söndag 17 september 2017

Månadsuppföljning - augusti

Innehåll i detta inlägget - utveckling och kommentarer av
  • räntor, valutor, aktieindex och råvaror
  • ekonomisk utveckling i Sverige kvartal 2
  • portföljen

Marknadsutveckling

Tabellen nedan utvecklingen av det som påverkar vår portfölj eller jag tycker är intressant att följa.

Räntor
Den amerikanska 10-års räntan föll under hela augusti för att snabbt stiga tillbaka i början av september så att vi idag är i det närmsta oförändrade sedan 1 augusti.

Räntekurvan har planat ut och ”snäppt” ner något litet under senaste månaden (en ”rakare” kurva förutspår lågkonjunktur).

Tyska räntor är extremt låga beroende på ECBs köp av obligationer. Under juli rörde sig 10-åriga ränta uppåt bl.a. som följd av förväntningar om att ECB skulle börja minska/avsluta sina obligationsköp men har fallit tillbaka under augusti och september då ECB meddelade att de behövde mer tid innan de kan fatta beslut, nu förväntas de ge besked under oktober.

ECB köper obligationer för 60 miljarder EUR per månad och äger idag obligationer för 4.300 miljarder EUR (=12.000 EUR per person Euro-området). Detta och negativ ränta på inlåning för banker till ECB har lett till mycket låga räntor för alla Euro-länder, t.ex. ger en italienska obligationer samma avkastning som amerikansk.


Trycket ökar succesivt på ECB att avsluta obligationsköpen och höja räntan. Tillväxten i Tyskland är hög men även Frankrike, Italien, Spanien m.fl. visar uppåtgående trender och inflationen på 1,5% ligger nära målet på 2% men spridningen inom Euro-området spökar, t.ex. Tyskland 1,8% medan Frankrike ligger på 0,9%. 

Under de senaste månaderna har diskussionerna kring centralbankernas aktiviteter svängt. Kring de tre stora; US Fed, ECB och BOJ (Bank of Japan) diskuteras mer kring kommande räntehöjningar och hur avvecklingen av obligationerna ska ske och vilken påverkan det får på marknaden. Att ta bort 20.000 miljarder USD av likviditet från världens marknader utan att påverka dem kommer att vara en mycket svår uppgift.

Valutor
Försvagningen av USD har avstannat, ner med 11% mot SEK och 15% mot EUR sedan årsskiftet. Förväntningar om räntehöjningar i Sverige och Euro-området som följd av tillväxt och inflation driver på samtidigt som inga av Trumps vallöften som sänkta skatter och bygga infrastruktur är nära att genomföras.

SEK mot EUR ligger stabilt med små rörelser, samma SEK mot kanadensiska dollar (CAD).

Jag stoppade in BitCoin under valutor, kunde lika gärna skapat en egen tillgångsklass ”Krypto-valutor” då de lever sitt egna liv. Minst sagt en händelserik tillgång, sedan juli då jag skrev senast så har bl.a.
  • aktiverat en stor ändring i protokollet (SegWit) som möjliggöra fler transaktioner men även förutsättningen för utvecklingen av fler applikationer
  • en ”hard-fork” då BitCoin Cash bröt sig loss från BitCoin-blockkedjan
  • Kina verkar på väg att förbjuda BitCoin
  • hundratals nya tokens (krypto-valutor)
  • polariseringen mellan ”revolution” och ”värdelös” når nya höjder varje dag
  • priset rusat från USD 2.700 till 5.000 (+85%) för att de senaste dagarna rasa tillbaka till 2.900 (-40% från toppen) och sedan vända upp till 3.600 …

Det jag noterat är att flera stora investerare som t.ex. Kyle Bass, pratar om krypto-valutor som en egen tillgångsklass på samma sätt som aktier, obligationer, valutor och råvaror. Ingen av dem verkar ha investerat än då man inte hittat något bra sätt att förvara dem (är inte tillräckligt för dem med ett USB-minne med pinkod …) men lösningar är på gång.

Även fler centralbanker börjar visa intresse. BoE (Bank of England) var tidigt intresserade, en medlem i styrelsen i RBA (Reserv Bank of Australia) la ett förslag att köpa BitCoin som en del av valutareserven, dock var de överens om att det är för tidigt. Finlands Bank (deras centralbank) släppte en mycket positiv rapport om BitCoin förra veckan.

Aktier
Amerikanska börserna ligger på ”all time highs”, S&P 500 upp 17% senaste året, Nasdaq +25%. Värderingarna kvar på samma nivå som 1929 och 2000, vinsterna q2 samma som q1. Volatiliteten är extremt låg och förväntningarna på volatiliteten framöver, mät som indexet VIX, är på ”all time low”.
 
Dollarförsvagningen har satt sina spår på OMX och DAX (tyskt aktieindex), OMX ner ca 4% sedan toppen i mitten av juni. Återkommer med analys av q2 vinster och förväntningar på andra halvan av 2017.

Råvaror
Oljepriset (WTI) har de senaste månaderna pendlat mellan USD 45-50. De amerikanska oljelagren minskar normalt under sommaren, nu -2% sedan årsskiftet för att sedan öka under hösten. Stormarna de senaste veckorna gör att läget för efterfrågan och utbudet i USA är oklart.

Guldpriset i USD har ökat med 9% senaste kvartalet, 15% sedan årsskiftet, ökad oro i världen anges som skäl.  Dock så är guldpriset i SEK oförändrat under året.

Silver följer normalt guld men med större svävningar, upp 11% i år, ner något i SEK.

Priset för uran är oförändrat under senaste månaden och 2017, priset är lite drygt USD 20.

Utveckling i Sverige

Sveriges BNP ökade mer än förväntat under andra kvartalet och prognoserna för 2017 skrevs upp av många bl.a. Ekonomistyrningsverket. Bilden nedan visar årstakten i Sveriges BNP per kvartal (så kv2 2017 = BNP-utvecklingen under ett år, kv3 2016 till kv2 2017). Främst var det konsumtion och byggande som ökade mer än förväntat i kv2, nerbrytningen av BNP hittar man hos SCB.

BNP-prognoser görs av många, alla banker och finansinstitut, fack m.fl. men även statliga Ekonomistyrningsverket. Prognosen ovan är från dem och ligger normalt som grund för statsbudget, dock är 2017 ett undantag då regeringen gjort en egen mer positiv prognos.

BNP redovisas ca tre månader efter det hänt, version 1 av rapporten för kv2 kom i mitten av augusti, därefter en uppdaterad beräkning i september. För att få en bättre uppfattning om hur det går just nu och de närmsta månaderna framåt så görs flera enkätundersökningar, bl.a. Konjunkturbarometern av Konjunkturinstitutet och Inköpschefsindexet av Silf tillsammans med Swedbank. Nedan rapporterna från augusti.


Konjunkturbarometern som är bredare, drygt 7.500 företag och privatpersoner, visar på fortsatt höga förväntningar på ekonomin meden inköpscheferna har blivit mindre positiva de senaste månaderna. Skulle gissa att det senare är en av orsakerna till den lite mindre heta börsen de senaste månaderna.

Riksbanken gjorde inga förändringar i sina åtgärder vid möte i början av september, fortsatt negativ reporänta -0,5% och obligationsköpen fortsätter enligt tidigare plan med 45 miljarder 2017, vid årsskiftet äger de obligationer för 240 miljarder kr. Prognosen för räntehöjning flyttades fram, nu tror de att första höjningen kommer kv2 2019. Bilden nedan visar reporäntan och Riksbankens prognoser från 2010 och framåt.

Refererar tillbaka till tidigare inlägg – ingen vet hur den ekonomiska framtiden ser ut. Om inte Riksbanken med sina resurser av de skarpaste hjärnorna kan skapa modeller för det närmsta året, vem kan då vet? Prognossäkerheten är i princip samma för alla centralbanker.

Bilden ovan har blivit världsberömd under namnet ”Rikshog” (hog för igelkott) då någon satte ögon och mun på den.

Riksbanken styr mot ett inflationsmål, tidigare KPI på 2% men man ändade vid senaste mötet till KPIF, där man tar bort effekterna av räntan. Målet sattes till ett span på 2-3%.

Reaktionerna på Riksbankens agerande i stort och ändringen av målet när vi nådde det gamla målet kan beskrivas som viss förundran bland ekonomiska kommentatorer i omvärlden. Många drar slutsatsen att de inte vill höja räntan då de svenska privatpersonerna är bland de mest skuldsatta i världen på grund av bostadspriserna.

Penningmängden M3 minskade något i juli (augusti inte klart än), årstakten på ökningen ligger kring 10% och är ökande. Och som vi kommer ihåg från tidigare inlägg så motsvarar detta ökningen av lån till privatpersoner och företag.


Utveckling av portföljen

Lite mer investerad än tidigare i år, ca 60%. Ökningen senaste månaden har varit i olja och uranbolag, bytte våra BitCoin Cash till BitCoin, annars inga ändringar i portföljen under augusti/september.

Portföljen innehåller mycket USD (för mycket?) och med vårens dollarutveckling har det såklart varit motvind under först halvan av 2017. Känns dock som det vänt, tycker mig se flera små tecken på att portföljen ligger rätt för den närmsta tiden. Totalt sett så har portföljen pendlat kring +10%, den senaste månaden, ungefär som OMX30.

Min investeringstes är fortsatt samma:
  • Det kommer en justering av aktiepriser, kommer att skapa bra köplägen
  • Amerikanska konjunkturen viker. Är nu den näst längsta perioden på hundra år utan lågkonjunktur. Räntorna kommer då att bli ännu lägre
  • ECB kommer att höja räntan och/eller avsluta obligationsköpen för att möta inflationen och risk för överhettning i tysk ekonomi
  • Dollarn ökar i värde. Vid turbulens på marknader har dollarn en tendens att stärkas
  • Guld ökar i pris, se ovan
Just nu känns amerikanska räntor och dollarn som de största frågetecknen, ligger dock kvar och avvaktar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar