dippar är BTFD-tillfällen.

Och detta kommer att fungera tills det inte fungerar. Vi var rätt många som trodde att en total nedstängning av världens ekonomi skulle vara ett sådant tillfälle då tricket skulle sluta fungera men där hade vi fel, igen. Det har till om med börjat dyka upp diskussioner om att det aldrig kommer att sluta att fungera om alla världens stora ekonomier gör det samtidigt.

Jag tror vi kan se ett börsrally framöver även om ekonomin inte återgår till februaris nivå och vi står där med hög arbetslöshet och många konkurser bland stora och små bolag. Hertz, oljebolaget Chesapeake, Sears, Wirecard o.s.v. kommer att bli fler men FANGMAN+T (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, Nvidia och Tesla) kommer att dra med sig alla bolag som lever vidare.

Jag tror på dramatik på räntemarknaderna, den 40 åriga räntenedgången fortsätter och kommer att ställa Fed inför det svåra beslutet att ha negativ ränta på Fed funds (centralbankspengar). Detta för att pressa ner de korta räntorna så att de blir lägre än de långa, annars så kommer bankerna inte att överleva (låna in på korta tider och låna ut på långa med lite högre ränta). Finns några små indikationer på några ränteterminer att detta är möjligt.

Guldet kommer att fortsätta att gå bra tror jag. Guldpriset drivs av många olika saker: mängden pengar i världen, realräntan (ränta minus inflation), negativa räntor och inflation är några men den viktigaste har inte visat sig än – rädsla för kraftig ekonomisk nergång. Den enda möjliga nedsida jag ser i guldet är om aktiemarknaden har rätt och det är ju bara bra på alla sätt!

Vår portfölj

Vi har en hyfsat stor exponering mot främst Microsoft men även Facebook och Apple som varierar i storlek över tiden. När övertygelsen är låg så är säljknappen nära … Men det går bra, optionerna utvecklas bra även om jag säljer av ibland för att köpa tillbaka dem några dagar senare vilket ibland blir bra, ibland inte.

Guldgruvorna går riktigt bra, GDXJ guldjuniorerna är upp 20% i år och vi har dessutom lyckats hitta ett par aktier som gått bättre än GDXJ, bl.a. Victoria Gold, Wheaton och nu under senaste månaderna Equinox och ett litet projekteringsbolag som heter Banyan som rusat de senaste dagarna. Till och med Granada Gold Mine har vaknat till liv. Franco Nevada, Agnico och First Majestic Silver går OK men når inte upp till utvecklingen av GDXJ. Men jag väntar fortfarande på det riktiga lyftet för guldgruvorna, vid samma pris på guldet 2011 så stod aktierna i minst 300% högre.

Varje punkt är dagspriset på guld på x-axeln och slutkursen för GDXJ på y-axeln. 2011 stod GDXJ i ca 140 mot dagens 50 vid samma guldpris

Nu är jag nära igen att ge upp på uranet, där är något som inte stämmer. Jag har sålt av optionerna och har kvar en liten skvätt aktier för bevakning. Ingen bra affär hittills.

Det var länge sedan vi hade någon position mot räntor, jag har svårt att se något med stor potential så jag avvaktar tills vidare.

Jag provade att spekulera i valutor och det gick inget bra men jag håller koll på bl.a. EUR/USD där jag tror att USD kommer att stärkas.

Många grafer

Jag måste bara börja med Tesla, superhäftiga bilar men bolaget är ”lite konstigt" värderat, aktien har gått upp 400% på tre månader.


Teslas aktiekurs från 2011

Visst, traditionella bilföretag har det tufft men det måste finnas ett större värde i Mercedes+BMW+Porsche+Audi+VW än i Tesla som gör ca 0,4 miljoner bilar per år utan vinst mot de tyska 15 miljoner med vinst. Eller om nu Tesla är ett high tech bolag så kanske det ska jämföras med Intel men då vinner Tesla igen.


Teslas värdering jämfört med några andra bilföretag
Just nu så är det en belastning att vara gammal, graferna nedan tycker jag visar upp samma typ av mönster på uppsidan som Tesla, från tiden då dot.com skulle ta över världen …

Ericsson 1995-2003

Jag hoppar över alla bilder som visar att OMX30, S&P500 och DAXS är nära all time high och Nasdaq som slår all time high varje dag. Inte heller några bilder på att vinsterna sjunker kraftigt vilket innebär att aktier aldrig har varit dyrare hur man än värderar ett bolag, allt i hopp om att 2022 ska bli riktigt bra.

Guldet nästan på all time high i dollar, utvecklingen sedan 2000.


Guld i USD 2000-2020
Men har några procent kvar i kronor, USD-SEK har gått ner med 10% sedan i mars.

Bilden nedan visar på hög korrelation mellan M2 per capita (USA?) och guldpriset i dollar, även realräntan (ränta minus inflation) visar på (omvänd) korrelation.

Om man gör tankeexperimentet att guld var valutan (istället för 25.000 kr i lön så får du 1,5 guldmynt á 1 troy ounce) och värderar S&P500 i guldmynt så ser kursutvecklingen helt annorlunda ut. Kort sagt, fler pengar har inte gett högre aktiepriser mätt i guld.

M3 fortsätter att växa i Sverige.

M2 i USA sedan 1915, kanske det bästa bilden på det som händer just nu.

Inköpschefsindex i Sverige steg till 47 i juni. Denna typ av index är lite knepiga vid stora rörelser, frågan som ställs är det bättre eller sämre denna månad än förra och 50 = oförändrat. Så 47 innebär att det är sämre än förra månaden men försämringen är mindre än månaden innan.

Avslutningsvis en lite krångligare uppföljning. Korrelationen mellan 10-årig amerikansk ränta och kvoten mellan koppar och guld har en historiks väldigt hög korrelation på 84% men just nu så avviker serierna.

Där finns ju tre variabler och om vi tänker oss att det är en av de tre som ska ändras för att avvikelsen ska återgå till det normala så är alternativen:

  • Högre amerikansk 10-årig ränta, det vill säga tillväxt och/eller inflation
  • Betydligt lägre kopparpris, en nedgång på sådär 30%
  • Högre guldpris, ungefär en fördubbling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar