tisdag 10 november 2020

Aktier ska upp! Eller ner! Eller sidledes? Del 2 av 2

Finansmarknaderna

Det finns tusentals ekonomiska indikatorer som även i vanliga fall spretar på olika håll men just nu tycker jag de är mer spretiga än vanligt vilket innebär att alla hittar flera data som stödjer deras tes. Förklaringarna till rörelser på t.ex. aktiemarknaden har en toppnivå i Aktuellt som säger att aktiemarknaden går ner på grund av corona-krisen medan nästa nivå är att det är förändringen i likviditeten som var orsaken eller någon annan som fokuserar på att förväntad volatilitet ökar. Kort sagt ingen vet, alla gissar och inte ens månader efter så kan man vara säker på vad som skapade de stora rörelserna, det finns säkert ett 10-tal trovärdiga analyser till nedgången i mars där fler inte innehåller corona som orsak.

Ett mycket bra exempel på diametrala åsikter är i ägandet av amerikanska statsobligationer som till stora delar ägs av amerikanska och utländska banker och centralbanker. Amerikanska statsobligationer är navet i hela finansmarknaden; marknaden är den största, det finns alltid likviditet även för stora volymer, det handlas i stort sett dygnet runt osv.

Siffrorna är entydiga, en lägre andel av obligationerna ägs av utlandet medan de amerikanska bankerna ökar sitt ägande kraftigt. I princip kan analysen delas upp i två distinkta åsikter:

  • minskningen av ägandet från utlandet beror på att de inte vill äga dem på grund av USAs budgetunderskott och negativa handelsbalans och amerikanska banker är tvingade att behålla dem efter att de givits ut (en del av en banks skyldighet är att alltid köpa vid nyutgivning) för de går inte att sälja vidare
  • utländska centralbanker och banker är tvingade att sälja dem för de behöver dollar och amerikanska bankerna vill ha så låg risk som möjligt och vill inte sälja dem

Detta är ju inte någon liten bagatellartad fråga utan kanske den av den viktigaste frågan inom ekonomi och finansmarknaderna och att analyserna från riktigt smarta människor kan skilja så visar bara på hur komplext detta är och att ”analys” väldigt ofta är subjektivt.

Svenskt inköpschefsindex är en internationellt hyfsat viktig mätning, Sverige har en stor exportindustri och brukar visa vägen för resten av världen och det ser riktigt bra ut.

Frågan man ställer är ”Är det bättre eller sämre än förra månaden”, oförändrat är 50, så det säger inget om själva nivån på produktionen. SCB samlar in data för industriproduktionen i ett index, nedan för verkstadsindustrin, det ser ut som bilden för BNP per capita, ökande fram till 2008, sedan en lägre nivå för att börja trenda neråt för några år sedan. Inget dramatiskt dropp under våren och en OK återhämtning.

I Konjunkturbarometern så frågar man privatpersoner och företag i princip samma fråga som i inköpschefsindexet (men med gränsen 100) men här tycker man det fortfarande blir lite sämre än månaden innan men försämringen är inte lika stor som tidigare.

Det finns hundratals ekonomiska indikatorer som ser ut som nedan som visar orderingången i dollar till amerikansk industri, ca 5% kvar till nivån i början av året.

Toppade 2018 för att sedan trenda svagt neråt som accelererades i q2 för att återhämta sig mycket i q3 men återhämtningen blev mindre nu i q4. Den stora frågan nu är hur resten av året och 2021 ser ut vilket dels beror på hur människor reagerar på coronan, hur stora stimulanser som kommer och om treden från 2019 hr vänt. En av frågorna som diskuteras är om det är ”riktig försäljning” i orderingången eller om det är lageruppbyggnad. 

Total business inventories   

Det finns flera illavarslande data. I slutet av första delen av inlägget visade att andelen företag i Europa som inte gör tillräckligt stor vinst för att betala sina räntor är på toppnivå, helt otroliga 17%.

STOXX® Europe 600 Banks är på samma nivå som när indexet skapades i slutet av 1980-talet, dessutom med en negativ trend. Indexet följer aktiekursutvecklingen för de 600 största bankerna i Europa och följer ekonomin i stort, teoretiskt sett så är ju dessutom aktiekurser framåtriktade (”summan av alla framtida fria kassaflöden”).

Konkurserna i USA är upp med 35% jämfört med förra året.


Tittar man på oljepriset, både spottpriset på Brent-olja från 1989 till $40 idag och priset för december 2021 terminen så kan man ju fundera på varför inte priset är högre om ett år om tillväxten i världen ska vara minst 3-5% (OBS, terminen är för WTI-oljan som är några dollar billigare än Brent).

Utvecklingen av oljepriset från april för leverans i december 2021.

Aktiemarknaden hoppas fortfarande att allt snabbt ska bli precis som vanligt, i den mån man fortfarande tror att där finns en koppling mellan den underliggande ekonomin och aktiekurser.

Igår gick OMX30 och S&P500 upp 4% till all time high för att falla tillbaka under slutet av handeln, denna gång med förklaringen att det presenterades goda resultat av en vaccinstudie, förra veckan var det presidentvalet som drev kurserna, veckan innan hopp om ett gigantiskt stimulanspaket i USA. Eller som Dave Portnoy säger – ”stonks allways goes up” – vilket han har helt rätt i.

Russel 3000 är summan av market cap för de 3000 största börsnoterade bolagen i USA, all time high igår för P/E.

Eller Wilshare 5000 total market cap mot USAs BNP.

Räntorna har legat i princip stilla sedan i mars, nedan amerikansk 10-årig ränta från 1987 till idag. De senaste veckornas uppgång från 0,6% till 0,9% som det skrivits enormt mycket om med analysen att ”nu kommer inflationen” syns inte när man zoomat ut. Men någon gång vänder ränta uppåt, en av de få sakerna alla vet med säkerhet men när? När det händer kommer det att vara den bästa investeringen i våra liv att investera i stigande räntor.

Guldet har också tagit en paus, igår var den största nergången i dollar på 7 år.

Till sist några ord om valutor. Svenska kronan, Euro och yen med flera har stärkts mot dollarn, kronan har stärkts med 17% sedan i mars vilket är förhållandevis mycket under denna korta tid. Detta är både bra och dåligt, dåligt för oss med investeringar i dollar och de företagen som exportera, bra för att importen blir billigare, t.ex. oljan i kronor är ner 45% sedan årsskiftet. För Riksbanken är detta ett stort problem, inflationen sjunker samtidigt som man inte kan sänka räntan.

Andra valutor som turkiska liran, ryska rubeln och argentinska pesos har det riktigt tufft. Turkiska liran är ner 80% på tre år, 35% bara i år, mot dollarn. Turkiska företag har stora lån i dollar och Euro, främst hos spanska och italienska banker.

Slutkläm

Jag har tyvärr ingen ny analys och har inte bytt åsikt.

Första delen av inlägget gav mej däremot ”fakta” kring att 2015 var någon typ av brytpunkt i ekonomin och att den underliggande ekonomin och stora delar av finansmarknaderna då började gå på olika håll, sämre ekonomi men med högre värde på t.ex. bolag och aktier. Tankarna kring framtida investeringar blir olika nyanser av grått:

  • Den ljusgrå och bästa framtiden – ekonomin börjar växa som alla hoppas på, 3-4% per år, räntorna stiger sakta uppåt och företagens vinster stiger medan aktiekurserna står stilla så värderingarna går tillbaka mot historiska medelvärden
  • Den 50% grå nyansen - ekonomin att återhämta sig men återgår bara till trend innan coronan på 1% BNP per capita som prognoserna i del 1 visar, aktier står stilla över en längre tid, räntorna ligger stilla på dagens nivåer och det blir väldigt svårt att generera avkastning på kapital
  • Den 99% ”grå” – BNP prognosen är för positiv med många konkurser, amerikansk ränta blir negativ, aktier fortsätter upp, kanske 50% från dagens nivåer (finns många som tror detta) för att sluta med att riskpremien en dag utan någon större förvarning ökar kraftigt och alla investeringars värde justeras nedåt

Alternativet att ekonomin börjar växa 3-4% per år och att räntor förblir låga och värderingarna av aktier höga tror jag inte finns, i alla fall inte över någon längre period.

Våra investeringar

Det har inte hänt mycket i våra investeringar under senaste halvåret.

Vi köper en liten skvätt guldcertifikat varje vecka, jag tror inte denna guldcykel är över på något sätt även om det sved igår när priset gick ner med 4%. Jag har försökt intala mej att 2020 kommer att vara ett volatilt år för alla investeringar men efter flera månader med stillastående guldpris som började röra sig uppåt så hade jag sänkt min gard.

Guldgruvorna är mer volatila än Bitcoin de senaste månaderna men går guldet upp så kommer dessa också att omvärderas.

För första gången på länge så har jag köpt lite optioner i att amerikanska räntor ska gå ner. Dålig start men imorgon kanske det känns som det är rea 😊.

Som jag skrev om i senaste inlägget om Bitcoin så har vi köpt lite aktier i bolag med kopplingar till Bitcoin: MicroStrategy, Riot och Galaxy. Kopplingen mot Bitcoin-priset är tydligt men även mot aktiemarknaden. Jag funderar en hel del kring om det är värt risken i dessa aktier, det är som att satsa på högre Bitcoin-pris och högre aktieindex, alla andra utfall blir som bäst lite mellanmjölk med risk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar