måndag 16 juli 2018

Måpnadsuppföljning - juni

Utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen

Utveckling marknad och ekonomi

Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.

Några ekonomiska nyckeldata.

Räntor

Efter att ha toppat i maj kring 3,1% så har amerikanska 10-åringen sjunkit tillbaka till 2,83%.

Den amerikanska räntekurvan fortsätter samma trend som under senaste året, de korta räntorna upp medan de långa ligger i princip stilla. 

Efter en mindre nergång förra månaden i ”2y10y spreaden” så gjorde den ett rejält hopp neråt under månaden, från förra månadens 0,42% till 0,25% idag. 

Med stor sannolikhet så kommer räntekurvan att invertera de närmsta månaderna, dvs de korta räntorna är högre än de långa. Det innebär inte att lågkonjunkturen är här men tidigare så har det inneburit att efter ca 12 månader så har konjunkturen vänt neråt.

De svenska räntorna följde de tyska och är ner även under denna månaden. Obligationer upp till 5 år har negativ ränta, 5-åringen ger 0% ränta och 10 år och uppåt ger lite ränta. 

Libor-räntan (3m $) är oförändrad under månaden, ligger på 2,33%.

Valutor

Dollarn vände upp under månaden mot i princip alla världens valutor. Svenska kronan förstärktes något i samband med Riksbankens räntebeslut under månaden men vände sedan ner igen.

Utvecklingsländernas valutor har det riktigt tufft, Turkiska liran är på all ”time low” men även Sydafrikanska randen, Brasilianska realen, Argentinska peson och Kinesiska yuanan visar på riktig svaghet.

BitCoin och krypto-världen

Förra månadens nergång för BitCoin fortsatte och vände inte förrän vid $5.740, i nivå med vinterns lägsta. Därefter har den stärkts och är i princip oförändrad under månaden.

Nyheter från BitCoin-världen
  • Blockstream, kanske det viktigaste bolaget för BitCoin-utveckling, släppte sin side chain lösning under månaden, Liquid. I en side chain flyttar du över BitCoin till en annan blockkedja där de sedan kan leva sitt eget liv med sin egna konsensusalgoritm och utvecklingsspråk vilket skapar möjligheter till privata blockkedjor (t.ex. för dina bonuspoäng på SAS som du då kan handla med) eller smarta kontrakt, allt backat med BitCoin
  • Förra månaden var det värdens största börsägare ICE som meddelade att de håller på att utveckla plattform för krypto-handel, denna månaden var det schweiziska SIX.
  • Flera amerikanska fondbolag jobbar med att skapa en EFT för BitCoin och kryptos. Förväntningarna är lika stora nu som under 2017 då de fick avslag av SEC, amerikanska finansinspektion
  • Ett utvecklingsförslag, BIP, för implementering av Schnorr signatures för BitCoin presenterades under helgen. Med hjälp av Schnorr signatures kan man skapa anonyma transaktioner, öka säkerheten i plånböckerna och förbättra skalbarheten för blockkedjan. Arbetat har pågått i flera år redan men mycket återstår, bl.a. hur det ska implementeras
  • Auger lanserade sin ”Prediction market” förra veckan, väldigt spännande! Läs denna bloggposten för mer info, rekommenderas skarpt
  • Lightning Network fortsätter att växa fort, bäst beskrivet genom antalet BitCoin tillgängliga i LN, från 25 BTC för en månade sedan till 76 BTC idag 

Aktier

Svenska börsen fortsätter att gå upp ena dagen för att gå ner nästa, ner 1,3% under månaden och mitt i spannet 1575 +/-5% som den befunnit sig i senaste 1,5 åren.

S&P500 försöker bryta sig uppåt, i fredags stängde börsen över 2.800 för första gången sedan i början av februari, ”all time high” på 2.870 ligger inom räckhåll. Nasdaq stängde på ”all time high” i fredags där Facebook, Amazon och Google gjorde ”all time highs” samtidigt.

Som kontrast till USA så har börserna i utvecklingsländerna gått ner rejält i år, t.ex. Argentina ner över 40%. Till detta ska läggas försämringen av valutorna.

Råvaror

Oljan rör sig kraftigt i pris, från $64 för en månad sedan, upp till $74 för att sedan rasa ner till $70 på några timmar. Händer mycket på oljemarknaden; OPEC-möte, Trump-tweets, stora tids-spreadar i terminskontrakten, stor spread mellan WTI och Brent, låga lager i Cushing, Oklahoma (där WTI-priset sätts).

Kopparpriset fortsätter att rasa, ner 15% under månaden. Förväntningar på en uppbromsning i världskonjunkturen anses vara anledningen.

Uranpriset ligger stilla under månanden efter förra månadens uppgång.

Guldpriset i kronor rör sig inte mycket, ner 1,2% under månaden. 

Månadens snackisar

  • Riksbanken lämnade räntan oförändrad och flyttade fram prognosen för räntehöjningen något, som vanligt alltså 😊
  • ECB gjorde samma sak, inga nyheter vid deras beslutsmöte

Utveckling i Sverige

Inflationen tickade upp något i juni.

Konjunkturbarometern något ner igen men kvar på höga nivåer.

Inköpschefsindexet vände ner, trenden är ganska tydligt ner.

Ökningstakten av penningmängden kvar för fjärde månaden på ca 6,5%. Något händer!

Mäklarförbundets boprisstatistik för juni.


Utveckling av portföljen

Efter tre gröna månaden så blev det rött i portföljen denna månaden.

Ingen förändring bland uranbolagen under månaden och aktiekurserna ner något.

I Emergin markets-delen så var det ner men med ett litet glädjeämne, Sberbank. Först 5% i utdelning, sedan så började kursen stiga ganska ordentligt så jag köpte till några aktier under månaden. Dags för en genomgång av banken för att se om det ska blir mer.

Nifty50 (Indien) går hyfsat och betydligt bättre än övriga börser i utvecklingsländerna. Detta kan man inte säga om Pakistan så jag sålde Karachi50 med förlust under månaden. MakeMyTrip gjorde en djupdykning från all time high men har återhämtat hälften av nergången.

Guldgruvbolagen står emot det lägre guldpriset i USD på ett bra sätt, med stor säkerhet för att de lägre intäkterna i USD kompenseras mer än väl av de lägre kostnaderna i USD då de oftast är i andra valutor.

Efter en 150% uppgång i Canada cobolt works så sålde jag av en del, tyvärr med dålig timing, de har fortsatt upp rejält vilket känns lite surt även om 150% såklart är riktigt bra.

Björnbokens OMX-optioner gör sitt jobb som försäkring mot en nergång.

Tesla gjorde en rusning uppåt och jag hade ingen möjlighet att sälja det certifikatet med en inbyggd stop loss så den såldes på dagshögsta kursen med rejäl förlust. Som tur var positionen mikroskopisk men här finns en ”lesson learned” att göra.

Naturgas & olja slutar månaden på ett litet plus efter stor volatilitet. Jag är mycket fundersam kring oljepriset och vi får se vad som händer med denna gruppen, finns en risk att den åker ut.

Volatiliteten i Cannabis-aktierna fortsätter, förra månadens uppgång försvann under några dagar. Främst är det Auxly Cannabis och Abcann som drar ner medan Canopy och Cronos går bra.

I Krypto har det hänt en hel del under månaden, småskvättar i 5 nya tokens, med förhoppningen om att något av dem är det nya Amazon eller Google.

Tokenpriserna är till största delen prissatta mot BitCoin (direkt eller indirekt) så det har inte varit någon bra månad för krypto. Tabellen nedan visar innehaven.

I portföljdelen Övriga har det blivit en ny investering i Trine, återbetalda pengar tillsammans med lite nya. Tessins är oförändrad, går och väntar på information kring när vårt första lån ska återbetalas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar