tisdag 14 augusti 2018

Månadsuppföljning - juli

Utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen
 

Utveckling marknad och ekonomi

Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.

Några ekonomiska nyckeldata.

Räntor

Den amerikanska 10-åringen är i princip oförändrad under månaden och har rört sig i intervallet 2,95% +/-0,1% under större delen av året.

Och räntekurvan fortsätter samma trend som under senaste året, de korta räntorna upp medan de långa ligger i princip stilla.

”2y10y spreaden” är i princip oförändrad under månaden, upp 0,03% till 0,28%.

De tyska räntorna stiger under perioder då det är lugnt på finansmarknaderna med vid minsta oro som påverkar Euro-området så sjunker de, investerarna säljer t.ex. italienska obligationer och köper tyska.

Räntan på den svenska 10-åringen ligger stabilt kring 0,5%.

Libor-räntan (3m $), en av världens viktigaste räntor, signalerar något men är svårtolkat. Efter ett ha stigit varje dag under två år så är den nu oförändrad under 4 månader på ca 2,33%.

Valutor

Det är i valutorna det händer! 

Dollarindexet DXY bröt igenom 95 i fredags där indexet legat sedan i maj och ligger idag på 96,3. DXY består till största delen av Euro och Yen men även SEK är med på ett hörn. Kronan har försvagats med 3% under månaden mot USD men är oförändrad mot EUR.

Förra månadens trend i utvecklingsländernas valutor fortsätter. Den turkiska liran är i fritt fall men även Sydafrikanska randen, Brasilianska realen, Argentinska peson och Kinesiska yuanan visar på riktig svaghet.

Försvagningen av valutorna är så stora att det börjar spela roll utanför de drabbade länderna. T.ex. franska och spanska banker har förhållandevis stor exponering mot Turkiet och om Turkiet skulle ställa in sina betalningar så får det stora konsekvenser för dessa bankerna med följdverkningar hos många andra banker. 

Turkarna sitter i en riktigt rävsax, centralbanken ”brände” av $10 miljarder under 20 min i natt i ett försök att stärka liran utan effekt. Nästa steg blir att höja räntorna från dagens 17% till uppåt 25% vilket såklart drabbar alla turkar hårt. I princip har flera banker infört kapitalkontroller så att man inte kan växla till andra valutor och det går rykten om ”haircuts” för sparare där man konfiskerar allt över en viss nivå eller % av besparingarna.

Orsaken till krisen ligger i en negativ handelsbalans som de finansierat med lån från utlandet. Nu när liran gått ner med mer än 40% sedan årsskiftet så drabbas företag och banker med utländska lån hårt när de ska betala tillbaka lånen.

Även försvagningen av den kinesiska yuanen börjar spela roll. För vår del så blir importen billigare vilket sänker inflationstrycket samtidigt som det blir svårare att exporter.

Bilden nedan visar några länders utveckling av upplåningen av lån i USD de senaste 20 åren.

BitCoin och krypto-världen

BitCoin-priset är i princip oförändrat för andra månanden i rad och med samma mönster, stora rörelser upp och ner. I princip alla övriga kryptovalutor som Ether, Ripple, BCH, Stellar har rasat i pris under den senaste veckan och flera av dem är ner mer än 90% sedan toppen. Det totala värdet av alla kryptos är nu tillbaka på $191 miljarder vilket är ungefär samma som innan hysterin i november och BitCoins dominans är idag 54%, upp från 34% i början av januari.

Nyheter från en under månaden ganska lugn BitCoin-världen
  • SEC sköt fram beslutet om BitCoin-ETF till tidigast slutet av september
  • Caitalin Long, en finanskvinna som sadlat om till BitCoin-maximalist skrev en uppmärksammad artikel i Forbes om vad som kan hända när Wall Street ”tar över” BitCoin, ett dystert scenario som liknar det som guldet ”lider av”, ca 60 ggr mer terminskontrakt än vad som blir fysisk leverans vilket med stor sannolikhet pressar priset neråt
  • BitCoin Cash firade 1 år med avslöjanden om att den största minern stödköpt BCH och idag har en förlust på flera miljarder USD
  • Singapore Airlines har lagt över sitt lojalitetsprogram på en blockkedja
  • Första anläggningen på plats för mining av BitCoin som drivs enbart av solenergi och är helt utanför vanliga elnätet
  • Rykten om att man snart ska kunna betala med BitCoin på Starbucks
Avslutningsvis en bild kring var vi är på utvecklingskurvan för BitCoin jämfört med andra tidigare uppfinningar och hur snabbt de nått de alla, t.ex. tog det internet ca 20 år att nå 80% av amerikanerna.

Aktier

Svenska börsen samma som de senaste åren - fortsätter att gå upp ena dagen för att gå ner nästa, ner 1,3% upp 4% under månaden och mitt i spannet 1575 +/-5% som den befunnit sig i snart två år. Inte ens den riktigt dyra dollarn kan få fart på den svenska aktiemarknaden.

Precis som för valutorna så är det i USA det händer. S&P500 och Nasdaq nosar på all time highs. 

De amerikanska (och till delar svenska) bolagen visar på rekordvinster men bolag som missar estimaten eller guidar om lägre tillväxt straffas hårt. 

Råvaror

Trenden i råvarupriserna i dollar är tydligt neråt: olja, koppar, zink, guld m.fl. har sjunkit under månaden. 

Guldpriset i kronor har klarat sig bra och är oförändrat. 

Har uranpriset äntligen börjat ta fart? Upp 12% under månaden och 20% sedan botten i april.

Månadens snackisar

  • Allt fokus på dollarn. Vilket land står på tur för nästa valutakris?
  • Apple blev första bolaget i världshistorien med ett börsvärde över $1.000 miljarder (engelska trillion)
  • Svenska kronan finns med på listorna över de valutor som försvagats mest under året, tillsammans med bl.a. Pakistan, Turkiet och Argentina
  • ECB säger att de troligtvis ska avsluta sina obligationsköp i december. Mycket funderande på vad som händer med t.ex. italienska räntor då ECB i princip varit enda köparen
  • Kinas P2P utlåning, dvs utlåning direkt mellan privatpersoner (typ Lendify) har kollapsat. Totalt ca $240 miljarder i princip helt oreglerat, nu många med stora kreditförluster och stora protester runt om i landet
 

Utveckling i Sverige

BNP för andra kvartalet var återigen bättre än förväntad. I princip alla prognosmakare hade förväntat sig att ekonomin skulle försvagas men så blev det inte. BNP steg med 3,3%, samma som kvartalet innan. Prognoserna för helåret har justerats uppåt något men bl.a. Ekonomistyrningsverket förväntar sig ett betydligt svagare andra halvår. Deras prognos för 2019 är oförändrad 1,4% mot 2,6% 2018.

Inflationen var oförändrad i juli.

Konjunkturbarometern något upp, kvar på höga nivåer.

Även inköpschefsindexet vände upp, trendvändning på gång?

Ökningstakten av penningmängden ner.

Mäklarförbundets boprisstatistik för juli, priserna ligger stilla. 

Utveckling av portföljen

En riktig berg-och-dalbanemånad som slutade i rött.

Uranbolagen har rört sig kraftigt under månaden. Högre uranpris drar dem uppåt men en omdisponering av innehaven i ETFen URA har satt säljtryck på många uranaktier tillsammans med att de som t.ex. igår säljer av med alla andra råvarurelaterade aktier. Slutade något upp men det är rätt jobbigt när jag förväntat mej att de skulle stiga med uranpriset.

Förra månadens lilla glädjeämne i gruppen Emergin markets Sberbank åkte ut på intuition efter två dagars nergång. Några dagar senare rasade den efter rykten om nya sanktioner mot Ryssland. Affären slutade några % pluss. 

MakeMyTrip är oförändrad under månanden och nu väntar jag spänt på kvällens kvartalsrapport.

Nifty50 slår nya all time highs under månaden och sek/rupie är stabil så detta är ett bra bidrag till månadens utveckling. Månadsinköpen fortsätter.

Guldgruvbolagen har stått emot prisnedgången bra tills de senaste tre börsdagarna. Alla bolagen och ETFer ner 3-5% i SEK med undantag för First Majestic Silver som är ner 20% … 

Björnbokens OMX-optioner gör sitt jobb som försäkring mot en nergång.

Ett nytt kapitel till ”lesson learned” om att gå kort tack vare Tesla förra veckan. Musk tweetade att det fanns ett utköpsbud på Tesla, aktien rusade för att de senaste dagarna falla tillbaka lika mycket. Budet verkar vara ”fake news” och med stor sannolikhet kommer Musk att åtalas för bl.a. marknadspåverkan. 

Naturgas & olja fortsatte förra månadens uppgång. 3 utav 9 bolag går bra, 3 kring 0 och 3 är ner. Köpte ytterligare några Kinder Morgan under månaden men är fortsatt tveksam till gruppen.

Oljepriset ner men samtidigt så finns sanktionerna mot Iran som skulle kunna sätta fart på oljan uppåt.

Cannabis-aktierna fortsätter sin volatila resa och slutade på 0 som grupp. Största delen av förlusten kommer numera från ett bolag, Auxly Cannabis som är ett streamingbolag, dvs finansierar andra cannabisbolag mot att de får betalt i cannabis. Dags att sälja dem, hittar ingen trigger för en vändning.

En ny skvätt Krypto, denna gången i Fussion. Totalt 10 tokens i gruppen, ligger + totalt men 9 av 10 är klart under inköpspriset. Smartlands är den token som går bra, den minsta token vad gäller market cap.

Min förväntning är att minst 1 av dessa tokens ska lyckas om några år, de flesta av dem kommer att gå till 0. Så länge som utvecklingen av applikationerna går framåt så finns det hopp! Och utvecklingen följer plan ganska bra för samtliga men skulle gissa att nergången i Ether gör det jobbigt finansiellt för flera av dem.

I portföljdelen Övriga har det återigen blivit en ny investering i Trine, återbetalda pengar tillsammans med lite nya. Totalt har vi nu investerat i 10 projekt runt om i Afrika och alla återbetalningarna har kommit enligt plan.

Vårt första lån genom Tessins skulle betalas tillbaka senast i september men projektet i Strömstad har blivit försenat, fanns tydligen en ovanlig ödla där som gjorde att Länsstyrelsen stoppade bygget maj-september. Räntan för vår del går upp från 10% till 15% från 1 oktober tills pengarna betalas tillbaka, nu med februari som målsättning. 

Blev riktig besviken på Tessins för att informationen kom först nu, detta måste har varit känt sedan i april. Kollade igenom panterna och det känns fortfarande säkert.

Den stora frågan är vad som händer framöver på världens marknader. Flera av de personerna jag följer på Twitter säger att de tror att det kommer att bli en historiskt händelserik höst. Vad som ska hända råder det dock som vanligt helt delade meningar om men nedan tre hedge fund managers som jag tror/litar på:
  • Brent Johnson, Santiago Capital, tror på en mycket starkare dollar, högre amerikanska börskurser (även om han tycker det är helt fel), lägre börskurser i resten av världen och att guldet tar rejäl fart uppåt under senare delen av året
  • Jesse Felder förväntar sig att de rekordhöga marginalerna för amerikanska bolag kommer att sjunka tillbaka mot historiskt genomsnitt tillsammans med värderingarna, dvs dubbla faktorer som påverkar aktiepriserna neråt. Mindre kapital i omlopp, inflationen ökar och räntorna går upp är andra delar
  • Mark Yusko, Morgan Creep Capital, tror krypto-tekniken gör sina första rejäla intrång i finansvärlden under hösten med Asset Backed Tokens som första del.
Brent Johnson och Jesse Felder tycker i princip samma vad gäller aktier men Brent tror på en uppgång innan nergången då kapitalflödena går till USA i brist på alternativ. Känns som ett fullt möjligt scenario för mej så jag håller ögonen på amerikanska aktier och det kan bli en ny grupp med namnet ”US euphoria” 😊. Apple, Walmart, Google, Amazon och något till finns på listan. Dock ska man ha med sig att den amerikanska högkonjunkturen (nåja) blir den längsta i historien nästa sommar och någon gång ska den ta slut.

För att BitCoin och blockkedjetekniken ska slå igenom krävs en ny trigger. Många av de som kom med i vintras är nog rätt rejält brända, de flesta tokens var/är skräp vilket syns på priserna nu. 

Generellt sett så utvecklas det enormt mycket infrastruktur för tillfället, t.ex. av de open source-projekten som vi har tokens i. Jag har mycket svårt att tänka mej att alla dessa miljarder USD som läggs ner inte kommer att leda fram till att tekniken slår igenom och revolutionerar hur vi ser på och hanterar värde och pengar. Vem vill inte vara oberoende av tredje part, göra snabbare och billigare transaktioner när som helst på dygnet (betalningar, köp av aktier, försäljning av bilen, ta lån …) eller få tillgång till fler investeringsmöjligheter (idag onoterade bolag, fastigheter, råvaror, jordbruk osv)?

Asset backed tokens (ABT) kan bli den triggern. Digix gold token är en ABT, dvs varje token motsvarar 1 g guld som förvaras i ett valv i Singapore. Andra ABT kan vara lån med 1 m2 pant i en fastighet, motsvara en aktie i ett bolag osv. 

Andra triggers kan vara spelmarknaden (Augur) eller en BitCoin ETF. 

Det gäller att höja blicken och titta framåt när det är motvind 😊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar