onsdag 10 oktober 2018

Månadsuppföljning – september med fördjupning på räntor

Utveckling senaste månaden och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • Sverige
  • portföljen


Utveckling marknad och ekonomi

Utvecklingen på några för oss viktiga och intressanta marknader.

Några ekonomiska nyckeldata.

Räntor

Ooops! Stor dramatik i räntevärlden den senaste månaden och det är räntan som skapar rörelser i valutakurserna (dollarn upp mot alla valutor) och aktiemarknaden. Och som en blöt filt över detta finns minskande likviditet i världen då US Fed minskar sin balansräkning, ECB kommer att avsluta sina obligationsköp i december och t.o.m. Bank of Japan pratar om minskningar av sina köp av aktier och obligationer.

Effekterna av högre räntor och minskad global likviditet kommer att få stor påverkan för alla investerare, främst de som lånat stora belopp för att t.ex.
  • köpa aktier och obligationer (obligationer faller i värde när räntor går upp)
  • företagens vinster (många har stora lån) och aktieåterköp
  • stater för att finansiera sin budget. Har de dessutom lånat i dollar blir effekten dubbel då dollarn stärkts (Turkiet, Argentina, Indien ….)
  • privatpersoner som lånat till hus och konsumtionskrediter

Punkterna ovan leder till minskade investeringar i företagen och minskad konsumtion från privatpersoner vilket ger lägre fart i ekonomin och bl.a. fallande företagsvinster. 

För aktievärderingarna spelar räntan stor roll. Som jag skrivit om tidigare – värdet på ett företag är framtida fria kassaflöden diskonterat till ett nuvärde. Och ökar räntan i beräkningen så blir framtida vinster värda mindre och därmed blir bolagsvärdet mindre. Så höjda räntor slår dubbelt mot aktier – minskande vinster och lägre värderingar.

Den amerikanska 10-åringen har rört sig i intervallet 2,95% +/-0,1% under större delen av året ända tills förra onsdagen då den hoppade upp till 3,2%. Ordförande för amerikanska centralbanken Federal Reserv Jay Powell höll ett tal där han i princip upprepade det han sagt tidigare men med lite andra ord – de kommer att fortsätta att höja sin styrränta då de bedömer att de ligger för lågt med tanke på den goda utvecklingen av USAs ekonomi, inflationen och den extremt låga arbetslösheten. Detta fick direkt marknadsräntorna att gå upp och börserna ner.

Den stora frågan är om den 30-åriga nergången i räntor är bruten.

Förra månadens mönster i räntekurvan, som var en trendförändring, fortsatte. Alla räntor upp men mest i den bortre delen av kurvan. 

”2y10y spreaden” är har ökat något, från 0,24% förra månaden till 0,32% idag.
Som vi ser i bilden så har spreaden vänt några månader innan ekonomin gått in i lågkonjunktur (grå fälten). Det är dock för kort tid för att säga att trenden vänt.

Förra månaden grävde vi lite djupare i räntemarknaderna och jag tänkte fortsätta på det temat.

Libor-räntan är världens viktigaste ränta då det är den som bl.a. banker använder när man lånar mellan varandra och som sedan är grunden för i princip alla lån till privatpersoner och företag. Även om det är med väldigt lite så står räntan för 3 månaders USD på årshögsta, 2,41%, och har inte varit på denna nivån sedan 2008 då den var på väg ner från spiken vid finanskrisen.

Libor-räntor är världens största marknad och den finns i all ”form och färg”. Olika bindningstider och olika valutor, som terminer och optioner på terminerna så det är minst sagt en komplex marknad för en amatör (t.ex. en säljoption på 3m USD juni 2020 terminen). Jag har uppfattat det som om 3-månaders USD ränta är av störst intresse, dvs den räntan banker kan låna USD i tre månader mot en säkerhet, t.ex. amerikanska statsobligationer. USD kallas för övrigt EuroDollar i Liborvärlden. 

Tittar på man på 3m USD och de olika terminskontrakten så får man en kurva som utvecklas dag för dag, t.ex. förra veckan kunde jag köpa 3m USD ränta i juni 2020 för 3,17% och idag kostar denna terminen 3,3%. Detta innebär att banker m.fl. tror att
  • Räntan om två år kommer att vara ca 0,9% högre än idag
  • Räntan har ökat med 0,13% på en vecka
Bilden nedan visar alla 3m Eurodollar-terminer på från amerikanska CME-börsen vid fem olika tidpunkter; årsskiftet, mars, 3 september, 1 oktober och 8 oktober.

Några observationer:
  • Förväntningarna på framtida räntenivån har stigit varje mätperiod och är upp 1% sedan årsskiftet
  • Räntan gick upp 0,13% förra veckan, dvs en ganska stor del av årets ökning
  • Normalt ska räntan längre fram alltid vara högre men idag så är räntan lägre åren 2021 -2022 än perioderna före och efter. Förväntad lågkonjunktur men inte med några stora räntesänkningar?
  • Vill en bank idag binda räntan för ett 3 månaders lån år 2028 så är räntan 3,54%, dvs ”bara” 1,2% högre än idag. Så inga förväntningar i räntemarknaden om högre inflation och markant högre räntor framöver
Samma Libor-räntor men med 10 respektive 2 år bindning istället för 3 månaders är grunden för den swap-spread jag skrev om förra månaden. Jag hittar ingen bra data på detta så jag har börjat samla den manuellt och den visar samma tecken som statsobligationerna, den är också upp men tidsperioden är väldigt kort.

Nu lämnar vi Libor-världen och hoppar över till företagsobligationer. Ett större företags skuldsida i balansräkningen består i princip av fyra delar (ordningen enligt vilken prioritet de har vid t.ex. konkurs)
  • (Skatteskuld)
  • Banklån
  • Obligationslån
  • Icke räntebärande skulder som leverantörsskulder m.m.
  • Aktiekapital
Baserat på hur företaget går och relationen mellan aktiekapitalet och de övriga skulderna får företagen en kredit ”rating” av t.ex. Moody i någon av deras 21 klasser. Aaa till Baa3 kallas ”Investment Grade” medan Ba1 till C kallas ”junk”, så en obligation utställd av ett företag med Ba1 eller lägre som kredit-rating kallas ”junk bond”. Och såklart så får man betala högre ränta ju lägre kredit-rating ett företag har. Det är dessutom så att många pensions- och försäkringsbolag inte får äga junk bonds.

Spreaden mellan företags- och statsobligationer är en bra mätsticka på riskvillighet och idag är den på lägsta nivån sedan finanskrisen 2007, 0,92% för Investment grade

och 1,84% för junk bonds, mätt med Moodys metod (finns många sätt att mäta).

Många tror att junk bonds är det första området som kommer att drabbas av kraftigt höjda räntor när likviditeten och riskvilligheten minskar. Spiralen med högre räntor, lägre vinster och lägre värderingar kan komma att slå hårt mot dessa bolagen.

Tyska och svenska räntorna har gått upp under månaden och fick en extra skjuts upp av de amerikanska. Dock är gapet mellan tyska och amerikanska räntor på historiskt höga nivåer. Utvecklingen av den svenska 10-åriga räntan nedan.
Dramatiken i Europa finns i ”Club Med”, dvs Portugal, Spanien, Grekland men framför allt i Italien.

Italienska räntor stiger kraftigt, från 1,7% för ett halvår sedan till 3,6% idag.

Det skrivs mycket om Italien och med rätta:
  • Världens 10:e största ekonomi med negativ tillväxt de senaste 10 åren (12 ggr större än Greklands ekonomi vars kris skakade världen för några år sedan)
  • Fortsatta stora budgetunderskott och enorm statsskuld, 130% av BNP (Sverige 29%)
  • ECB i princip enda köparen av italienska statsobligationer utanför Italien och dessa köp ska avslutas i december
  • Banksektor 
    • med 13,2% av utlåningen som det inte betalas ränta eller amortering på (Sverige ca 1%)
    • som äger mycket italienska statsobligationer (som sjunker i värde när räntorna går upp)
  • En regering som vacklar om att vara kvar i EURO-området
Italien är den största faran för tillfället för Europa och ECB står inför ett stort dilemma, avsluta sina obligationsköp enligt plan med stor risk för en Italien-kris många gånger större än Greklands-krisen för några år sedan eller att förlora sin trovärdighet.

Valutor

Raset för valutorna för flera utvecklingsländer som Turkiet, Argentina, Indien, Brasilien, Sydafrika m.fl. fortsätter och nu har även den kinesiska yuanen börjat visa tecken på att gå ner i värde igen.

Rädslan är stor att större skillnader mellan lokala räntor och den amerikanska ska skapa stora kapitalströmmar till USA vilket då ökar priset på dollarn som gör det ännu svårare att betala de lån som flera länder och företag tagit i USD.

Svenska kronan stärktes något mot USD under några veckor men är nu tillbaka över 9 kr.

BitCoin och krypto-världen

BitCoin har överlevt ännu en månad! Senaste årets turbulens i priset är som bortblåst, volatiliteten är riktig låg och priset oförändrat för tredje månaden. 

Korrelationen mellan pris och volym på veckonivå är relativt hög, 86% för helåret även om den sjunkit andra halvåret till 64%.

Crypto market cap upp 10% till $220 miljarder (195) och BitCoins dominans är ner till 52% mot förra månadens 56%. 

Några nyheter från BitCoin-världen:
  • Ett av de största hindren för professionella investerare i USA att köpa BitCoin har varit att de enligt lag inte själva får äga sina investeringar utan måste använda tredje part har lösts under månaden. BitGo har fått licens från amerikanska myndigheter att förvara BitCoin åt fonder m.m.
  • Mycket rykten om att investerare och förmögna privatpersoner köper BitCoin OTC, over the counter, dvs direkt mellan köpare och säljare
  • Försäkringsbolag har börjat erbjuda försäkringar för bl.a. kryptostölder
  • Österrike planerar att använda Etherums blockkedja för att registrera ägandet av statsobligationer
  • Japans motsvarighet till Western Union, SBI, har börjat använda BitCoin för att överföra pengar till Afrika
  • Yale University har berättat att de köpt BitCoin som en del av sina investeringar
  • Flera cryptobörser sätter upp Lightning adresser så att man blixtsnabbt kan flytta BitCoin mellan dem


Aktier

OMX30 var på väg att bryta igenom den kanalen som den legat i sedan november 2016 men studsade tillbaka neråt.

Statistik för vem som är ägare av svenska börsbolag, se nedan.

S&P500 och Nasdaq gjorde försök att slå nya all time highs under månanden utan att lyckas och Russel 2000 (småbolagsindex) har backat med över 6% senaste månaden.

Det viskas om att de högre räntorna är på väg att skapa en rotation från tillväxtaktier som FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google) till ”värde”-aktier som Berkshire Hathaway, Costco, Disney, Verizon, Walmart med hög direktavkastning och låga P/B-tal.

Råvaror

Basmetallerna koppar och zink har tillsammans med oljan och silver har gått upp medan nickel och guld är oförändrade.

USA sanktioner mot Iran startar i början av november och det spekuleras mycket i om Saudi kommer att öka sin oljeproduktion för att kompensera för detta.

Uranpriset fortsätter de senaste månadernas trend att sakta men säkert gå upp några cent i veckan. Såg en rapport från ett oberoende företag om att de kan finnas ett underskott av uran redan nästa år, spännande!

Månadens snackisar

  • IMF, Internationella valutafonden, sänker sina prognoser med 0,2% för utvecklingen av världsekonomin (förra prognosen i april)
  • Mycket fokus på centralbankerna
    • Federal Reserve höjde sin styrränta enligt plan förra veckan. Avvecklingen av deras innehav av obligationer ökar takten till $50 miljarder/månad
    • ECB håller fast vid att de ska avsluta sina obligationsköp under 2018 och höja räntan nästa sommar
    • Bank of Japan ändrar i sina policys till mer fokus på 10-års räntan och medger nästan att negativ ränta inte fungerat
    • Ingves håller fast vid att de kommer att höja räntan i december eller januari
    • Hittills i historien har det inte varit något bra beslut att höja räntan när konjunkturen är på väg ner, kanske det är annorlunda denna gången.
  • Självkörande elbilar syns mer och mer i nyhetsflödet.
    • Waymo, Googles dotterbolag för självkörande bilar, lägger upp filmer kring sitt Early rider program på sin hemsida och twitter.
    • Volvo visade sin prototyp för självkörande elektrisk lastbil.
    • I Kalifornien är 9% av alla nya bilar elbilar.
  • Danske Bank misstänks för att tvättat €200 miljarder (Sveriges statsbudget ca €100 miljarder) i sitt estniska dotterbolag. Främst ryska pengar men finns pengar från hela världen bland dessa.
  • Brexit-förhandlingarna måste bli klara de närmsta veckorna som sedan ska godkännas av parlamentet och EUs medlemmar. Osäkerheten kring hur detta ska sluta är mycket stor, hörde en investerare säga att bästa sättet att investera i detta är att hålla sig utanför allt som har med Storbritannien att göra då det inte går att gissa hur detta ska sluta: avtal, hard Brexit, ny folkomröstning eller ingen Brexit
  • Elon Musk får böta $20 miljoner samt avgå som ordförande för Tesla på grund av sitt tweet om att han tänkte köpa ut bolaget. Han är dollar-miljardär så det är inga problem att betala men han kunde inte hålla sig från att förra veckan dissa ekobrottsmyndigheten i ett nytt tweet. Aktien svänger kraftigt


Utveckling i Sverige

SCB gjorde under månaden stora justeringar i BNP för det senaste året, från riktigt bra utveckling till en BNP-ökning 0,6% högre än inflationen, dvs mycket måttlig utveckling. Hittade ingen riktigt bra förklaring till vad som hänt, fel i excelformlerna?
Konjunkturinstitutet behåller prognosen för 2018 på 2,6% medan de justerade upp 2019 till 1,8%.

Inflationssiffrorna för september tickade upp rejält, nu blir det nog  räntehöjning från Riksbanken i december.

Konjunkturbarometern fortsätter upp för tredje månaden trots oron för handelskrig, stigande räntor och Brexit. 

Inköpschefsindexet vände upp. 

Ökningstakten av penningmängden fortsätter ner, nu börjar vi närma oss ökningar i penningmängden som ligger i nivå med BNP.

Mäklarförbundets boprisstatistik för spetember, ingen dramatik här heller. 

Och en bild av hur världen ser på vår bostadsmarknad.

Utveckling av portföljen

Efter tre jobbiga månader så är det äntligen uppgång i portföljen. ”Risk off” gäller och även gruppen med Apple, Amazon m.fl. sålde jag av under månaden.

Till slut så har uranaktierna börjat gå upp, +20% under månaden. Cameco fick positivt besked i en stor process med kanadensiska skattemyndigheteten och aktien hoppade upp på beskedet och drog med sig hela branschen. 

Guldgruvbolagen vände uppåt under månaden och tog tillbaka ca halva nergången. Extra roligt att Victoria Gold har börjat röra sig uppåt.

Uppföljning på det jag sålt senaste månaderna:
  • Indiska börsen och valutan fortsätter ner
  • MakeMyTrip tar mycket stryk i nergången
  • Sberbank i USD gick upp under några veckor men har vänt igen
  • Gazprom rusar, +25% i USD på en månad
  • Cannabisaktierna fortsatte upp några dagar efter jag sålt för att sedan falla tillbaka, ligger nu på ungefär samma nivå som jag sålde (vill man titta på något helt galet så kolla Tilray aktiekurs och värdering)
  • Naturgas & olja har gått upp något men mindre än jag förväntat mej då priset på olja och naturgas gått upp mycket under månaden
  • US euphoria-gruppen måste vara världsrekord i dålig timing. Jag lyckades köpa dem på toppen efter 10 års uppgång … Hade tur med valutan så gick nästan +/-0

Inga förändringar i Krypto. Smartlands håller uppe bra och fortsätter att kompenser för de andra. Under tiden som jag skrev på inlägget om web3.0 växte det fram en insikt om att det kommer bli svårt för de flesta kryptovalutorna att växa mer än BitCoin så det blir nog inga fler coins.

Portföljdelen Övriga är oförändrad under månaden men har fått återbetalningar i Trine.

Jag har skaffat konto hos en av världens största nätmäklare, Interactive Brookers, där man utöver aktier kan handla amerikanska ETFer, gå kort i princip allt, köpa optioner på aktierna, valutor, räntor, terminer. Så nu kan jag handla mina 3m USD juni 2020 Libor säljoptioner 😊.

Risk off kommer nog att gälla ett tag, tills riktningen på marknaderna är tydligare.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar