måndag 10 juli 2017

BitCoin, del 1

Några rader om BitCoin, lite längre än planerat 😊
- priset
- var och hur man handlar
- krypto valuta-hysterin som pågår
- de förändringar som planeras till den 1 augusti
- och sist lite om vad BitCoin (btc) är och vad som skiljer dem från vanliga pengar 

Först en liten "disclaimer" - "allt efter bästa förstånd".

BitCoin-priset har rusat under året, från knappt USD 1.000 /BitCoin i början av året till över USD 3.000 som högst innan priset föll tillbaka till ca USD 2.500 idag. 

Det var nog fler än jag som blev riktigt nervösa när den började gå ner i mitten av juni, i princip så blir det alltid vinsthemtagning efter en kraftig uppgång. Jag sålde våra för ca USD 2.900 men när raset inte kom utan priset började stiga igen så drabbades jag av FOMO – Fear Of Missing Out – och köpte tillbaka på USD 2.700 efter en vecka. Nu har vi nog bestämt oss för att vi behåller dem oavsett vad som händer och har köpt en hardware wallet (Ledger Nano, ser ut som ett USB-minne) för att förvara våra BitCoin off line.

Varför rusade BitCoin i år? Ingen enskild händelse, nedan några exempel som jag sett i flödet:
  • Kineser använder det för att föra ut pengar från Kina, de får ”bara” föra ut 50 kUSD per år men med hjälp av BitCoin kan de få ut pengar
  • Bank of Japan godkände BitCoin för betalningar i Japan med vilket lett till en boom där man tror att 200.000 restauranger och småbutiker ska ta BitCoin i slutet av 2017. Ett av världens största energibolag Tokyo Energy, vill att deras kunder ska betala med BitCoin (gärna i deras automater) 
  • Argentina – har haft flera perioder med extrem inflation med stor misstro till peson (även om det är bättre idag) vilket gör att folk sparar i BitCoin 
  • Indien – förbjöd användandet av sedlar över 50 kr och satte restriktioner på ägandet av guld med följden att antalet nya wallets i Indien spikade
  • FN använder BitCoin på prov i ett flyktingläger i Jordanien. Flyktingarna från Syrien har ju såklart inga bankkonton men mobiler. Så istället för att dela ut pengar (så de kan köpa mat etc.) så får de BitCoin . Detta görs i samarbete med ett bolag som utvecklat iris-scanning i mobilen så de använder ögat som ID.
  • På fler och fler online-casino kan du använda BitCoin 
  • USA – när du åker till USA så måste du ha med dej pengar för din vistelse. Under våren godkände de BitCoin . 
Och sen har vi vår grupp – intresserade småsparare runt om i världen.

Vi började att köpa BitCoin-cert (XBT) 2015 som finns på Avanza och har handlat småposter regelbundet under en lägre tid, snittkursen är ca 700 USD. För att handla ”riktiga” btc så behöver man ett konto på en BitCoin-börs och vi har ett på BitStamp, ett slovenskt(!) bolag. Vi sålde certifikaten, flyttade pengarna med en banköverföring till BitStamp och köpte BitCoin. Prissättning är precis som på andra valutor och aktier: köpare och säljare möts. När man sedan köpt btc så för man över dem till sin wallet; på iPaden, mobilen, datorn eller var man har den/dem.

Och värdet framöver? Ingen som vet såklart, när man läser på internet så kan man hitta alla värden från 0 (väldigt många tycker detta är ett pyramidspel som kommer att rasa) till de som ser fantasisummor som 1 miljon USD/btc.

Jag tror att priset om 5-7 år är antingen 0 eller riktigt högt (>USD 10.000) och att sannolikheten att de har ett högt värde är större än att priset blir 0. Därför äger vi btc, som en lottsedel.

En av anledningar till att priset gått upp är att det råder en krypto-valuta-hysteri, främst i USA. Det har sedan tidigare funnits fler krypto-valutor som Etherum, Ripple och andra ”alt-coins”. Alla bygger på en blockkedja men har andra egenskaper t.ex. är det lätt att skapa ”smarta” kontrakt med Etherum. Exempel på ett smart kontrakt är en reseförsäkring: du får ut en ersättning om ditt flyg är mer än en timme försenad. Kontraktet kollar flighttiden och är det sent så betalas ersättningen ut automatiskt direkt. BitCoin är säkrast medan de andra har tummat på säkerheten för att få andra egenskaper i sin blockkedja.

Under senaste halvåret har antalet ”alt coins” exploderat. Företag finansierar sin verksamhet genom att göra en ICO (Initial Coin Offering), dvs lanserar en ”egen” coin och får på det sättet in pengar. Kolla in CoinMarketCap.com så ser ni över 950 olika ”alt coins”. Kan inget om detta: syfte, hur de används etc. men det känns definitivt inte friskt. Skulle gissa att de flesta är borta om något år.

BitCoin har en turbulent tid framför sig. Vid starten så begränsade man blockstorleken till 1 Mb (ett block innehåller transaktioner) och ett block skapas var 10 min. Antalet transaktioner ökar och det har i flera år funnits ett behov av att klara fler transaktioner snabbare. Idag kan det ta flera timmar att få en transaktion godkänd, speciellt om man inte betalar en ”frivillig” avgift.

BitCoin är open source, det är ingen enskild (företag, organisation eller person) som bestämmer utan alla beslut bygger på konsensus, dvs att de flesta tycker att föreslagna förändringar är bra/OK. Intressenter i besluten är miners, utvecklare och användare.

Efter flera års debatt så har man beslutat att göra en ändring i innehållet i transaktionen, man plockar bort lite info om avsändaren som verkar varit ”nice to have” och på det sättet får man in fler transaktioner i blocket. Detta införs den 1 augusti och går under namnet BIP148 (BitCoin improvmet proposal) SegWit (Segregated Witness).

Många utvecklare tycker inte detta räcker så de har gjort ett förslag SegWit2Mb dvs ett förslag att dubbla blockstorleken och föreslagit att detta också ska införas den 1 augusti. Vissa miners går inte med på detta, de har investerat miljoner i CPU som är optimerade för 1Mb block medan andra tycker det är OK.

Vad som kan hända den 1 augusti är att BitCoin splittras i två blockkedjor, en så kallad ”hard fork” och vi kommer då att ha två BitCoins, typ Classic och New. Effekterna av en ”hard fork” är det ingen som vet, Etherum gjorde en förra sommaren som gått bra men de var då mycket små i värden.

Jag ser två scenarier under närmsta tiden med lika stora sannolikheter:
  • Turbulensen och oklarheten gör att många säljer av och sätt press på priset neråt (USD 1.000 igen?). Inga tecken på det idag den 10 juli, priset har varit riktigt stabilt de senaste veckorna men det kan ändra sig snabbt
  • Ett lättnadsrally i början av augusti då det visade sig att ändringarna var OK och fler transaktioner går att gör snabbare vilket gör att btc kan ta nästa steg i utvecklingen

Lite status på BitCoin idag, från Blockchain.info:
  • ca 200.000 transaktioner per dag
  • totalt marknadsvärde USD 43 miljarder (alla krypto ca USD 100 miljarder)
  • antal wallets 15 miljoner (8 miljoner för ett år sedan)

Vad är då BitCoin och vad skiljer det från ”vanliga” pengar?

Redan under 70-talet, när Arpanet startade (Internets föregångare) fanns det en grupp med utvecklare som skissade på valutor som ”bara” finns digitalt. Drivkraften var att de inte ville ha med staten att göra och de kände sig övervakade. Många försök gjordes under åren utan framgång. 2009 skickade Satoshi Nakamoto (pseudonym) ut ett white paper på hur det han kallade BitCoin skulle kunna fungera. Grunden är en offentlig blockkedja där alla transaktioner sparas och som nya transaktioner verifieras mot (”Joacim köper 1 btc av anonym”, ”Joacim skickar 0,25 btc till Pontus”, ”Pontus skickar 0,1 btc till Steam”). Genom sinnrika verifieringar säkerställer man att
  • man bara kan skicka det man äger en gång (ingen ”dubbel spending”)
  • det är ”trustless” – du behöver inte lite på en tredje part för transaktionen
  • anonymt – din wallet består av en sifferkombination som inte går att knyta till dig

Skillnaden mot ”vanliga” pengar: 
  • Ingen stat/centralbank som ger ut och kontrollerar dem. Detta känns ju spontant som en nackdel men när man börjar fundera på detta och hur pengar skapas så kanske detta är en av huvudpunkterna varför BitCoin kommer att fungera. Jag tänkte skriva mer om detta lite senare.
  • Alla vanliga betalningar går idag via banker medan BitCoin går direkt mellan wallets. I Sverige har vi kanske världens effektivaste bankväsende med t.ex. Swish (som inte finns någon annan stans), nästan alla har bankkonto, avgifterna och tiden för transaktioner mellan banker är rimliga. Eller är det rimligt att det tar 1 bankdag och kan kosta 50-200 kr att flytta pengar när det borde ta <1 s och i princip vara gratis? Vad tillför bankerna egentligen när man betalar en räkning? Med BitCoin går det snabbt och billigt (snart i alla fall 😊).  I resten av världen är dessa ”ineffektiviteter” och ”friktioner” större och därmed är drivkraften att använda BitCoin större.

Vad använder man då BitCoin till?
  • Ja, som pengar såklart när man handlar. Dock så är det volatila priset ett problem. Går priset på btc upp hela tiden så kanske man hellre sparar dem än använder dem till vanliga inköp. Fler och fler företag accepterar btc som betalning, hittills främst i USA (t.ex. Microsoft, Steam, Expedia) (lista här). Såg att man kan betala med btc hos vissa tyska bilfirmor, köpa tågbiljetter i Schweiz och Frankrike som andra exempel. På internet finns flera historier om större affärer, t.ex. husköp som betalats i BitCoin för att undvika bankavgifter. 
  • ”Remittance” – skicka hem pengar för de som jobbar och bor i olika länder och när man saknar bankkonto. Idag gör man det med tex. Western Union som tar 5-20% av beloppet i avgifter. 
  • Mikrodonationer. Enkelt att donera "en krona" då btc har 8 decimaler
  • ”Store of value” –  som guld typ, värdet vara “för evigt”. Det kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner btc, ingen inflation som minskar värdet som för alla andra valutor.
I den sista punkten tror jag det finns en stor drivkraft uppåt för priset. Idag finns det inga instituella pengar (fonder, ETF etc) investerade i BitCoin men intresset är stort, framförallt i USA. När btc godkänns av SEC (Securit Exchenge Commity) kommer det med stor sannolikhet att skapas många fonder, certifikat etc. med BitCoin som bas. Även privata investerare har börjat visa intresse för BitCoin. 

Men det mest intressanta med BitCoin är nog vad man kan knyta till blockkedjan. I princip allt som registreras i en databas (”vem äger aktien, bilen, marken”) kan läggas i blockkedjan med hjälp av ”colored coins”, ett lager med logik ovanpå BitCoin. Detta i kombination med annan logik som smarta kontrakt skapar mycket spännande möjligheter inom många områden.

Lantmäteriverket, som håller reda på vem som äger vilken mark genomför ett projekt där man utvärderar att flytta sin databas till en blockkedja. Detta för att göra den publik, säker, förenkla och snabbt kunna byta ägare m.m. Om den här typen av projekt och idéer slår igenom så kommer med stor sannolikhet BitCoin att vara den blockkedjan de väljer då säkerheten är störst här.

Tar man detta till en konceptuell nivå så skulle BitCoin kunna bli det finansiella protokollet på Internet, som TCP/IP är för kommunikationen, SMTP för e-post etc. och det är detta som många tror kommer att hända. 

I takt med BitCoin ökat i populäritet så har motståndet mot BitCoin ökat kraftigt. BitCoin, om det slår igenom på allvar, är ”disruptivt” med många nya vinnare och många befintliga förlorare:
  • Centralbanker (CB) tappar sin ensamrätt på att ge ut pengar. Enda CB jag sett ge positiva kommentarer är Bank of England, alla andra har varit kraftigt negativa. 
  • Banker, som kan tappa mycket stora delar av sin verksamhet till snabbare och billigare blockkedjelösningar.  Som svar jobbar bankerna med egna blockkedjor som inte är publika men de har stora problem att komma överens mellan sig.
  • Aktiebörser  - finns proof of concept där man använder blockkedjan för ägande och transaktioner mellan ägare
  • Kortföretag som Visa & Mastercard 
  • Försäkringsbolag 
Och statsmakter som kommer att få det svårt att knäcka anonymiteten och gränsöverskridandet för t.ex. skatter vilket ska bli intressant och se hur de agerar.

Jag tycker detta är ett mycket spännande område med många, stora möjligheter, väl värt tiden att bevaka och satsa en peng på. Låt oss tillsammans hoppas på USD 100.000/btc 😊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar