tisdag 16 januari 2018

Månadsuppföljning - december

Som tidigare - utveckling och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror med lite fokus på amerikanska börsen denna gången
  • Sverige
  • portföljen

Marknadsutveckling

Utvecklingen på viktiga marknader.

Räntor

Förväntningarna om inflation i USA, pådrivet av skattesänkningarna och starten av QT (Quantitive Tightning, försäljning av Feds obligationer som köptes under QE-programmen) fick räntorna att gå upp rejält under månaden som gått. Hela kurvan flyttades upp ca 0,15% och de tidigare månadernas tillplattning avstannade. Fed höjde som planerat inlåningsräntan (Feds fund rate) för tredje gången under 2017 med 0,25% till 1,5%.

 ”2y10y spreaden”, dvs differensen mellan 2-årig mot 10-årig, är i princip oförändrad under månaden, idag 0,55% mot 0,57%.

 Diskussionen går het mellan två läger av ekonomer och investerare, de som säger att räntekurvans tillplattning inte spelar någon roll, högkonjunkturen i USA kommer att fortsätta, medan det andra lägret ser detta som ett tecken på att återhämtningen är över och att USA står inför en lågkonjunktur. Nuvarande högkonjunktur/återhämtning är den svagaste i USA:s historia samtidigt som den är den näst längsta, bara 90-talets högkonjunktur har varit längre. Förväntningarna står till Trump; skattelättnader, minskad reglering, infrastruktursatsningar, handelshinder och en svagare dollar som ska leda till ökad inflation och konsumtion.

Även diskussionen kring inflation delar ekonomer och investerare, bl.a. Federal Reserve säger att nu kommer den medan andra säger att det är bara temporära faktorer som gör att inflationen steg i december med 0,1% till 1,8% (core inflation, ex mat och energi).

Både 10-åriga och 30-åriga räntan ligger och nosar på taket i trendkanalerna som de legat i de senaste 40 åren, bilden ned på 30-åriga räntan. Är det dags att bryta den 40-åriga trenden? 3% är enligt många den magiska siffran för den 30-åriga räntan.
Även de tyska räntorna har stigit den senaste månaden med ca 0,2% och detta över hela räntekurvan. Ekonomin går het, BNP 2,8%, arbetslösheten rekordlåg men inflationen låga 1,7%. Någon gång kommer inflationen igång och då står ECB inför ett dilemma då stora delar av EU skulle drabbas om räntan höjdes.

Valutor

Kronan har under månaden stärkts kraftigt mot USD, 4,4%, mot EUR mer modesta 0,6%. USD ser ut att kunna gå under 8 kr för första gången sedan september då den under några dagar handlas där. Under långa perioder t.ex. 2003-2015 så handlades dollarn klart under 8 kr med 5,91 som lägsta värde 2008 under finanskrisen. Det som är svårt att förstå nu är varför dollarn sjunker i värde, inte bara mot SEK utan mot i princip alla valutor. Ränteskillnaden mellan USA och t.ex. Tyskland, Sverige och Japan är stor och borde driva utvecklingen på andra hållet.

För BitCoin:

  • Nytt ”all time high” $19 891 i mitten av december för att sedan falla till $10 700 fem dagar senare … Senaste dagarna har kursen legat kring $13 500 med dagliga rörelser på +/-10%
  • Övriga altcoins som Ether, Ripple, BitCoinCash, m.fl. har under månaden en i taget stigit kraftigt för att sedan falla tillbaka. Verkar som spekulationen roterar mellan coinsen
  • CME startade terminshandel
  • Regeringar hotar/planerar för åtgärder för att reglera kryptovalutor
    • Korea hotade med att stoppa krypto-börser men ändrar sig när folk hotar med demonstrationer
    • Kina pratar om att förbjuda mining
    • USA:s finansminister startar krypto-utredning kring reglering av användning
  • Känns som polariseringen tilltar: de som älskar ”sitt” coin och ”hatar” de andra, de som ”hatar” alla cryptovalutor osv. Argumentationen är många gånger på samma nivå som Trumps tweets.

Spännande tider, gäller det generella bubbelmönstret eller är det annorlunda denna gången? En skillnad är det i alla fall, tredje fasen ”Public” har skett innan ”Institutional investors” och frågan är om de är med alls.

Aktier

De amerikanska börserna har rivstartat året +4,1% och är upp 9 utav 10 dagar, fortsatt under extremt låg volatilitet. Senaste dagen börsen gick ner med mer än 1% var 10 augusti, sedan dess 103 handelsdagar med 2/3 dagar med ökande kurs.

Graferna nedan är hämtade från senaste Earnings Insight – FactSet . FactSet samlar och analyserar bl.a. vinstestimat från analytiker.

Första grafen visar S&P500-indexet (Price) och vinsten för bolagen (vägt på samma sätt som indexet) för de senaste 10 åren. Vinsten i december 2017 var ca $118 och man ser också att kurserna ökat de senaste åren utan att vinsterna hängt med.

Nästa graf är i princip samma men P/E-talet (Price/Earnings), dvs. priset delat med vinsten och vi ser att vi är på toppnivåer, ca 50% över 10 års-snittet.

Men det intressanta och spännande kommer här. Grafen visar analytikernas förväntan på 2018 års vinster. 

Första värdet till vänster visar att vinstprognosen för 2018 sammanställd den 29 september var knappt $146, dvs en vinstökning på i genomsnitt 25% för de 500 bolagen. Som relation ser vi ju i första bilden att vinsterna stig från ca 90 till 120, 33% på tio år men i september räknade de med +25% för bara 2018. Skulle detta hända är det med all säkerhet det bästa året för dessa bolagen någonsin, samtidigt. När skattereformen beslutades justerades estimaten så nu tror analytikerna på $150, dvs ytterligare 3% vinstökning.

Tittar man på värderingen över tid av enskilda aktier så gjorde Jesse Felder några bilder på ett 10-tal amerikanska storbolag som han publicerade på twitter.

 Istället för P/E använde han EV/Revenues (EV=Enterprice value = Bolagsvärdet (antal aktier * pris) + räntebärande nettoskuld, Revenues = Försäljning). McDonalds, Boing, 3M m.fl. alla ser lika ut, värderingarna tog rejäl fart i slutet av 2016.

Ska bli väldigt intressant att följa rapporterna när de börjar komma i veckan och reaktionerna. 

Börsen här hemma är utan riktning, sedan sist en period med sjunkande kurser för att sedan öka igen och nu de senaste dagarna gå ner igen.

Råvaror

Oljepriset fortsatte uppåt under månaden, delvis beroende på fallande dollarkurs men även i kronor så gick priset upp 8% under månaden och 26% på ett kvartal. Produktionsbegränsningar anses allmänt vara skälet men vissa ser även en stor del spekulation ihop med förhoppningar om ökad tillväxt och efterfråga i närtid.

Rörelserna i guld och silver som startade i november fortsatte i december och januari. Guldet var ner i november men vände sedan och är nu upp 2,3% på tre månader och 3,1% för kvartalet.

Uranpriset är ner några cent under månaden, vi väntar fortfarande på det stora lyftet. 

Månadens snackisar


  • Räntebeskedet från Riksbanken var som förväntat, inga ändringar, fortsatt negativ ränta och köp av statsobligationer. Prognosen ligger fast med räntehöjning i kvartal 4 i år.
  • Mifidi 2 började gälla 3 januari. Säkert bra att säkerställa att bl.a. avgifterna blir tydligare men inga amerikanska ETF-bolag uppfyller reglerna så det är inte möjligt att köpa fler GLD, GDXJ, TLT m.fl. Känns riktigt surt, hoppas de hittar en lösning snabbt
  • Tysklands och Frankrikes centralbanker och ECB köper kinesiska RMB till sina valutareserver
  • Världens totala skulder har gått ner i förhållande till BNP, från 327% till 325%. Skulden har ökat från $217 000 miljarder till $233 000 men BNP har ökat mer. Fördelningen av världens skulder enligt nedan.



Utveckling i Sverige

Julmånaden innebär senare publiceringar av Konjunkturbarometern och Inköpschefsindex så ingen uppdatering idag.

Ingen dramatik i inflationen i december, ner 0,1% och tillbaka till samma nivå som i november.

Penningmängden ökade med 9,2% under 2017. Eftersom pengar är lika med lån så ökade alltså lånen med 9,2%. Om någon person 2007 lånade 1 000 och sedan har ökat sitt lån med samma tillväxt som lånen i Sverige är den totala skulden nu uppe i 2 590 kr.

Bopriserna fortsätter ner. Hade varit mycket intressant att se antal affärer per månad och utvecklingen under lång tid. Lyssnade på en pod om bostadsbubblorna i Australien och Kanada, ”experten” sa att först minskar antalet affärer, sedan börjar priserna gå ner, först lite, sedan mycket.
Och sist, en uppdaterad jämförelse mellan Sverige, Tyskland och USA. 


Utveckling av portföljen

Mixad månad igen, någon procent upp inklusive utdelningar men exklusive BitCoin, totalt sett ner.

Några små förändringar i portföljen under månaden. Sålde eurodollar-terminerna som jag skrev om förra gången. Jag har jag köpt några aktier i ett kluster med IT komponenttillverkare och aktierna har gått upp sedan köp. Funderar på att köpa några småposter till, amerikanska och tyska börsen ser ut att fortsätta uppåt.

Min syn på aktier har förstärkts senaste veckorna, värderingarna är på tok för höga, främst de amerikanska men även till delar de svenska med verkstad i täten. När korrigeringen av priserna börjar i USA tror jag inte svenska börsen står emot, t.ex. tror jag risken är stor att utländska investerare lämnar OMX vilket skulle skapa ett säljtryck. Som ”hedge” mot detta har jag köpt några säljoptioner i OMX med lösendatum i december 2018 och 2019.

Vad gäller investeringarna obligationer, lång amerikanska och kort tyska har ränta och valuta-förändringarna balanserat ut varandra och hittills är det bara ett litet positivt resultat. Har funderat mycket kring dessa under månaden, främst de amerikanska. ”Alla” tror på högre räntor över hela räntekurvan i USA, vilket i så fall minskar värdet på ETF vi äger. Är den 40-åriga trenden bruten? Jag har svårt att förstå det, ”inget” av sådan dignitet har hänt även om Trump försöker. Skulle Feds QE-program äntligen ge den inflation de siktat på i sex år? Eller är det QT som påbörjats som ska ge effekten? Klarar amerikansk ekonomi av en högre ränta? Många frågor, jag avvaktar tills vidare med att sälja.

Att de tyska räntorna ska gå upp måste vara den säkraste investeringen i världen, det är bara en fråga om timing. ECB månadsköp av obligationer sker normalt under hela månaden men i december gjordes de under de två första veckorna. Direkt när de försvann som köpare så gick räntan upp från 0,3% till 0,45%. Det finns idag inget slutdatum för köpen av ECB, dock minskar de i storlek nu. Risken att räntorna skulle bli ännu lägre och därmed negativa känns mycket liten så beslutet att behålla dem känns enklare.

Har köpt och sålt liter Ether med vinst under månaden. Vinsten motsvara precis investeringarna i SolarDAO, SmartLands och några Crypto-kittens 😊

Återbetalningarna från Trine fortsätter att komma in, kommer att återinvesteras inom kort tillsammans med en ytterligare insättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar