tisdag 27 februari 2018

IT-komponenter, bolag 3 av 3 - Applied Optoelectronics

Applied Optoelectronics, Inc (AOI) utvecklar fiberoptiska nätverksutrustning som används av datacenter (Microsoft, Amazon, Dropbox etc), för kabelanslutningar till hem och till kabel-TV. AOI är mycket mindre än Infineon och AMSL och på många sätt en helt annan typ av bolag.

Applied Optoelectronics, Inc

AOI utvecklar och säljer produkter som sitter mellan optikkabeln och servern/switchen/routern och är nyckeln till att öka uppkopplingshastigheten och bandbredden mot internet. Avancerad optik, integrering med halvledare och laser gör att man kan utveckla både specialanpassade lösningar och standardkomponenter. Utvecklingen sker till stora delar vid huvudkontoret Houston, Texas medan tillverkningen sker i de egna fabrikerna i Kina och Taiwan.

Produkterna används både för korta och långa avstånd samt ta emot eller sända signaler. Senaste produkten är en ”100 GB Single lamda PAM4 Electo-absortion Modulated laser” och bilden nedan är en komponent för kabel-TV, ”DFB-1310-C5-x-A3(x)-xx-A-x”.
Användningsområdena och AOIs försäljning delas in i datacenter (77%), kabel-TV (17%), fiber till hem och telekommunikation. Amazon är största kund och står för ca 50% av omsättningen, följd av Microsoft, Arris och Cisco. Konkurrensen är stor och bland namnen finns Foxconn, Mitsubishi och Sumitomo.

Bolaget grundes 1997 av Dr. Thompson Lin som fortfarande leder bolaget och idag omsätter de USD 387 miljoner (5% av Infineon). AOIs börsnoterades 2013 på Nasdaq. Av de 3 000 anställda finns 300 i USA, resten vid siterna i Kina och Taiwan.

Vd andas stor optimism för bolaget, antalet datacentrens ökar kvickt drivit av ”web 2.0”, Internet of Things, Big data och sociala medier samtidigt som alla förväntar sig snabbare och snabbare uppkopplingar med större bandbredd. Dock är konkurrensen stor och utvecklingstakten hög.

Risker

90% av intäkterna kommer från tio kunder och i princip alla deras köp sker utan någon typ av långsiktigt avtal. Detta gör också att det är svårt att prognosticera behovet med risken av brister eller överlager. AOIs förmåga att ständigt utveckla produkter är naturligtvis en risk, konkurrensen är knivskarp och tekniken utvecklas både inom AOIs kärnkompetensområden men även helt andra tekniker. Och som vanligt inom teknikområdet, konjunkturkänsligheten är stor.

Ledning

Doktorerna Lin, Chang, Murray och Anselm leder bolaget tillsammans med Hr. Yeh och Kuo. Flera av dem har varit med sedan starten och har gedigna meritlistor inom elektronik och optik.

Vd Lin tjänade 2017 USD 3,5 miljoner i form av lön, bonus, optioner och andra förmåner, de övriga i ledningsgruppen kring USD 1 miljon. Kompensationen till ledningen motsvarar ca 7% av bolagets vinst.

Ägare

Lin äger 4,5% av bolaget medan övriga i ledningsgruppen äger 3,7%, så total 8,2% ägs av insiders. Wellington Management group (5,9%), Whale Rock Capital (5,2%) och som vanligt BlackRock (6,1%) är övriga ägare med mer än 5% av rösterna.

Finanser

Bolaget växer kraftigt och på helår så ökade omsättningen 2017 med 49%, bruttomarginalen ökade med 10% till 43% och vinstmarginalen från 12% till 22%.

Men här kommer ett stort men … Men när man tittar på kvartalssiffrorna så får man en annan bild …
Något hände under 3:e kvartalet, troligtvis så är det Amazon som valt någon annan leverantör.

Bolaget har lite räntebärande lån, ca 9% av balansomslutningen på USD 440 miljoner, soliditeten är extremt höga 74%. Tillgångssidan består till 1/3 av utrustning och byggnader, resten jämt fördelat på kontanter, kundfordringar, lager och övriga tillgångar. Endast 1% är ”intangible assets” och man saknar helt goodwill.

Bolaget lämnar ingen utdelning utan hela det fria kassaflödet har använts i verksamheten.
En viktig del i kompensationen av personalen är aktie- och optionsprogram som spär ut antalet aktier rejält, i snitt med 10% per år sedan börsintroduktionen.

Bokslutskommunikén från förra veckan var en dyster läsning med hopp om ett bättre andra halvår 2018. Prognosen för q1 2018 är minskad omsättningen med 10%, oförändrad bruttomarginal och minskad vinst till USD 0,3 per aktie. På uppsidan nämns ett större avtal med en kund om köp av komponenter, dock utan några detaljer.

Värdering

1:e augusti peakade aktiekursen på USD 99,61, sedan dess har kursen gått ner 80% och bolaget värderas idag till knappt USD 600 miljoner.
Värderingen i form av P/E-talet på historisk vinst har sjunkit till idag 6 (Infineon ca 30).
Övriga värderingsnyckeltal, Infineon inom ().
  • Lundaluppens EV/NOPAT3 på 15 (43)
  • P/B 1,5 (6,6)
  • P/S 1,3 (3,7)
Om vi gör en prognos på 2018 års vinst och utgår från deras egna USD 0,3 per aktie i q1, sätter samma i q2 och litar på att andra halvan av 2018 blir bättre med USD 0,5 per aktie och kvartal så får vi en årsvinst på 1,6 och P/E på 17.

Sammanfattning


Utifrån analyssynpunkt så finns här några intressanta delar, framför allt att P/E-tal på historiska vinster har sina tydliga brister, AOI ser ju riktigt billigt ut på historisk vinst. Även utspädningen av antalet aktier samt möjligheten för ledningen att ta ut höga löner när de är största ägare till bolaget är ”intressant”.

Jag tycker aktien ser dyr ut (som vanligt …) även om kursen gått ner med 80% på ett halvår, risken med Amazon som största kund utan någon typ av djupt samarbete känns som ett stort varningstecken.

I alla tre bolagen är tekniken svår att förstå och att värdera utvecklingsförmågan framöver är ju i princip omöjligt, dock så kan man för Infineon och ASML titta tillbaka på en längre framgångsrik historik.

Jag ägde AOI under några veckor men stoppades ut på min 10% stop loss nivå innan senaste kvartalsrapporten. Jag kommer att fortsätta att följa bolaget men det kommer nog att dröja innan det blir några nya investeringar i bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar