tisdag 3 mars 2020

Bitcoin – snart den 9 maj!

Varje morgon när jag ska titta på Bitcoin-kursen så har jag samma känsla – förväntansfull men nervös - upp 10% eller ner 10%? 

Och senaste veckan var ännu mer nervöst, kommer Bitcoin att rasa tillsammans med aktier, råvaror, guld och räntor?

Visst, Bitcoin var ner 7% förra veckan men jag skulle nog säga att det var en alldeles vanlig Bitcoin-vecka, inget som sticker ut alls. Jag tror detta var riktigt viktig för Bitcoin då den visade att Bitcoin-priset är fortsatt okorrelerat mot finansmarknaderna, gissningsvis något som många ”vanliga” investerare la märket till.

PlanBs ”stock-to-flow”-modell (S2F) har spelat en stor roll för min del för att minska nervositeten och Digitalik.net hemsida med live-uppdateringar är som jag skrivit tidigare riktigt bra. Just nu är S2F multipeln 25,5 dvs årstakten för skapandet av nya Bitcoin har under de senaste 10 dagarna varit ca 3,6% och denna siffran sjunker inte så mycket förutom vid halveringen av blockbelöningen.

Modellpriset beräknas som (USD) = exp(-1,84) * SF ^ 3,36, dvs idag $8,478, ganska exakt vad priset är idag. Vill man ha mer matematik kring korrelation, cointegreringen m.m. finns btconometrics.com sedan några veckor. Jag litar på Nick när han skriver att S2F-modellen är intakt, förstår väldigt lite av vad han gör.
Logaritmisk y-axel, lila serien S2F modellpris som är ”hackigt” historiskt då blocktiden varierar, den andra serien är priset och färgen på punkten visar på tiden tills nästa halvering.

Blockbelöningen halveras vart 210.000 block och den 9 maj (!!!) ca kl 22.55 är det dags för tredje halveringen, denna gången från 12,5 BTC till 6,25 och stock to flow hoppar därmed upp till 50 och modellpriset till ca $90.000. Tittar man på förra halveringen 2016 så tog det ca 1 år innan priset var tillbaka på modellvärdet, riktigt spännande.

PlanB har något annat på gång, en prognos på lägsta priset sista dagen i månaden men han har inte gett ut några detaljer för hur han beräknar det. I början av februari skrev han att priset siste februari skulle vara över $8.200 vilket var rätt och igår skrev han att hans prognos för siste mars är att BTC står över $8.600. Eftersom det han hittills har gjort har varit banbrytande kanske han har hittat något här också.

Nyheter från Bitcoin-världen

Bitcoin-bank

Den delstat I USA som ligger längst fram i att anpassa lagstiftningen till Bitcoin är – Wisconsin! Japp, denna nästan helt okända delstat i mellanvästern är på väg att bli USAs centrum för Bitcoin. 

Nu har delstatskongressen beslutat om lagar som gör det möjligt att skapa en Bitcoin-bank som uppfyller alla banklagar och är fullt ut reglerad. Och första banken, Avanti Financial Group, har redan påbörjat tillståndsprocessen och räknar med att ha banktillstånd om ca ett år. 

Som jag uppfattat det kan man dela in USAs banksystem i tre nivåer, storbankerna som är knutna till Federal Reserve, ”andra” banker och längst ner finansinstitut. Avanti skulle då finnas på nivå två medan BlockFi som jag skrev om för någon månad sedan är nivå 3. 

En av grundarna till Avanti, Caitlin Long, sa i en podd att en godkänd Bitcoin-bank kommer att göra att alla institutionella investerare kan äga Bitcoin. Hon pratade även om att hotet om att förbjuda Bitcoin är mycket svårt att genomföra och osannolikt, hon ser betydligt mycket mer aktivitet på andra hållet där man underlättar för anpassningen till Bitcoin.

Digitala identiteter

Microsofts, Accenture, IBM och ett 50-tal andra bolag jobbar sedan två år i ett open source-projekt, ION, för att skapa digitala identiteter (DID) som bygger på Bitcoin. Det dyker inte upp särskilt mycket lättillgänglig information och går man in på hemsida för stiftelsen bakom projektet, Digital Identity Foundation, så blir det svårt.

Såhär har jag uppfattat det (lagom mix av vad jag förstått och killgissningar)
  • Man kommer att ladda ner en app som genererar en publik och en privat Bitcoin-nyckel
  • I appen så lägger man in all personlig information: personnummer, adress, utbildningar, bilar man äger, alias man vill använda osv och klassar dem i säkerhetsnivåer. Allt sparas krypterat i en blockkedja som på något sätt är kopplat till nycklarna på Bitcoins blockkedja
  • Säkerställandet att ”du är du” sker genom ett digitalt sigill, i Sverige utställt av t.ex. Skatteverket. Gissningsvis kommer detta sigill att ha mycket hög trovärdighet medan andra kommer att ha lägre
  • Informationen du lagt upp verifieras med hjälp av bekräftelser från skolor och universitet, arbetsgivare, Trafikverket, Lantmäteriet osv som också är verifierade med sigill
Din digitala identitet kommer att fungera som BankID * 1.000:
  • överallt där man idag har ett användarkonto kommer man att logga in med sin DID, ibland med sitt namn, ibland med något av de alias man skapat
  • man väljer själv vika delar av informationen man delar med sig av och eftersom ”allt” om mej kommer att finnas på ett ställe (”digital twin”) så kommer många nya kopplingar mellan tjänster att kunna skapas (några kokboksexempel: ”bilen jag äger är servad och reparerad vid de här datumen”, ”vårt hus har målats om med detta färgnummer”, ”jag har tränat såhär”)
  • möjliggör digitalisering och delning av det som är fortfarande är ”analogt/elektroniskt” som sjukjournal samtidigt som det kommer att göra ”all” personlig information gränslös
  • enklare att säkerställa att information är korrekt, tex. arbetsgivarna kan sluta kontroller om dina betyg och referensers är äkta (stort problem utanför Norden), trollkonton kan komma att försvinna
och mycket mer.

I en intervju med Microsofts chef för området sa han att det är ett affärsmässigt beslut att satsa stora belopp och resurser i open source projektet, på samma sätt som de jobbar med Linux. Gissningsvis så har de väldigt svårt att få ihop alla användarkonton, det är bara att logga in på Microsoft så är det minst sagt rörigt. Känns som Microsoft är en viktig del i att rulla ut DID, de kommer att kunna ”tvinga” alla med Microsoft-konto (flera hundra miljoner (?)) och sedan kommer det nog att expandera kvickt både bland tjänster och nya användare.

Jag tror DID kommer att bli en mycket viktig komponent på internet, alla och allt kommer att kopplas mot DID, på ett säkert och enkelt sett. Och så är det spännande att se att det bygger på Bitcoin, världens säkraste databas, en av de första utav troligtvis 1.000-tals applikationer i framtiden, ”Bitcoin – the operating system of internet of value”.  


Digital assets

EU-blockchain forum har lämnat en rapport kring ”digital assets”, som vanligt är de väldigt positiva (precis som med t.ex. DID) och i denna rapport förekom Bitcoin 9 gånger (typ 0 i de andra rapporterna). 

För min del innehöll inte rapporten några direkta nyheter:
  • väldigt mycket av våra tillgångar går att digitalisera: bevis för att man äger fysiska tillgångar, finansiella tillgångar (aktier, obligationer, ränte-swappar osv), immateriella tillgångar som patent, musikrättigheter
  • mycket stora vinster i att digitalisera; säkrare, snabbare och billigare
  • många hinder på vägen, främst måste lagstiftningen uppdateras och skatteregler ses över och sedan skapa en smidig övergång från dagens sätt till det nya
  • banker tycker detta är en riktigt dålig idé
  • för att få ut full effekt av ”digital assets” behövs digitala pengar och för rapportskrivarna är det lika med centralbanksutgivna pengar (här nämner de inte Bitcoin …)
Skulle vara riktigt intressant att veta hur många och vem som läser deras rapporter och om deras arbete spelar någon roll. Även om de inte vågar titta på Bitcoin så är rapporterna bra, beskriver på ett bra sätt vad som är på gång men jag har en känsla av att vi är en liten exklusiv grupp som läser rapporterna.

BIS (Bank of International Settlements, centralbankernas centralbank) har satt upp en liknande organisation och de släppte sin första rapport förra veckan ” Shaping the future of payments” som fått mycket uppmärksamhet, har dock inte läst den än.

Riksbankens e-krona

Det skrivs väldigt mycket om Riksbankens e-krona, både i crypto-världen men även i utländsk finanspress, antagligen för att Riksbankens förtroende är stort och att projekt ligger längst fram jämfört med övriga centralbanker. Tyvärr är det mesta som skrivs tunt, mest en lägesrapport utan djupare funderingar kring hur det ska fungera, påverkan på t.ex. vanliga banker och hur det ska rullas ut.

För någon vecka sedan kom nyheten att Riksbanken valt blockkedjan R3 Corda för piloten. Corda har funnits sedan 2015 och är bankernas försök att skapa en egen blockkedja. Genom åren så har det varit många avhopp och nystarter med tveksamma framgångar. Även om de säger att Corda är open source så är många tydliga med att så är det inte, Cordas utveckling bestäms av storbankerna och utvecklas av bl.a.  Accenture och blockkedjan finns på Amazons servrar. Projektet tickar nog noll av Bitcoins egenskaper.

Men det kanske fungerar bra för e-kronan, är i alla fall spännande att följa.

Månadens siffror

Priset på Bitcoin ner några procent men det känns som mycket mer, jag trodde vi sett 4-siffriga tal för sista gången men så var det inte.

Volatiliteten är låg om man jämför med tidigare år, i alla fall när man tittar på priset som CoinMarketCap rapporterar som dagligt slutpris. Många gånger när man tycker det händer mycket så är det intradag, kanske borde jag på något sätt kontrollera om dessa rörelser under en dag är ungefär samma som tidigare.

Nu har jag några veckors data över antalet Bitcoin-adresser och det ser bra ut, växer med ca 30% i årstakt.

Och hash raten gjorde all time high i söndags, miners tror på ökande Bitcoin-priser som mer än väl ska kompensera för den halverade block-rewarden.

Ingen dag under 2020 med >10% nergång





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar