fredag 21 juli 2017

Olja

Under många år låg oljepriset kring $100 per fat för att i juni 2014 börja en kraftig nergång till som lägst $26 i februari 2016. Därefter har priset stabiliserat sig kring $50 och idag är oljepriset $47/fat.

Jag tror att oljepriset kommer att gå ner den närmsta tiden (<6 mån) för att sedan öka, troligen tillbaka till $100 eller mer.


Olja är komplext: extremt viktig för alla länder och konsumenter, global produktion och förbrukning, många typer av olja, karteller (OPEC), ett överflöde av information och tvetydiga siffror, extremt starka aktörer (stater, oljebolag, hedge fonderna), teknisk utveckling ...

The big picture

Nedan är hämtat från IEAs hemsida (International Energy Agency) och bl.a. årsrapporten för 2016.

Ca en tredjedel av världens energibehov kommer idag från olja. Det händer mycket inom energiområdet nu då förnybara energikällor (biobränsle, vind, sol, våg etc) ökar kraftigt. Idag står dessa för ca 20% och man räknar med 26% 2020 och ca 60% 2040 på bekostnad av kol, olja och gas. Utvecklingen drivs på av att bl.a solceller snabbt blir effektivare och billigare. USA, Kina och Indien ligger i framkant med olika drivkrafter: ekonomi, miljö och minska beroende av oljeimport. Inom tekniken är det två områden som är extra heta; solceller med grafen (supertunt lager av kolatomer) som kommer öka effektiviteten med 70-80% och storskaliga batterier så man kan ”förvara” el från bl.a. solceller och vindkraft. Andra områden är fusion, atomer ”smälter” samman och avger energi (motsatsen till fission som man anväder i kärnkraftverk) där ett amerikanskt bolag (TriAlpha) just nu håller på med storskaliga tester. Vissa siare pratar om mycket låga elpriser från förnybara källor i en nära framtid vilket då skulle kunna konkuera ut de fosila bränslena. Samtidigt så finns det andra experter som säger att en omställning från olja, kol och gas kommer att ta 40 år.


* TPES -  Total primary energy supply
   Mtoe - million tonnes of oil equivalent

Bilden nedan visar var i världen energin förbrukas. (OECD = Sverige, Tyskland, USA, Japan ,… totalt 35 länder).

Om vi tittat specifikt på oljan så visar bilden nedan var den kommer ifrån.

Förhållandevis lite olja används för att generera elektricitet.


Störst delen raffineras till produkterna nedan (där jag tolkat middle distilliates som bl.a. dieselolja).

Och sektorerna de används i.

En bild på vad som genererar koldioxidutsläppen i världen.

IEA har gjort två prognoser för energiförbrukningen, där ”450S” inkluderar de förändringar som behövs för att klara 2 graders målet i Parisavtalet (men jag ser inga 60% förnybart som de skriver om på andra ställen på deras hemsida).


IEA sammanställer data kvartalsvis över utbud, efterfråga och lagernivåer av olja. Världen förbrukar knappt 100 miljon fat olja per dag. Prognosen på efterfrågan bygger på IMFs prognos för utvecklingen av världsekonomin, dvs att tillväxten i ekonomin ska ta fart igen. Världens lager av olja är mycket svåra att få fram, i många länder saknas offentlig statistik eller är inte korrekt. Men i princip säger IEA att det snart råder balans mellan utbud och efterfrågan. Mer om detta längre ner.




The details

Det handlas med ca 160 olika typer av olja. Några egenskaper som skiljer typerna åt är
  • light eller heavy (densitet)
  • sweet eller sour (svavelhalt)
Egenskaperna beror på var de utvinns och de mest omtalad är Brent Blend, Western Texas Intermediate (WTI), Dubai blend. Priserna jag refererade till i början är för WTI, Brent kostar ca $2 dollar mer.

Utvinning av olja sträcker sig på hela skalan från enkelt till mycket komplex: de enklaste källorna där oljan har ett naturligt högt tryck så gör man i princip bara ett hål så stiger oljan upp av sig själv till mycket komplicerade processer där man först värmer oljan och skapar tryck för att få upp den. Dessutom både på land och till havs, ibland på mycket stora djup (>4 000 m). Produktionspriset för att få upp oljan varierar då såklart, se nedan.


I USA har det under de senaste åren investerats stora belopp i ”shale production” och man har ökat produktionen av olja med 100% sedan 2010 och är tillbaka till toppen från 1970 och producerar idag ungefär lika mycket olja som man förbrukar. Dock sker import/export för att få ”rätt” mix av kvaliteter.

Olja handlas med hjälp av terminskontrakt på många ställen i världen, bl.a. CME (Chicago Mercantile Exchange), NYMEX (New York), ICE (Intercontinental Exchange). Ett terminskontrakt är en överenskommelse om en leverans i framtiden till ett specifikt pris, tex. 1000 fat (=ett kontrakt) WTI för leverans i oktober 2017 för $47,34. Utöver terminer finns ett spot pris, dvs omedelbar leverans och det är detta som man normalt refererar till som ”oljepriset”. Alla råvaror men även valutor och aktieindex handlas i terminer och handeln pågår 24 timmar om dygnet från söndag kväll till fredag kväll (amerikanska tid).

Handeln i olja med terminskontrakt och andra finansiella instrument (optioner, certifikat, ETFer) är omfattande, både för att gå lång och kort (tror på lägre priser). Ett ”populärt” trade för de avancerade är att göra optionsaffärer på olika månader i terminerna när man ser ”avvikelser” (t.ex. att oktober 2018 ligger lägre än september och november), köp- och säljoptioner i kombination på de tre månaderna, högt belånade och boka 0,25% vinst efter några dagar.

Det finns ett överskott av olja i världen vilket är anledningen till prisfallet. OPEC ville konkuera ut amerikanska producenter men dessa svarade med att satsa ännu mer på teknikutveckling och prospektering vilket sänkte deras kostnader och ökade produktionen. Effekten blev att lagernivåerna i USA ökat kraftigt, ca dubbelt över tidigare nivåer.


Som nästa steg försökte OPEC och Ryssland enas om att skära ner produktionen för att få upp priset vilket de på pappret lyckades med men de uppfyller inte överenskommelsen, vissa fortsätter att producera medan andra tömmer av sina lager istället för att få sina intäkter. Alla länder i OPEC (och Ryssland, Norge, Nigeria m.fl) är mycket beroende av sina oljeinkomster, lågt pris och låga volymer gör stora hål i statskassorna. Länder som Irak, Iran och Libyen ökar sin produktion efter sanktionerna och krigen för att få fart på sina ekonomier.

De amerikanska producenterna har samtidigt ökat produktionen med minst lika mycket som de faktiska minskningarna i OPEC. Många av de amerikanska bolagen sitter i en besvärlig sits, de har lånat stora belopp för att expandera och för att klara de löpande kostnaderna och räntor måste de maximera produktionen även om priset är lågt. Bankerna ställer även krav på att de ska ”hedga” (säkra) sina intäkter vilket gör att de ställer ut terminer långt fram i tiden till relativt låga priser. Så även om priset går upp kommer de inte att få någon glädje av det förrän om några år.

Vad gäller behovet av olja närmsta året är signalerna inte tydliga. IEAs prognos bygger på bättre fart i ekonomin men många (inklusive jag) är mycket tveksamma till att det kommer att hända, tvärtom finns många tecken på att USA håller på att bromsa in och Kinas ökningstakt avstannat. Dessutom så har Kina under de senaste åren ökat sina lager på samma sätt som USA vilket gör att behovet från dem kan komma att minska.

Så sammanfattningsvis: utbudet minskar inte och behovet ökar inte från ett läge där det finns ett överskott. Detta kommer att pressa priset nedåt.

Jag kommer att ta en liten position (ca 2,5% av kapitalet) i att oljepriset går ner det närmsta halvåret. Har börjat köpa en ETF (som en fond) ”ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil” som följer WTI förändringen * 2, dvs går oljan ner 1% så går ETFen upp 2%. Stopp loss nivån har jag satt till 30% vilket motsvara ett oljepris på ca $53. Jag kommer att dela upp köpet på ca 6 gånger och handla en gång per vecka de närmsta veckorna. Har inte satt något målpris, det brukar lösa sig själv 😊.

En parameter här är även USD-kursen. Svenska kronan har ökat i värde med 8,5% de senast 4 månaderna och fortsätter den upp så får det ju en negativ påverkan (mindre kronor tillbaka när jag säljer EFTen som handlas $). Alternativet är att ta en position i SEKUSD (som går upp om SEK går upp) för att neutralisera valutan.

När priset vänder (om ett år?) kommer jag med största sannolikhet ta en större position för uppgång.

The future

Om vi återvänder till USA så ser det mörkt ut för dessa producenterna. För att få intäkter så har de valt de ”bästa”/billigaste källorna först och de tar snabbt slut. Eller rättare sagt, det blir snabbt dyrare och dyrare att få upp oljan. Redan idag har de stora svårigheter att bli lönsamma, flera av dem går med stora förluster och klara precis de löpande kostnaderna. Många experter tror att produktionen kommer att nå sin topp under 2018 för att sedan snabbt falla tillbaka med flera konkurser som följd.

En intressant geopolitisk förändring håller på att smyga sig in i oljehandeln. Ända sedan starten har olja handlats i USD, än mer tydligt efter 1971 då USD frikopplades från guldet (Bretton Woods systemet, återkommer till detta i senare inlägg). För att inte dollarn skulle rasa i värde så kom Saudi Arabien och USA överens om att olja ska handlas i dollar mot att USA skyddar Saudi Arabien (och familjen Saudi), den s.k. petrodollarn föddes. Världen behöver dollar för att köpa olja och på det sättet så har dollarn fått en hög växelkurs, trots enorma handels- och budgetunderskott i USA. Men nu har kineserna (och andra länder som Ryssland och Iran) tröttnat på detta. Det har gått ryckten om att Kina handlat olja från Iran i RMB och man vet att de är startgroparna att skapa en marknad för oljeterminer i RMB. Kruxet är ju att RMB inte är enkel att växla och att kursen inte är stabil. För att lösa detta så startade man för några år sedan en guldbörs i Shanghai där man kan växla RMB till guld … Många tvivlar på att RMB ska kunna bli en ersättare till USD men med Trump vid rodret så kanske det går snabbare än man tror. Om detta sker kommer det att få mycket stora konsekvenser för USA.

Vad gäller lite längre perspektiv så ser det besvärligt ut på oljefronten. Bilden nedan visar nya fynd av olja per år. Behovet idag (och framöver) är ca 100 miljoner fat om dagen vilket ger en årlig konsumtion på 35 miljarder fat och det har inte varit många år de senaste 40 åren som vi hittat lika mycket olja som vi gör av med. Många är väldigt fundersamma på när detta ska börja märkas men som någon skrev - ”snart kommer priset att öka, först långsamt för att sedan rusa”.


Vi får hoppas att omställningen från fossila bränslen till förnybart går fort! Men det saknas många pusselbitar för att bli fossilfria: behoven från flyg, båt, lastbil, industri, lantbruk t.ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar