onsdag 27 februari 2019

Kommer S&P500 att fortsätta upp?

Hur stor är sannolikheten att ”the best dealmaker ever”, även kallad ”the Donald”, kan sy ihop ett avtal med Xi Jinping som får ännu mer fart på världens börser?

Rätt stor är min gissning.

Men det är kanske inte handelsavtalet som kommer att bli avgörande utan andra frågor som de kanske också kommer överens om. Ryktena/ spekulationerna/ konspirationsteorierna går att de precis innan jul kom överens om att
  • Kina inte skulle devalvera sin yuan (sänker inflationen i resten av världen)
  • USA stoppar sina räntehöjningar (högre ränta driver upp dollarkursen)
  • att båda länderna ändrade inriktning på sina stimulanser så istället för att dra tillbaka stimulanser fortsätta med dem

Detta skulle förklara varför Federal Reservs ordförande gjorde en helomvändning på några veckor och att ”the fed put” var tillbaka, dvs att Fed kommer att agera vid varje dip på aktiemarknaden. Och att alla illusioner om en oberoende Fed försvann. 

Det är inte första gången liknande överenskommelser har skett, Plaza Agreement 1985 och the Shanghai accord 2016 är två tillfällen då man kommit överens om att sänka dollarns värde. En stark dollar är ett stort problem för alla ekonomier med lån i $.

Vi vet att USAs finansminister Steven Mnuchin ringde runt till sina f.d. kollegor på de amerikanska storbankerna på julafton (han har precis som många andra en bakgrund på Goldman Sachs) och kan då ha berättat om ovan och bett dem att handla aktier. Aktieuppgången efter julafton runt om hela världen är en mycket ovanlig händelse, upp 20% på 8 veckor. 
S&P500 per vecka
I Kina har det skapats rekordmycket nya lån de senaste veckorna, tvärtemot tidigare uttalande från PBOC (Kinas centralbank). I USA har stora delar av uppgången drivits på av förhoppningar om lägre räntor och mer likviditet genom Fed.

Både USA och Kina har samma drivkraft i detta, Trump mäter sin framgång i aktieindexens utveckling och han vill absolut inte ha någon lågkonjunktur inför valet 2020. Xi vill inte ha fullskaligt handelskrig och börsoro samtidigt som deras ekonomi går sådär. 

Angående handelsavtalet så är min gissning att det kommer att vara ganska urvattnat avtal. Vissa av frågorna som stödet till statsägda företag i Kina och kopiering/stöld av teknologi är ju inga frågor som Kina kan eller vill ändra på kort tid. Skulle gissa att några kortsiktiga förbättringar för USA lyfts fram som gynnar t.ex. jordbruk och bilindustri (Trumps kärnväljare). I de övriga frågorna skulle jag gissa att de kommer att behöva längre tid för att komma överens. Men tillräckligt för Trump att förklara vinst och kunna flytta fokus till nästa region; EU och främst Tyskland.

Det finns även andra faktorer som pratar för att främst de amerikanska börserna ska gå bra, det finns inga tydliga entydiga siffror på att lågkonjunkturen är nära för dem. Däremot så är förväntningarna på ökningen av företagsvinsterna lägre nu än för ett år sedan så värderingarna av bolagen har gått upp, men detta är det ingen som bryr sig om …

10.000 kr-frågan blir då: kan börsen i USA fortsätta upp även om resten av världen går mot en nergång i ekonomin? Jag tycker mycket pekar på det. Om vi går tillbaka till förra månadsuppföljningen så skrev jag att det viktigaste för kursutvecklingen var likviditet, sjunkande/låg volatilitet och trenden. Bilderna nedan på volatilitet och trend syns ju tydligt i första bilden. 
VIX index, per dag
Jag bestämt mig för att ta ett litet ”bet” på att kurserna försätter upp. Jag har haft ögonen på koppar under en längre tid och den har precis som allt annat gått upp sedan julafton så jag har börjat köpa lite gruvbolag: Lundin Mining, Boliden, Southern Coppar, Hudbay och ett exploateringsbolag Ivanhoe. Små köp under flera veckor med tighta stop losser är det som gäller.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar