fredag 12 januari 2018

IT-komponenter, bolag 1 av 3 - Inifineon

Jag har tittat närmre på tre bolag inom området IT-hårdvara, samtliga ledande inom komponenttillverkning men inom olika områden.Nedan det första bolaget.

Infineon Technologies AG

Infineon tillverkar halvledare till bil - & kraftindustrin (42 respektive 31%), automation (17%) och säkerhetschips (10%) för t.ex. bankkort. Bolaget knoppades av från Siemens 1999 och 2017 omsatte de €7 miljarder (1/3 av Ericsson), har ett börsvärde på €27 miljarder (1,5 ggr Ericsson) och 37 000 anställda. Huvudkontoret ligger i München.

Kundlistan är lång med ”alla” stora globala bolag som BMW, ABB & Boeing och geografiskt med Asien i topp med 50% av försäljningen följt av Europa, USA och Japan. Produkterna delas in i grupper som “Power - AC-DC power conversion”, “Automotive System IC – Engine Management IC”, “Sensors – 3D Image Sensor REAL3”. Den långa listan över användningsområden innehåller ord som ”Health & fitness”, ”Solar Energy systems” och ”Self driving systems”.

Enligt oberoende jämförelser är de världsledande eller topp 3 inom samtliga sektorer. Konkurrenter är många: NXP, STMicro, Toshiba och Samsung för att nämna några. Den totala marknaden för halvledare beräknas till ca €330 miljarder så Infineons andel är ca 2%. Tillväxten på marknaden är beräknat till 8-10% per år de närmsta åren och Infineon själva säger att de befinner i centrum av de största utvecklingsområden; energiomställningen till förnybart och självkörande elfordon. Dock såg man 2008 & 2009 att bolaget är väldigt känsligt för konjunkturen, omsättningen sjönk och bolaget visade stora förluster under finanskrisen.

Infineons strategi bygger på tre delar: fokus, teknologiskt ledarskap och att förstå kundernas system. Som en del i fokuspunkten knoppades 2006 minnesdelen av till ett separat bolag, Qimonda AG (som gick i konkurs några år efteråt), €776 miljoner (11% av kostnaderna) la man på Forskning och utveckling under 2017 och även under de svåra åren låg de på kvar på de höga utgifterna för FoU. Som en konsekvens av att förstå kundernas system så har man byggt upp kunskap inte bara kring basteknologin, enstaka funktioner och byggblock utan även kring mjukvaran och algoritmer, allt för att kunna serva sina kunder på bästa sätt och bygga långa relationer.

Risker

Riskkapitlet i årsredovisningen är långt och beskriver hur systemet är uppsatt och vilka risker som identifierats. Riskerna har klassificerats och nedan de med högst risk (sannolikhet och konsekvens)
  • Politiks eller ekonomiska oro som leder till minskad tillväxt i världen. I samma anda skulle en vändning i konjunkturcykeln i USA, Europa eller Kina vara negativt
  • Ökad konkurrens och mer standardiserade halvledare
  • Datasäkerhet
Övriga 13 risker kan man betrakta som vanliga affärsrisker (valuta, likviditet, operationella och utvecklingsrisker) och har fått sannolikhet och effekt ”medium”.

Ledning

Ledningsgruppen med doktorerna hr. Ploss (VD) och Gassel tillsammans med hr. Asam och Hanebeck har samtliga jobbat bolaget i mer än 15 år, tre av dem började redan under Siemenstiden.

Kompensationen består av 45% fast och 55% rörligt vid full måluppfyllelse. 20% av den rörliga delen är knutna till årets mål för kassaflöde och ROCE (Return on capital employed, sysselsatt kapital) medan de långsiktiga delarna är knutna till att företaget ska växa på att ansvarsfullt sätt.

Kompensationen för VD Reinhard Ploss har legat på strax under €3 miljoner per år medan övriga har delat på ca €5 miljoner. Totalt motsvarar detta ca 1% av nettovinsten.

Utöver lön har de även blivit tilldelade optioner till ett totalt marknadsvärde av knappt €1 miljon och ungefär lika stor pensionsavsättning.

Ägare

Ägandet av Infineon är spritt, endast tre ”ägare” har mer än 3%: Allianz (tyskt försäkringsbolag) 5,74%, BlackRock (USA, världens största kapitalförvaltare) 5,23% och norska staten 3,17% vilket lämnar över 85% till resterande ”småägare”. Att notera är att Infineon är den mest ägda europeiska aktien hos Avanza med 1 100 ägare.

Styrelsen leds av Wolfgang Mayrhuber, även styrelseordförande för LuftHansa, och består av total 16 personer där 8 är företagsrepresentanter. 4 kvinnor (samtliga företagsrepresentanter) och endast en med härkomst utanför Tyskland.

Kompensationen till styrelsen är ca €2 miljoner per år.

Finanser

Infineons omsättning har växt med drygt 10% per år de senaste fyra åren. 2015 förvärvades Rectifier, USA för knappt €2 miljarder vilket adderade ytterligare ca 15% till omsättningen.

Bruttovinsten ligger stabilt kring 37% sedan 2011 och nettovinsten växer med imponerande 11% per år de senaste fem åren. ROE (return on equity = avkastning på eget kapital) ligger stabilt på 14% de senaste fyra åren.

Balansomslutningen är strax under €10 miljarder, tillgångssidan är fördelad 50/50 mellan omsättnings- och anläggningstillgångar. Kassalikviditeten är goda 200%. I anläggningstillgångarna finns en stor post goodwill, €1,5 miljarder som uppstod vid köpet av Rectifier, resterande är till stora delar lager €2,7 miljarder

Skulderna uppgår till €4 miljarder varav €1,5 miljarder är lån vilket togs när de köpte Rectifier. Detta ger ett eget kapital på 5,6 miljarder, dvs en soliditet på 57% vilket den legat på de senaste åren. Förändringen i antalet aktier 2017 var +0,4%, något högre än tidigare år.

Det fria kassaflödet (kassaflöde från operations minus återanskaffning av utrustning) enligt nedan. Min gissning är att det låga kassaflödet 2015 är effekter av konsolidering av Rectifier.

Totalt under dessa fyra åren var det fria kassaflödet €1,9 miljarder där €800 miljoner användes till utdelning och resterande är kvar i bolaget för att finansiera tillväxten. Utdelningen har ökat med ca 13% per år de senaste fyra åren, 2017 var den €0,25 per aktie.

Prognosen i årsredovisningen från mitten av november (räkenskapsåret okt-sep) räknar de med ökad omsättning med 9% och något bättre bruttomarginal för 2018.

Värdering

Aktien står idag i ca €24. All time high är €25,3 från november 2017 och aktien gick upp 50% under 2017.

Detta ger ett
  • P/E tal på 33 på förra årets vinst, 31 på årets prognostiserade vinst
  • Lundaluppens EV/NOPAT3 på 43 dvs avkastningen till ägare och låntagare 2,3%
  • P/B 6,6
  • P/S 3,7
Grafen nedan visar utvecklingen av värderingen av bolaget. I slutet av 2011 värderas Infineon till P/E 6 som sedan femfaldigats på 6 år!

Sammanfattning

Infineon uppfyller i princip alla mina kriterier för ett tillväxtbolag utom ett – värderingen.

Årsredovisningen (194 sidor …) andas välskött bolag, insikt om konjunkturkänsligheten och optimism inför framtiden. Lägg till det bra tillväxt i intjäning, vinst, kassaflöde och utdelning, bra kapitalstruktur och en balansräkning fri från ”konstigheter” och vi har ett riktigt bra bolag i mina ögon.

Ett litet minus för att bolaget saknar tydlig ägare och att styrelse och ledning skulle kunna vara mindre homogen.

Om vi gör antagandet att världskonjunkturen håller i sig i tre år, vinsten fortsätter att öka med 11% per år och att aktien står stilla i värde så har vi ett P/E på 25 i slutet av 2020. För mej är detta fortfarande en för hög värdering. Skulle vinsten för 2021 då gå ner med 25% och värderingsmultipeln sjunka till 17 så skulle aktien stå i €12.

Aktien kan säkert fortsätta upp under tid med resten av börsen under ”goldilock”, ”syncronized global growth” eller ”inflationen är tillbaka” -scenariot (välj det alternativet som gäller för tillfället 😊).

Jag har köpt några aktier i Infineon! FOMO? Eller att jag vet att jag är bättre på att följa ett bolag när jag äger aktier? När värderingen ligger mer i linje med vad jag tycker är rimligt.kommer jag med säkerhet att köpa betydligt fler aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar