tisdag 21 augusti 2018

Augur - “the wisdom of crowds”

Vad tror du,
  • kommer guldpriset att vara över $1350 vid årets slut (idag 1200)?
  • kommer Donald Trump att ställas inför riksrätt under 2019?
  • kommer det att komma minst en kategori 3 orkan över New York under 2018?
De aktuella oddsen på Augur prediction market (prediciton=förutsägelse) i tabellen nedan. 
Så om du har en övertygelse om någon av dessa händelserna, att svaret på frågan är Ja eller Nej, så är det bara att köpa en andel i aktuell marknad på det utfallet du tror på. För guldfrågan blir vinsten bli 15 kr om du satsar 10 kr på Ja osv.

Om du av någon anledning vill sälja dina andelar innan slutdatumet så är det bara att göra det när som helst. Priset du får för din andel beror på vad köparen är beredd att betala, precis som för en vanlig aktie.

Vad skiljer då en prediction market från vanlig spelsite? Och hur skiljer sig Augur mot befintliga prediction markets? Och inte minst, vilken nytta och funktion har prediction markets?

Om vi börjar med nyttan och funktion så är det flera. Grunden för en prediction market är att som rubriken säger ”the wisdom of crowds”, dvs att man får bra information om vad ”alla tror” i en viss fråga. Detta finns idag på många ställen; politiska väljarundersökningar, sammanställning av aktieanalytikers vinstestimat för ett bolag, undersökningar om människors förväntningar om framtiden eller händelser (kommer du att köpa en ny tv i år?), spel på fotbollsmatcher, d.v.s. det finns inom ett brett spektrum och informationen används på många olika sätt i många olika situationer.

En stor skillnad mot befintliga sätt att samla in informationen om vad ”alla tror” är att i en prediction market satsar du pengar på ditt svar vilket ger en större sannolikhet att du svarar ”ärligare”. Tar man t.ex. en politisk undersökning med frågan ”Tror du nästa regering leds av Ulf” så finns det en ”risk” att du säger ja för att du vill det medan du egentligen tror att Stefan kommer att göra det. 

Den andra viktig del av en prediction market är pengadelen. Ren spekulation (som ett fotbollsresultat) är det uppenbara användningsområdet men det mest spännande finns inom andra områden:
  • Som ett alternativ eller komplement till de finansiella marknaderna, typ guldet ovan
  • Utnyttja sin kunskap inom ett visst område t.ex. att göra prognoser för ett företag eller att ett visst projekt håller tiden (”Scanias nya lastbil visas i november”)
  • Politikern Ulf vill visa att han kommer att genomföra sina vallöften genom att köpa en stor andel Ja i frågan ”Kommer Ulf att sänka skatterna under 2019 som han lovade i valet?”
  • En liten oberoende filmskapare vill försäkra sig mot låga biljettintäkter genom att köpa nej i frågan ”Kommer filmen xxx att sälja mer än 10.000 biljetter?”
  • Bonden Ewa utanför Svalöv köper ja i frågan ”Kommer det att regna <50 mm maj-juli i Svalöv?”. Köparen av Nej är Anna som har samlat väderdata i 40 år och vet att det inte hänt innan så hon har inga problem att ta andra sidan av detta bettet.
Bara fantasin sätter gränserna.

Och här är en av de stora skillnaderna mellan spelsiter och Augur. På Augur kan vem som helst skapa vilken fråga som helst. Den andra skillnaden är kostnaden för att ”spela”, på Augur bestämmer den som skapar frågan hur stor avgiften ska vara där avgiften sedan delas mellan den som skapat frågan, de som säkerställt att svaret rapporterats rätt och lite till Augur-projektet. Den lägsta avgiften är 0,02% och snittet ligger kring 1% och spelsiter tar minst 3%, oftast mer.

Augur är en decentraliserad prediction market som bygger på smarta kontrakt på Ehterums blockkedja. Detta innebär att du satsar direkt mot en annan person och de Ether du satsat blir ”inlåsta” tills händelsen är avslutad, då betalas pengarna ut automatiskt till vinnaren. Vill du sälja din andel i frågan innan slutdatum finns det en marknad för detta.

Efter tre års utveckling lanserades Augur i mitten av juli med stora förväntningar. Min (och andras) erfarenhet är hittills kluvna, vi tar det negativa först:
  • Användarvänligheten och det grafiska gränssnittet känns inte särskilt fräscht eller lätt att söka i. Dessutom så måsta man ladda ner Augurs blockkedja som ska synkas upp och igår fick jag ingen kontakt med servern
  • Många markets är skapade men de flesta har ingen likviditet, dvs där är få/ inga som köpt några andelar
  • Utöver avgifterna till Augur så behöver man betala transaktionsavgifterna på Etherum-blockkedjan som förra veckan var riktigt höga
  • Augur är ett open scource projekt, dvs inget företag, och säger att marknaden de byggt är utanför deras ansvar men de ställdes direkt inför ett dilemma. Redan efter någon dag började det dyka upp frågor typ ”Kommer Trump att bli mördad 2018?” med taggen Assassination. Hittills har de inte gjort något och mycket tyder på att de inte kommer att blanda sig i hur folk använder marknaden. (Oddset på frågan är just nu 5% för Ja)
Men det positiva överväger, låt detta utvecklas under några år och det kommer att bli riktigt spännande! Till exempel så ser man redan embryon till finansiella instrument som inte är tillgängliga för vanliga investerare idag (som CDS för amerikanska pensionsfonder).

Jag testade för några veckor sedan, då fanns det i princip bara en fråga med lite likviditet i, om valutan REP (som används av de som rapporterar resultaten i Augur) kommer att stå i mer än $32 vid årsskiftet. Oddsen när jag köpte Ja var 80% för att nu stå i 30%, så skulle jag sälja nu är förlusten (30%-80%)/80% = -63%, tur jag bara satsade 5 kr 😊. Aktuellt pris för REP är $18,50 men med en ny kryptoeufori under hösten så kanske jag kan få hem vinsten på 25%.

Tänkte jag skulle köpa några andelar i några markets de närmsta veckorna. Har funderat lite på att
  • hedga (försäkra) våra Digix Gold Tokens (följer guldpriset) med guld över $1 350 och en andel på Nej-sidan och
  • gissa att BitCoin står mellan $5 000 och $10 000 vid nyår


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar