onsdag 14 mars 2018

Månadsuppföljning - februari

Utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen

Utveckling marknad och ekonomi


Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.
Några ekonomiska nyckeldata.


Räntor


Samma denna månaden som senaste tiden - hela världen tittar på de amerikanska räntorna och undrar om den 35-åriga trenden har vänt? Bilden nedan visar de senaste 55 åren för den 10-åriga räntan. Uppgången startade 1945 då räntan stod i 1,7% för att peaka september 1981 på 15,41% för att nå hittills lägsta nivån i historien 1,46% i juni 2016. Idag är vi på 2,8%.

Räntan har senaste månaden stigit för alla längder på obligationer, mest i den korta ändan av kurvan.
Detta syns t.ex. i ”2y10y spreaden” som återigen har minskat efter förra månadens uppgång, idag 0,6%. 
Enorma mängder analyser, funderingar och spådomar kring utvecklingen om man tittar och lyssnar.

  • Ökande inflation och därmed högre räntor är den vanligaste förklaringen
  • Utbudet av nya amerikanska statsobligationer är mycket stort under 2018, p.g.a. budgetunderskottet och från 2017 uppskjutna försäljningar (budgettaket) i kombination med att bl.a. Kina har sagt att de ska minska sina köp driver upp räntan. Till detta att Federal Reserve inte ska återinvestera obligationer som löpt ut (QT).
  • Enbart en temporär uppgång. Demografi, skuldberget och ny teknik fortsätter pressa inflationen och lägre räntor att vänta vid nästa lågkonjunktur enligt Raoul Pal, ”inget har förändrats så trenden ner fortsätter” enligt Jeff Schneider
  • Jim Grant, som skrivit om räntor i 45 år säger att räntor ändrar trend ”utan orsak” och nu är det dags.

Om räntan ändrat trend så är det största som hänt på finansmarknaderna på 35 år och får enorma konsekvenser över tid för hur man ska investera.

Den tyska räntan har sjunkit tillbaka något under månaden vilket ökat gapet till den amerikanska räntan till 2,2%, se bilden nedan.

Valutor


Kronan har försvagats mot USD under månaden, ner ca 2,3% och med 2,6% mot EUR. Lägre inflation än förväntat här hemma vilket gör att förväntningarna på räntehöjning från Riksbankens minskade.

Om räntan är nummer 1 att bevaka så kommer dollarna som god 2:a. DXY är ett dollarindex som till stora delar består av EUR och japanska yen men även en korg med andra valutor, bl.a. kronor. Eftersom 80% av all världshandel sker i dollar, det finns drygt $10 000 miljarder i lån i USD utanför USA samt ungefär lika mycket i valutareserver hos världens centralbanker så får förändringar i dollarkursen mycket stor påverkan på många länder, positiva och negativa.

Dollarn har tappat drygt 10% av sitt värde på ett år, samtidigt har räntorna i USA stigit vilket normalt sätt ökar värdet på en valuta. Ovan ser vi att dollarn varit korrelerad med räntediffen mellan USA och Tyskland ända fram till förra våren. Börjar USA:s handels- och budgetunderskotten spela roll?

Det finns andra intressanta händelser som rör räntor men mycket väl kan vara tecken på att det händer något under ytan i valutavärlden.

LIBOR är räntan mellan banker och OIS (overnight swap rate) är den riskfria räntan vid korta lån. Skillnaden mellan dessa är normalt låg, typ 0,15% och stabil men vid finansiell oro eller likviditetskriser så ökar den, t.ex. började den röra sig upp något år innan Lehman-kraschen för att toppa på 3,5% när krisen var som störst. EUR-krisen och Brexit har skapat sina peakar, se nedan. Just nu spekuleras det mycket i varför den stiger igen. Saknas det helt enkelt dollar som de kan låna till varandra vilket driver upp LIBOR? Om så, kommer det att påverkan värdet på USD? Värt att följa.

För BitCoin:

  • BitCoin överlevde en månad till, nu uppe i 110 månader sedan första blocket skapades 3 januari 2009
  • Priset är upp något under månaden, rörelserna är något mindre än senaste månaden men ändå är +/- 10% under några dagar inga konstigheter
  • BitCoin-börsen MtGox stod för 70% av all handel när den gick i konkurs 2014 efter att blivit av med 850 000 BitCoins (70 miljarder kronor i dagens kurs) genom hack eller stöld. 200 000 har ”hittats” och finns i konkursboet och konkursförvaltaren fick kalla fötter vid nergången i slutet av december och har sålt ut 40 000 BTC genom en börs. Detta är med stor sannolikhet en av orsakerna till prisnedgången
  • I ett av valdistrikten i Sierra Leone användes en blockkedja vid presidentvalet i början av mars. Istället för att räkna rösterna så registrerades de i en blockkedja så att resultatet blev 100% transparant och inte möjligt att manipulera
  • Även om Lightning Network inte är färdigutvecklat så växer det snabbt, idag 1006 noder. På https://lnmainnet.gaben.win kan man följa utvecklingen. Omedelbara betalningar som är i princip gratis (till skillnaden mot Visa och Mastercard som tar 1-2%)
  • I Japan har ett elbolag börjat sätta upp laddningsstationer för elbilar där man betalar med BitCoin genom Lightning Network. Blippa QR-koden på stationen och laddningen börjar och betalningen sker direkt
  • Lantmäteriet får mycket uppmärksamhet i världen för sitt projekt med att använda blockkedjan för att genomföra fastighetsaffärer, senast i Wall street journal. De är nu redo för första testen
  • En koordinerad attack från centralbankerna? Mark Carney, Bank of England,  Chrisitine Lagarde, IMF, Agustín Carstens, Bank of International Settlements (BIS)(centralbankernas centralbank) och senast idag Riksbanken uttalar sig mycket negativt om BitCoin. Riskfyllt men ofarligt i stort och värdelöst är budskapet men varför då detta engagemang? Lite intressant med BIS, skulle gissa att det är lite dålig stämning i fikarummet där ibland för det har kommit flera positiva rapporter kring BitCoin från dem, nu senast att BitCoin skulle vara en bra lösning på clearing mellan banker
  • Sålde lite BTC på den decentraliserade börsen Bisq under månaden. Man lägger upp antalet man vill sälja och hur man vill ha betalt, jag valde Swish. Efter några dagar var där en kille som köpte dem.
Bilden nedan över hur Lightning Network ser ut idag, med 1 006 noder och 1 853 betalkanaler.


Aktier


Världens börser har skakat av sig förra månadens nergång och volatilitet. Nasdaq slog all time high igen i måndags och S&P har bara några % kvar till toppen. OMX30 upp 4% men DAXS oförändrad.

VIX-indexet har stadigt sjunkit under månaden och är i dagsläget på 16.

Om räntan och dollarn är 1 & 2 på listan över fundering och analyser under månaden så är aktienergången och VIX-spiken nummer 3. Nedan tre möjliga triggers:

  • Nergången utlöstes av en rapport om något högre löneökning än förväntat (som nu har reviderats ner) är den vanliga och enklaste förklaringen. Dock har ingen kunnat förklara hur just denna enskilda siffran kunde skapa nergången då det inte saknats ”dåliga” nyheter under en lång period.
  • Den kraftiga uppgången på börsen ökade volatiliteten, först långsamt, sedan snabbt. Volatiliteten är inte enkelriktad neråt, den finns såklart även uppåt som i detta fallet. När VIX-indexet ökade var många tvungna att täcka sina korta positioner genom att sälja aktier och terminer
  • Plötslig brist på likviditet. Banker och andra aktörer kunde under en kort period inte hitta likviditet för finansieringar och blev då tvungna att sälja aktier, obligationer, guld m.m.  

Spännande tider, kommer uppgången i USA att återtas eller markerade nergången något nytt?

Vad gäller OMX30 så har vi varit i spannet 1575 +/-5% i drygt ett år. Och för alla långsiktiga investerare så var vi på 1575 för första gången för tre år sedan.
Har man inte haft "rätt" aktier eller varit aktiv med sina placeringar och roterat mellan "rätt" aktier så har de senaste tre åren inte genererat någon bra avkastning.

Råvaror


Små rörelser på råvarumarknaden i dollar men den försvagade kronan ger förhållandevis stora prisökningar i kronor, t.ex. är oljan upp 5%.

Uranpriset rör sig inte, vi väntar fortfarande på det stora lyftet.

Månadens snackisar


  • Ingen har väl missat USA:s tullar på stål och aluminium och det som verkar vara en start på ett handelskrig. Man ska ha ett par saker bakhuvudet
    • Frihandel har bara funnits en kort tid i historien, det normala har ”alltid” varit handelshinder och USA har historiskt stått utanför resten av världen
    • 8% av USA:s BNP kommer från export (Sverige 45%) där 4% går till Kanada och Mexiko så ett handelskrig drabbar dem inte så hårt
    • USA har ett strukturellt problem med dollarn. Normalt sjunker en valuta i värde med stora handelsunderskott vilket i sin tur ökar konkurrenskraften. Men eftersom USD behövs av alla så behåller den sitt värde vilket försvårar för exporten.
  • Berkshire Hathaway, Warren Buffets bolag, hade bolagstämma. Där framkom det att de har $116 miljarder i kontanter för att han inte hittar några prisvärda bolag
  • Inför Lövens besök i Vita huset så hade Bloomberg en riktig kritisk artikel om Sverige och Riksbanken. Man ifrågasatte Riksbankens negativa ränta och köp av obligationer mitt under en högkonjunktur. De undrar vad Riksbanken ska göra nu när vi är i en nergång i konjunkturen samt hur vi ska hantera nergången i bostadspriserna från dagens bubbelnivåer.
  • Bank of Japan köpte 75% av alla nya japanska statsobligationer 2017. Varför tar de inte bort alla skatter och enbart trycker nya pengar till statsbudgeten kan man ju undra … Detta kommer bara att fungera tills det slutar att fungera.



Utveckling i Sverige


Sveriges BNP steg med goda 3,3% under fjärde kvartalet, bättre än prognos och betydligt bättre än vår omvärld.
Konjunkturinstitutet har inte uppdaterat sin prognos än, ovan är från december. Tittar man på övriga som lämnat prognos i februari så finns det viss spridning, både upp och ner.

Inflationen var oförändrad i februari, både KPI 1,6% och KPIF 1,7%. Verkar svårt att få upp inflationen (varför nu det är så viktigt?).
Konjunkturbarometern dippade ner något men är fortsatt på höga nivåer.
Men inköpschefsindexet upp något.
Ökningstakten av penningmängden sjunker rejält, nu nere på 5,9%.
Mäklarförbundets boprisstatistik visade på något högre priser i februari. 

Utveckling av portföljen


Portföljen är något lite upp under månaden, mest p.g.a. av kronförsvagningen.

Lite ”gungor och karuseller” i portföljen; uranbolagen något upp, guldbolagen något ner, OMX säljoptioner något upp.

Jag har bestämt mej för att sälja av vår EFT som är kort tyska obligationer. Jag ser ingen trigger för ökande tyska räntor det närmsta halvåret efter senaste inflationssiffran. En helt OK affär, kursen upp några % och EUR 7%.

Precis som Buffet så har vi mycket kontanter igen 😊, vill se en tydlig riktning på räntan och börsen innan det blir några större investeringar.

Fick ett ”hett” tips om ett indiskt nätbaserat resebolag, MakeMyTrip. Köpte först en liten post för någon månad sedan men har köpt fler i takt med att kursen gått upp, i dagsläget 15% upp på de första och 8% totalt. Indien är mycket intressant, dags att titta närmre på detta.

I höstas köpte jag tokens vid två ICO:er, SolarDAO och Smartlands. SolarDAO ska bygga solkraftanläggning medan Smartlands ska förmedla pengar till investeringar i bl.a. jordbruk. Har inte följt detta så väl men det visade sig att Smartlands är upp 160% medan SolarDAO är ner 55%. Jag köpte väldigt lite, mest av nyfikenhet. Tänkte jag skulle ta en närmre titt på dem nu när man sett att det inte är ”scams”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar