söndag 15 mars 2020

Uj, uj, uj, tänk om …

Gör noggranna anteckningar, nu skrivs det historia, det som händer nu har aldrig hänt förut, hastigheten på nergången kombinerat med den bästa börsdagen någonsin i fredags i USA. Plocka sedan fram anteckningarna vid nästa kris om sådär 10 år (1987, 1993, 2000, 2007, 2012, 2020).

Eller, kanske inte anteckningarna behövs, en av effekterna av det som händer nu kanske är att spelreglerna skrivs om?  Det som händer nu kanske inte är 1929 eller 2007, det är 1929+2007 … Kanske rent av skrivs sista kapitlet i det ekonomiska regelverket från 1987 att varje kris ska bekämpas med mer pengar och lägre räntor, dock så är det oklart om kapitlet slutar lyckligt. Skulle det få ett lyckligt slut så är det en av de största upptäckterna någonsin, allt går att lösa med mer pengar så vi kan sluta betala skatt och alla kan få allt. 

Många har som jobb (politiker, företag, banker, finansvärlden) att säga att allt blir bra, plocka upp DI så kan du läsa att ”nu vänder det”. Skillnaden denna gång är att väldigt många oberoende personer säger att sannolikheten för att det inte blir så är riktigt stor. 

Jag och många med mej tror att oavsett hur väl vi lyckas få stopp på viruset så är skadorna på ekonomin redan stora och det kommer att ta lång tid för ekonomin att återhämta sig. Vem sitter hemma idag och bokar sommarens semester? Den tveksamma har slutat att tänka på den nya bilen och är mer orolig för vad som händer på jobbet. Fiket på hörnet som redan hade det svårt att gå runt får slå igen, kvar är banklånen och en orolig f.d. ägare och en orolig bankir, förbannade leverantörer (och oroliga bankirer) och en hyresvärd med ytterligare en tom lokal (och ytterligare en orolig bankir). Ingen vill starta ett nytt fik för riskviljan har blivit lägre, hos individer hela vägen till multinationella företag.

De senaste dagarna pekar på att riskviljan i den finansiella världen inte bara blivit lägre, den har förvunnit helt. Allt ska bort, en del för att man valt det, många för att de måste, privatpersoner och långivarna kräver tillbaka sina pengar. Allt; aktier, obligationer, råvaror, guld & silver rasar i pris då det finns för få med kapital som tror ”att det vänt”.

De senaste dagarna har aktiviteten från centralbanker och regeringar varit de största någonsin. 500 miljarder kr från Riksbanken till de svenska bankerna, $1.500.000 miljoner från Fed, sänkta räntor, satsningar för regeringar över hela världen (helikopter-pengar i Australien också!), allt för att mildra effekterna och få tillbaka riskviljan. 

Återigen är jag tveksam, vi kan ta Riksbankens 500 miljarder som de i fredags skapade genom några knapptryckningar. Svårt att greppa beloppet men det motsvarar 50.000 kr per person i Sverige (dvs inklusive Zack, Jacky, Nick & Phoenix) men för t.ex. Handelsbanken är detta inte särskilt mycket. Gissningsvis så har Handelsbanken ca 20% marknadsandel i Sverige bland storbankerna och om de tar sin del så ska det ställas i relation till deras balansomslutning 3.600 miljarder, d.v.s. de kan låna ut ytterligare 2,7%. 

Men jag tror inte det är större balansomslutning och högre vinst vd Carina Åkerström tänker på idag under löprundan, hon är nog väldigt orolig för alla befintliga lån de har och om den dagliga finansieringen de behöver göra kommer att fungera smärtfritt de närmsta månaderna. Kanske Riksbanken har rätt när de skrivit otaliga rapporter de senaste 10 åren om att svenska bankväsendet har en systematisk risk i att ha väldigt korta men billiga finansieringstider. Och även om Handelsbanken är den mest välskötta och konservativa banken i Sverige så har de för varje utlånad 1.000-lapp själva lånat upp 950 kr. Det krävs inte särskilt många konkurser i kombination med lägre priser på säkerheterna för att det egna kapitalet ska försvinna.

Om det inte slutar lyckligt, hur kommer krisen som just startat att spela ut? Det ju omöjligt att veta men jag gör ett försök ändå 😊, mest för att jag är förvirrad just nu och behöver skapa en ny plan och den kan ju lika gärna utgå från ett ”worst case” scenario. Blir ”allt bra igen” så löser sig mycket av sig själv, då det är bara att köpa Microsoft och Tesla igen.

Hur det ser ut efter ett ”worst case” scenario får jag återkomma till, har inte förmågan att tänka på det just nu.

Bakgrund

Först en re-cap om hur vi hamnat här.

Kraschen utlöstes av corona-viruset men hade hänt i vilket fall som helst, kanske inte nu men i närtid (skriver han som väntat sedan hösten 2016 …) Viruset kan göra krisen djupare och snabbare, eller tvärt om, ingen vet men ”alla” kommer att säga att det var virusets ”fel”.

Efter att pengars koppling mot guldet försvann 1971 så händer det något i världen, först sakta, sen fort. 

Från att ha sparat för att kunna köpa en bil och amortera på huset till idag då man på några minuter kan låna en årslön för att konsumera eller betraktas som en dålig kund av banken för att man vill betala av på huslånet. Alla har lånat: privatpersoner, företag och stater och vi slår nytt rekord i skuld varje år, från ca 100% av världens BNP 1971 (hittar tyvärr inte källan) till nu senast 322%. 

Demografin i västvärlden vänt, de tidigare många unga har blivit gamla som de färre unga ska försörja. När de många gamla inte handlar så mycket längre och många produkter blivit billigare för att de importerats från länder med billig arbetskraft så har inflationen sjunkit. Samtidigt så har det hänt något med produktivitetsutvecklingen, tidigare så blev vi bättre över tid på att göra saker men inte längre i samma takt. Allt detta har gjort att ekonomin inte utvecklats som alla hoppats på.

Låg inflation, lägre ökningstakt på BNP och korta räntor på permanent lägre och lägre krisnivåer har satt press på de viktiga långa räntorna, så till den grad att 1/3 av världens skulder har negativ ränta, något som ingen hade hört talas om för några år sedan eller på ett trovärdigt sätt kan förklara hur det fungerar.

Sparande har alltid byggt på att man fått ränta på sina pengar och för några få riskvilliga att investera i aktier. Efter 1971 har det skett en explosion i finansvärlden. Från en bas i in- och utlåning av pengar och finansiering av investeringar i reala tillgångar som vägar, fabriker och bostäder till ett oöverskådligt extremt komplext system med swapar, CDS, CLO, sälja volatilitet, repor, carry trades, passiva investeringar och ETF. Och alltid med belåning, investera 2.000 kr och låna ytterligare 8.000. En del av de finansiella produkterna för att finansiera investeringar, men mycket bara för att tjäna pengar.

Vi som privatpersoner har tvingats in i denna värld, 0% ränta på bankkontot och staten som till delar tagit bort sin hand från vårt viktigaste sparande, pensionen. Och såklart lite girighet, vem vill inte vara med på Teslas resa från $200 till $900 på några veckor? Fast såklart gäller det bara oss som haft sparpengar och äger sin bostad, många har stått utanför och inte fått del av ”vinsten”.

Med 10% mer pengar varje år i en ekonomi som växt med 2-3% med nästan 0% ränta så har ”alla” velat investera och drivit upp priserna på fastigheter, mark, aktier, konst osv. och skapat ”the bubble of everything”. Riskviljan har varit enorm, TINA (”There is no alternativ”) har gällt och ”alla” har varit säker på att centralbankerna räddar varje dipp med mer pengar och lägre räntor. Tills förra veckan …

Nuläget

Den 19 februari gjorde S&P500 all time high och den 20 hände något. Kanske var det bilderna på tomma gator i Wuhan och insikten om att både efterfrågan och utbudet av varor och tjänster skulle påverkas, varken lägre räntor eller mer pengar kommer att hjälpa på kort sikt.

Men det var först i torsdags den först riktiga paniken infann sig, de högt belånade och de som behöver betala ut pengar löpande (pensionsfonder och försäkringsbolag) sålde av allt för att få likvider och såklart de som inser/tror att detta bara är början. I torsdags förlorade alla pengar, t.o.m. världens mest likvida investering, 10-åriga amerikanska statsobligationen sjönk i pris (räntan upp) då det fanns fler säljare än köpare. Alla aktier gick ner, olja, guld, företagsobligationer och Bitcoin (huva …), en del mycket, annat jättemycket.

Jag ser på forum och Twitter att många tror att detta var botten men det tror inte jag. Den dagen som man stänger tunnelbanestationen på Wall Street kommer att bli värre och insikten av omfattningen av viruset och en allmänt mindre riskvilja kommer att göra att det är flera år tills det vänder på riktigt.

Världens centralbanker gör det de gjort vid varje kris sedan 1987, skapar mer pengar och sänker räntor, i en takt vi aldrig sett innan. Men det biter inte, investerare är smarta och inser att det som krävs är stora åtgärder från staten i form av stöd och investeringar vilket ”alla” är säkra kommer att komma men det tar tid då det är en politisk process. Och osäkerheten finns om ens det kan få ekonomin att vända fort.

Worst case scenario

Nedan min gissning på vad ett worst case scenario skulle kunna bli, hoppas att detta är helt fel …

  • Två år tills vi nått botten och ekonomin vänder
  • Arbetslösheten går från dagens 7% till 12%
  • Priset på aktier har då fallit lika mycket som börskraschen 1929 – 1933, 80% ner från toppen, d.v.s. vi ska ner ytterligare 50-60%. Bland dessa finns många som gått -100%, annat klarar sig med -25%. Största uppgången under dessa två år +20%

Kursutvecklingen på Wall Street oktober 1929 till mars 1934
  • Råvarupriserna faller de första två åren för att sedan stiga kraftigt då utbudet sjunkit snabbare än efterfrågan. Olja, naturgas och koppar blir de stora vinnarna
  • Alla valutor faller kraftigt mot dollarn, en dollar kommer att kosta 13 kronor
  • Räntor på statsobligationer kommer att delas upp i två grupper: Sverige, Danmark, Nederländerna, Tyskland och USA kommer att negativa räntor och inte några problem att öka statsskulden. Club Med, d.v.s. Italien, Frankrike, Spanien osv tillsammans med råvaruberoende västländer som Kanada och Australien kommer att få betydligt högre räntor än idag. Japan & Kina? Ingen aning.
  • Räntorna på företagsobligationer går upp kraftigt och många junk bonds kommer helt att sakna pris då ingen vill äga dem. Detta kanske är den enskilt största problemet men delvis löst av centralbankerna
  • Fastighetspriserna går ner 25-30%, både bostäder och kommersiella fastigheter
  • Alla övriga tillgångar som lyxbilar, klockor, konst, husbilar, sommarstugor går ner med 60%
  • Statskulderna i alla världens länder går upp kraftigt (de som kan låna …)
  • Centralbankernas balansräkningar går upp 500%, de köper alla typer av finansiella tillgångar med nyskapade pengar: obligationer (stats- och företag) och aktier. Vissa centralbanker köper statsobligationer direkt av staten (som man bl.a. gjorde i Tyskland på 20-talet, just nu i Venezuela)
  • Inflationen är först låg, rent av deflation, för att sedan stiga kraftigt
  • I slutet av perioden, stora diskussioner kring vad som händer om centralbankerna helt enkelt skriver av sina tillgångar, dvs staten behöver inte betala tillbaka det de lånat (nu börjar det bli krångligt …)
Så kortfattat för en privatperson: skulderna är kvar men värdet av tillgångarna ner med sisådär 50%. För många är detta inget problem, t.ex. en yngre sjuksköterska i hyresrätt men många som haft det bra på 2010-talet får det riktigt jobbigt.

Våra investeringar

Citatet från Mike Tyson – “everyone has a plan until they get punched in the mouth” passar utmärkt men jag har nu passerat förlamningsstadiet då jag insåg att det är väldigt, väldigt svårt att förutse sådant som aldrig hänt innan. 

Guldet är ner ca 1% i år men 10% från toppen för några veckor sedan och sannolikheten är stor att det fortsätter ner, alla säljer allt, inklusive guldet. Det går mycket rykte om att det köps stora mängder fysiskt guld men först måste antalet terminskontrakt minska, idag går det ca 60 kontrakt på varje leverans (skrev om det här). Ingen aning vad detta tar vägen på kort sikt men är 99,1% (0,1% mer än för någon vecka sedan 😊) att guld är den tillgången som kommer att gå upp oavsett vad som händer.

Guldgruvorna i GDXJ är ner 50% på tre veckor … och jag är minus på investeringen för första gången., fem års ägande utan avkastning. Långsiktigt tror jag det blir bra men jag är mitt uppe i att byta aktier mot köpoptioner istället och går det som jag tror så byter jag tillbaka när det vänt. Fördelen med optioner är att nedsidan är begränsad till vad jag köper optionerna för medan vi får vara med om det vänder.

Samma med uranet, surt att jag varit så obeslutsam.

Ränteinvesteringarna går riktigt bra även om TLT backat lite de senaste dagarna. Optionerna löper inte ut förrän om minst ett år så går USAs korta och långa räntor ner till 0% som jag tror så kommer detta att bli ännu bättre.

Credit spreadarna ökar snabbt och precis som jag hoppades så är HYG ner 10% men jag tror att detta bara är början, kan bli riktigt bra även om jag är väldigt kluven, betyder att worst case scenariot händer.

Nästa vecka börjar planeringen för nästa fas. En del i detta kommer att vara dagligt bottenfiske, lägga in köporder på halva priset för t.ex. Atlas Copco för att plocka upp dem när det uppstår ”air pockets” på köpsidan, vet dock inte om detta fortfarande fungerar i robotarnas tid.

En annan del är att jag tänkte sätta upp någon typ av uppföljning ”worst case scenario”, återkommer när jag har något.

Några grafer

Den viktigaste först – creadit spread mellan amerikansk 10-årig ränta och junk bonds, den har fullständigt exploderat det senaste dagarna. Ett tecken på att riskviljan är helt borta.

De långa amerikanska räntorna har stigit under veckan, antingen för alla säljer allt eller så har de stora investerarna sniffat upp att det är inflation är på gång, varken eller är något positivt i dagsläget.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar