tisdag 12 februari 2019

Månadsuppföljning – januari

Vilken månad!

Den bästa starten för aktier sedan 1988, upp 11% sedan botten vid jul. Jag försöker desperat förstå vad som händer och efter att ha lyssnat och läst så tror jag nedan är en tankemodell som fungerar.

Det finns två delar i inputs till all handel med värdepapper, den första delen består av:
  • likviditet - hur lätt är det för investerar att låna pengar för att skapa extra avkastning
  • volatilitet - om volatiliteten är låg eller på väg ner så vågar man ta mer risk genom att öka sina positioner
  • trenden - är den upp så fortsätter man att köpa
Den andra delen är det som vi kanske normalt tänker på kring investeringar, bland annat:
  • företagsvinster och potential
  • vart ekonomin är på väg
  • inflation och räntor
  • politiska risker
Min gissning är att del 1 står för typ 2/3 av inputen. Det innebär att om del 1 drar på samma håll så spelar det inte så stor roll vart del 2 pekar på, dessutom så finns det i del 2 alltid motstridiga signaler. Just nu känns det ju som ekonomin, politiska risker och förändring i företagsvinster är negativt men det vägs upp av att del 1 är positivt.

Kina stimulerar sin ekonomi igen genom ett antal åtgärder och Jeromy Powell, chef på amerikanska centralbanken Federal Reserve, har svängt 180 grader kring höjda styrräntor och deras åtgärder för att minska likviditeten. 

Så den stora frågan är om det finns tillräckligt mycket negativt i del 2 för att få till en ny trend? Just nu känns det inte som några negativa nyheter spelar roll och uppgången verkar fortsätta.

Som avslutning på inledningen, bilden nedan visar kanske på den viktigaste orsaken till populism och demonstrationer runt om i världen. Bilden nedan gäller USA men det ser ut på ett liknande sätt för alla andra länder.

1980 (grå punkterna, en punkt är 1% av befolkningen) så var inkomstökningen 3% per år för de med lägst inkomst (längst till vänster) medan de rikaste låg på 1%. 2014 så var inkomstökningen för de med lägst inkomst -0,1% och de med högst 6%. Ungefär 95% av befolkningen har lägre inkomstökningar idag än för 40 år sedan medan den rikaste 1% är vinnarna.

En av orsakerna till denna utvecklingen är centralbankernas agerande de senaste 20 åren, skapandet av nya pengar som de med bra säkerheter kunnat låna till låga räntor som de investerat i finansmarknaderna med låg risk då centralbankerna garanterat att det inte sker någon nergång.

Utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen

Utveckling marknad och ekonomi

Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.

Några ekonomiska nyckeldata.

För inflationen kan vi göra en ”copy-paste” från de senaste månaderna: den fortsätter ner vilket tillsammans med lägre förväntad tillväxt 2019 ställer till det för centralbankerna. Normalt skulle de vilja sänka räntan nu för att stimulera ekonomierna men med rekordlåga nivåer så känner de sig pressade att normalisera räntorna istället.

USAs ekonomi visar inte några entydiga tecken på sakta ner men det gör resten av världen, nedan industriproduktionen i Europas störst ekonomier.

En annan indikator på riktningen i den ekonomiska aktiviteten i världen är båt-fraktpriser. Baltic dry index är ett vägt snitt av aktuella fraktpriser och visar tydligt att världshandeln håller på att sakta ner, ner 64% från toppen i augusti 2018. 

För likviditeten i världen finns det inte ett exakt mätetal utan det finns många olika uppskattningar, nedan en. 

Räntor

Nergång en den amerikanska 10-åriga räntan fortsätter (världens riktmärke för den riskfria räntan), denna månaden med 0,1% (0,25%).

Räntekurvan har blivit flackare, korta räntorna oförändrade medan alla räntor över 6 månader har gått ner. Spreaden mellan 1-års och 2-7 års räntorna är negativa. 

”2y10y spreaden” är oförändrad under månaden, 0,17%.

3-månaders USD Libor-räntan har brutit sin 5 år långa uppgång och har dippat -0,1% under månaden.

Fallet i Libor-terminer har avstannat, räntehandlarna ser inga fler höjningar av styrräntorna och första sänkningarna tror de kommer 2020.

2y10y swap-spreaden, som alltid blivit negativ precis innan en lågkonjunktur, är kvar på samma nivå som senaste två månaderna även om den var negativ en kort period i januari.

Risk-aptiten bland världens investerare syns kanske bäst i Junk-bond spreaden. Efter dramatiken i december så har fallet i spreaden avstannat, idag skilljer det 4,29% (4,8%) mellan junkbonds-index och 10-årig amerikansk ränta. Det skrivs mycket om företagsobligationer för tillfället och i princip alla rapporter pekar på att risken i dessa bolagen är stor men världens investerare litar på att det kommer att finnas gått om likviditet framöver så att även de ”sämsta” bolagen kan fortsätta att låna billigt.

Den svenska 10-års-räntan fortsätter neråt tillsammans med den amerikanska och tyska. Den tyska 10-års räntan är nu ner på +0,1%, helt galet.

Räntorna i Europa har inte påverkats i någon större omfattning av att ECB slutat köpa deras obligationer. Bilden nedan är samma som förra månaden, från Koyfin (rekommenderas) och visar 10-års räntan senaste året för (ordningen i bilden, uppifrån) Italien, USA, Portugal, Spanien, Frankrike och Tyskland. 

Valutor

Dollarn har stärkts rejält mot i princip alla valutor den senaste veckan och det är över två år sedan som dollarn var på dessa nivåer mot kronan.

En stark dollar är för många ett stort problem, t.ex. länder och bolag utanför USA som lånat i dollar. Jag skrev lite mer utförligt om detta här

BitCoin och crypto-världen

Någon skrev på Twitter att följa BitCoin-priset är som att se färg torka, ner lite ena dagen för att gå upp nästa i ett spann $3.500 till $3.999. 

Märks på Twitter att intresset minskar och de flesta ”BTC är värt $100.000” är borta. Mycket av det som står är mindre spektakulärt; om tekniska förbättringar, lösningar för hur man förvarar dem säkert, nya kopplingar mellan crypto-börser för snabbare överföringar, fler etablerade banker och börser som tittar på crypto-lösningar osv.

Crypto market cap vände ner något under månaden till $121 miljarder (135) och BitCoins dominans är ungefär samma 53% (52%). Sex kryptos försvann från CoinMarketCap.com under månaden, nu 2.062 cryptovalutor.

Lightning Network fortsätter att växa kraftig, ännu en månad med 100 nya BTC överförda (nu 655, andra månaden med 100). 

Aktier

OMX30 är tillbaka i intervallet!

För de som vågade handla dagen efter jul, när OMX var ner -16% sedan toppen i oktober, har det varit en bra period, upp 11%.

Korrelationen mellan OMX30 och tyska och amerikanska börsen är fortsatt hög så svaret på frågan varför OMX går upp/ner är för att den amerikanska börsen går upp/ner. Senaste månaden har även dollarn hjälpt till.

Förväntningar på vinsterna i q1 för S&P500 var för ett år sedan 40 (svarta linjen), upp till 41,5 fram till hösten för att sedan justerats ner till 38. Med höjda kurser så innebär det att värderingarna är upp, något måste ge sig, antingen ska vinsterna upp eller kurserna ner.

Råvaror

Oljan (WTI) gjorde en topp på $55 i mitten av månaden för att sedan gå tillbaka $2.

Basmetallerna koppar, zink m.fl. har haft samma mönster som oljan, upp för att backa de senaste dagarna. 

Guldet är upp 1,2% i dollar under månaden samtidigt som dollarn stärkts vilket gjort att guldpriset i SEK är och nosar på all time high i kronor. Toppnoteringen är från september 2011 på 12.236 kr/ounce medan dagens pris är 12.229 kr.

Uranpriset är precis lika tråkigt som BitCoin, har stått stilla ytterligare en månad. Den stora nyheten i uranvärlden är att USA återuppstartat utredningen om de ska införa skyddstullar på uran.

Månadens snackisar

  • Utan konkurrens så vann Federal Reservs ordförande Jeromy Powell månadens snackis. Från att i oktober tvärsäkert säga att de skulle fortsätta att höja styrräntan och avveckla sitt innehav av obligationer (QT) så sa han i januari att det troligtvis inte blir några fler höjningar och att avvecklingen kan avslutas
  • BNP siffrorna för fjärde kvartalet för flera länder visar på att de är inne i lågkonjunktur: Italien, Japan, Tyskland och Schweiz som exempel. Koreas export var 10% lägre än prognosticerat. IMF och Världsbanken har sänkt sina prognoser för tillväxten i världen ytterligare för 2019 och 2020
  • Brexit … 7 veckor kvar …
  • Grekland sålde för första gången på många år en statsobligation
  • Svenskt bolag har fått tillstånd att testa självkörande lastbilar på E4 & E6

Utveckling i Sverige

Inflationssiffrorna kommer i mitten av månaden så siffrorna nedan för december.

Konjunkturbarometern droppade rejält i januari, nu nära 100 strecket som markerar gränsen mellan optimism och mer negativa förväntningar.

Inköpschefsindexet fortsätter ner.

Ökningstakten av penningmängden fortsatte upp. Detta är samma typ av likviditetsindikator som jag nämnde i början av inlägget.

Mäklarförbundets boprisstatistik visar på svagt sjunkande bostadspriser. 

Utveckling av portföljen

En bra månad. Guldbolagen fortsätter upp, uran-aktierna visar liv och räntepositionen upp vilket gav ytterligare en plus-månad. 

Cameco kom med sin Q4-rapport i fredags, ser stabilt ut med vinst trots de låga uran-priserna. Och nu är deras lagerjustering snart genomförd vilket innebär att de måste handla betydligt mer på spott-marknaden för att klara sina befintliga leveranskontrakt. Återkommer med en genomgång av rapporten.

Victoria Gold har äntligen börjat röra på sig. Bygget av gruvan går enligt plan både kostnads- och tidsmässigt, första guldet ska säljas i Q3. Klarar bolaget att hålla planen, guldpriset fortsätter upp och uppvärderingen av guldbolag fortsätter så kan detta bli riktigt bra.

Sålde av samtliga optioner förutom de i amerikanska statsobligationer med en liten förlust (var stor vinst kring jul …). Drygt!

Har läst, lyssnat och funderat kring de amerikanska räntorna och nu bestämt mig för att jag tror de ska ner rejält, minst till samma nivå som de var sommaren 2016 dvs 1,6%. Till sist kommer avmattningen i världen att märkas i USA och då kommer även deras räntor att gå ner. Det finns även en chans att dollarn stärks ännu mer, kanske inte på grund av att allt är bra i USA men att alternativen är sämre, t.ex. EUR eller Yen.

Kryptovalutan Smartlands fortätter att sakta gå ner då det inte kommit några nyheter under månaden, alla väntar på den första ABT. Jag följer priset och lite annat i detalj veckovis här och del två av mina funderingar kring värderingar av tokens kommer om några dagar.

Jag gjorde fyra ”bets” på Augur i somras och nu har samtliga gått i mål, 2 vinster och 2 förluster. Vinsterna fick jag hem genom att trycka på knappen ”Claim” och sedan dök de upp i min Ether-plånbok efter någon minut, riktigt coolt.

Inga nya investeringar i delen Övriga men flera återbetalning i Trine. Tyvärr har ett av bolagen som Trine använder gått i konkurs vilket medfört att förra året avkastning blev 0 . Och en del-återbetalning av första lånet genom Tessins. Bolaget som bygger sommarstugor i Strömstad har det besvärligt men säkerheterna är bra så jag är inte särskilt orolig för att inte få tillbaka resterande pengar. Är dock rätt så besviken på informationen från Tessin, det är alldeles för sent och för sällan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar