måndag 20 november 2017

BitCoin - bubbla?

BitCoin priset fortsätter upp ...


Den stora frågan är hur ser framtiden ut?

Analys från ett investeringsbolag



Eller är det annorlunda denna gången?

  • BitCoin is the decentralized censorship-resistant Internet Protocol for transfering value over a communication channel" - Trace Mayer
  • "Bitcoin is not the money on internet, it's the internet of money" - Andreas Antonopolus
  • "BitCoin is an open network, un-censorable, open to anyone, neutral and global" - Andreas
  • "It's not the blockchain, it's the ability to achieve ditributive consensus among parties that don't trust each other across great distanses without a central partner, authority or intermediant" - Andreas
  • "BitCoin do not ask for permission" - Andreas
Prognos från 2014 från okänd (Tuur Demeester twittrade), priset i logaritmisk skala och prognos genom regression. "Spot on" på 10 000 USD och 100.000 USD sommaren 2021 ...


Trace Mayer pratar om sju nätverkseffekter för BitCoin:
  1. Spekulation
  2. Handlarna börjar ta BitCoin som betalning
  3. Konsumenter börjar betala med BitCoin
  4. "Miners" säkrar nätverket när priset går upp
  5. Utvecklare - de smartaste vill jobba med det svåraste utan styrning för sin egen tillfredsställelse, för att bidra till utvecklingen av världen. Den som har kontroll över pengarna styr världen, över BitCoin styr ingen 
  6. "Finanziliation" - nya aktörer i finansbranschen ersätter befintliga
  7. Valuta för internationella finansiella transaktioner 
Men varför inte Ether, Ripple, Z-cash eller någon annan kryptovaluta? För att de smartaste jobbar med BitCoin. Den kryptovalutan som det jobbas mest med kommer att vinna, idag leder BitCoin och drar ifrån.

I en bloggpost från 26 november ger Trace en motvikt till alla bubbelinlägg. Kanske upp mot 100.000 nya konton per dag under senaste veckan på Bitcoin-börser och nya wallets, dvs 100.000 personer per dag globalt som är nyfikna på BitCoin. Säkert är prisuppgången en del av varför de köper men min gissning är att många läser på om BitCoin och förstår möjligheterna.

Eftersom blockkedjan är publik kan "alla" se hur många BitCoin som finns i varje wallet (dock kan man ju såklart inte se vem som äger walleten). Tabellen nedan hittade jag på twitter för någon vecka sedan.

21 miljoner adresser och 16,6 miljoner BitCoin så i snitt 0,71 BitCoin per adress. Nu kan man ju ha flera adresser per person (en wallet på iPaden och en på telefonen t.ex.) men det finnas även omvänt då man har sina BitCoin på en börs (BitStamp, BitFinex, Kraken m.fl.) så det går ju inte att översätta till per person rakt av men fungerar ju OK.

Summerar man de första fyra raderna så får man alla wallets med 1 BitCoin eller mindre och dessa utgör 97% av alla adresserna och de äger 3,4% av alla BitCoin. I snitt äger denna gruppen 0,0273 BitCoin motsvarande 2 200 kr idag.

Tittar man på gruppen med mer än 1 BitCoin så är det 661 000 wallets och 16 miljoner BitCoin vilket ger ett snitt på 24,3 BitCoin.

Med ett pris som gått upp 1000% på ett år så är det rimligt att anta att det kommer en nergång. Jag har svårt att se att gruppen med < 1 BitCoin skulle kunna skapa en större prisnergång som varar under en längre tid.

Då har vi kvar gruppen med de som har mer än 1 BitCoin men jag tror vi måste ner ett antal rader i tabellen innan man kan påverka priset genom att sälja av stora mängder. Ytterligare några gissningar; i stort sett alla som har 100 BitCoin eller mer (18 000 adresser) har haft dem länge och vill de sälja av så gör de det med målet att maximera intäkten. Detta gör de i så fall genom att sälja på ett ordnat sätt över en längre period så att de inte påverkar priset negativt. Alternativt så säljer de sina BitCoin utanför börsen direkt till någon (OTC).

Nackdelen med terminshandeln som ska börja är att det öppnar upp för möjligheten att tjäna pengar på nergång (går idag också på vissa börser men återigen en gissning: det sker inte i stor skala). Detta tror jag kan vara en risk men samtidigt så gör terminshandeln det möjligt för fonder. banker och andra investerare att börja köpa BitCoin.

blockchain.com finns en mängd data kring BitCoin bl.a. att det skapas ca 30 000 nya wallets per dag senaste månaderna och 24 000 per dag senaste året. Antal transaktioner är ca 300 000 per dag och genomsnittstransaktionen är drygt 1 BTC.

Där finns även en topp 50 värdet på enskilda transaktioner senaste dygnet och just idag var den 850 BTC! Så en av de 18 000 BitCoin-ägarna med mer än 100 BTC flyttade 70 miljoner kr med hjälp av BitCoin, helt galet. Man blir väldigt nyfiken på en sådan transaktion, varför och vem?

Mitt grundtips är att uppgången kommer att fortsätta så länge som det strömmar till nya "BitCoiners". När nergång kommer (kan som vanligt bli stor) blir den inte långvarig då de stora värdena ligger i ett litet antal händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar