fredag 10 maj 2019

Månadsuppföljning – april

Förväntningarna på att centralbankernas stimulanser i december och januari ska få fart på ekonomin andra halvåret är stora även om börsen varit ner de senaste dagarna. Investerarnas tes för 2019 är ”Goldilock”, dvs nästan OK fart i ekonomin, låga eller rent av lägre räntor och förnyade stimulanser av centralbankerna. Alla nyheter tolkas mot detta scenariot och kan då få effekten att dåliga nyheter som normalt skulle få aktiemarknaden att tick ner istället går upp, nyheten kan ju leda till mer stimulanser och lägre räntor. Vinstestimaten i USA (och Sverige) har sänkts samtidigt som kurserna gått upp, dvs de redan extremt höga värderingarna har blivit ännu högre.

I ekonomkretsar i Sverige har tonen mot Riksbanken blivit riktigt skarp och i vissa fall direkt fientlig, t.ex. lyssna på Nordea Markets podcast från den 28 april eller läs vad DI och Placeras makroekonomer skriver. För 28 kvartalet på rad så har Riksbanken överskattat inflationsförväntningarna och flyttat fram aviserade räntehöjningar. Frågan är när de ska inse att deras åtgärder, negativ ränta och köp av statsobligationer, inte fungerar?

Effekten av Riksbankens beslut har gjort att kronan är på lägsta nivån någonsin (enligt Nordea) och till och med Carl Bildt reagerar på kronförsvagningen. Svensk ekonomi är dopad och problemen kommer att bli stora när normaliseringen kommer: exportbolagen har tjänat stora pengar på växelkursen och de låga räntorna utan att ha behövt öka produktiviteten och hushållen är i världstoppen när det gäller skulder. Samtidigt så har det skett stora förskjutningar av svenskarnas förmögenheter, från de som varit försiktiga med låg risk till de som har tagit risk genom att öka sina skulder och investerat.

För aktiemarknaderna är de stora frågorna som vanligt
  • Vart är konjunkturen på väg?
  • Hur kommer centralbankerna att agera/reagera?
När man funderar på kombinationen av de olika alternativen ovan och hur börsen reagerar på dem så är min gissning att det mest troligt är att amerikanska börsen går in i samma mönster som den svenska och europeiska, den kommer att stå stilla med med perioder av nergångar och uppgångar, ungefär som vi sett det sista halvåret.

Som vanligt, utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen


Utveckling marknad och ekonomi

Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.

Några ekonomiska nyckeldata.

Arbetslösheten i USA är på lägsta nivån sedan 60-talet.

De för aktiemarknaden viktigaste parametrarna är mixade för tillfället:
  • Global likviditet är oförändrad i april (se nedan)
  • Volatiliteten (mätt som VIX) var rekordlåg i början av månaden men har sedan stigit
  • Trenden är otydlig de senaste dagarna

Baltic dry index (båtfraktpriser) rör sig med samma mönster som aktiemarknaden.

Räntor

Den amerikanska 10-åriga räntan (världens riktmärke för den riskfria räntan) är i princip oförändrad under månaden och är idag 2,45%. 

6-månaders till 3-års räntorna har rört sig svagt neråt och där är negativa spreadar på 3-månaders jämfört med alla räntor mellan 6-månaders upp till 7 år, inget bra tecken.

”2y10y spreaden” ligger kvar på samma nivå som den gjort hela året, nu 0,17% (0,18%).

3-månaders USD Libor-räntan ligger stilla för andra månaden, idag 2,58%.

Räntan i Libor-terminer vände upp något efter 6 månaders nergång. Förväntningar på en höjning av styrräntan i USA under 2019 med 0,25% och en sänkning 2020 med 0,25% är kvar i terminspriserna.

2y10y swap-spreaden visar inte på att marknaden tror på en lågkonjunktur i USA den närmsta tiden, (när den går under 0-linjen så hard det ”allitid” blivit lågkonjunkur ganska omgående).

Lägger till ytterligare en spread, denna gången ”10y swap spread” som visar skillnaden mellan den riskfria 10-åriga amerikanska räntan och den 10-åriga swap raten, (10-åriga swap raten är skillnaden du behöver behöver betala för att byta mellan rörlig ränta och den 10-åriga Libor räntan). I teorin så ska den inte kunna vara negativ, det finns inget säkrare än att låna till amerikanska staten men efter finanskrisen så har den under långa perioder varit negativ. Ingen vet varför men de flesta är överens om att det indikerar stress på finansmarknaderna.

Riskaptiten i junk-bonds har avstannat, spreaden är kvar på samma nivå som senaste två månaderna 3,89% (3,95%). 

Den svenska 10-års-räntan har sjunkit ytterligare till 0,06% (0,2%).

Den 10-åriga tyska räntan pendlar kring 0%, idag negativ.

Valutor

Efter Riksbankens räntebesked så sjönk den svenska kronan som en sten mot i princip alla världens valutor. 

Dollarindexet DXY (korg mot EUR, yen, pund, SEK osv) stärktes kraftigt i början av månaden men har sedan fallit tillbaka. 

Bitcoin och crypto-världen

Bitcoin har fortsatt upp under månaden (20%) och det verkar som den 15 december var lägsta noteringen sedan peaken i december 2017. Nergången från toppen till botten var 83% och uppgången sedan botten är 85% (behöver gå upp ytterliggare 300% för att nå tillbaka till toppnoteringen).

Crypto market cap är upp till $189 miljarder (174) och Bitcoins dominans är upp rejält till 57,2% (50,8%), övriga cryptovalutor som ETH, BCH, XLM och i princip alla tokens hänger inte alls med i uppgången. Nedan ett index över 18 tokens jag följer med samma vikt och startdag den 15 december 2018.

CoinMarketCap.com har hittat 17 (49) nya cryptovalutor under månaden, nu 2.164 (2.147). DeadCoins.com rapporterar 1.625 (1.564) döda projekt.

Lightning Network växte lite mindre denna månaden är under första kvartalet, 26 (250) nya BTC överförda, nu upp i 1.101 (1.075). 

Lite smått & gott från BitCoin-världen
  • Fidility, en av världens största förvaltare av pengar, kommer att starta handel med Bitcoin de närmsta veckorna
  • Tre amerikanska kongressledamöter har på kort tid lyft fram förslag om att förbjuda amerikaner att köpa och använda Bitcoin
  • IMF och Världsbanken har skapat en egen token som de använder internt för att bättre förstå tekniken och användningsområdena

Aktier

Under några dagar såg det ut som om OMX30 skulle slå all time high från 27 april 2015 på 1.719 men nådde inte riktigt ända fram utan vände på 1.691 den 25 april för att sedan sjunka tillbaka till dagens nivå på 1.608.

Resultaten i delårsrapporterna har varit mixade och prognoserna samma vilket gett kraftiga kursrörelser för bolagen som rapporterat, antingen upp eller ner.

De amerikanska börserna har slagit nytt all time high under månaden men har backat tillbaka något de senaste dagarna.

Korrelationen mot S&P500 är tillbaka till samma höga nivå som i början av året.

Råvaror

Uppgången i oljan (WTI), världens viktigaste råvara, har avstannat och priset ligger kring $60.  

Priset på koppar och nickel är ner under månaden.  

Guldet ligger kvar på samma nivå i dollar vilket innebär att det är upp i kronor och riktigt nära all time high, 12.395 kr, 170 kr från toppen. Det skrivs mycket om guld för tillfället:
  • Vissa av världens centralbanker fortsätter att köpa guld. Enligt några experter skapar detta en press på priset neråt, har dock inte förstått hur
  • Guld används som säkerhet i repor (re-purchasing aggrements) och enligt samma logik som ovan så pressar detta priserna
Dvalan i uranpriset fortsätter, bra träning för att förbättra sitt tålamod.

Månadens snackisar

  • IMF, Världsbanken och EU sänker sina tillväxtprognoser för 2019 & 2020
  • Trump fortsätter att sätta press på Fed att sänka sin ränta, allt för att få igång ekonomin inför nästa års val.
  • Mycket skriverier om MMT, Modern Monetary Theory, som i korthet säger att stater kan låna upp i princip hur mycket som helst så länge som inflationen är låg
  • Från tre månaders positiva rapportering kring förhandlingarna om handelsavtalet mellan USA och Kina twittrade Trump att det gick dåligt och börsen vände ner
  • Kina har återinfört hårdare kapitalkontroller samtidigt som de sänkt kapitalkraven på bankerna. Tolkningen är att ekonomin inte tar fart som förväntat
  • Brexit försvann från listan, återkommer nog till hösten ….  
  • Turkiet återigen i fokus, liran faller kraftigt
  • Riksbanken lämnade nytt räntebesked, inga räntehöjningar på länge
  • Riksbanken har bett riksdagen att göra en utredning om vad begreppet lagliga betalningsmedel är. Bakgrunden är den minskande användandet av kontanter, de enda pengarna som Riksbanken skapar


Utveckling i Sverige

Inflationen i mars oförändrad, långt under Riksbankens mål.

Konjunkturbarometern gick upp lite.

Inköpschefsindexet ner. 

Ökningstakten av penningmängden vände ner. 

Bopriserna fortsätter upp, Mäklarförbundets statistik för april visar på fortsatt uppgång.

Utveckling av portföljen

Efter tre bra månader så slutade portföljen oförändrad i april.

Guld- och silvercertifikaten är upp p.g.a. av kronan medan guldgruvebolagen är ner kraftigt, de dras ner kvickare än index när börsen går ner. 

Uranaktierna fortsätter sin berg-och-dalbana inom samma spann som tidigare, idag ner men förra veckan var det upp.

Har fortsatt att köpa optioner för nergång i amerikanska långa räntan, hittills en bra affär.

En konsekvens av att jag förstår mer kring marknaderna och dess drivkrafter och komplexitet har hittills varit att jag blivit allt mer försiktig. Förhoppningsvis så når jag en punkt då detta vänder, att jag får tillräckligt med övertygelse kring en längre rörelse i något där jag bedömer att jag förstå risken, typ det som hänt med amerikanska räntor. Kortare affärer eller köp utan den riktiga övertygelsen har jag provat och det har varit kostsamt så det avstår jag, i alla fall tills vidare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar