måndag 16 mars 2020

Bitcoin – the moment of truth

Bitcoin föddes ur finanskrisen 2007-2009 och nu testas om 11 år räcker för att bygga nästa generations pengar, de som kommer att finnas när nuvarande kris är över och befintligt fiat-system överges efter 50 år.

Jag har ju sagt att om 5 år vet vi men nu tror jag att vi kommer att veta redan om 6 månader, överlever Bitcoin det närmsta halvåret så är jag säker på att Bitcoin är här för att stanna. Vilket jag fortfarande är helt övertygad om!

Priset har droppat till nivåer jag trodde att vi aldrig skulle få se igen och eksemet på armen är tillbaka (är korrelerat till prisnedgångar …) men än lever hoppet. Förhoppningsvis så skapar volatiliteten på något konstigt sätt förutsättningarna för Bitcoins framgång. 

Förra veckan såg vi baksida av att professionella investerare hade köpt på sig Bitcoin, Bitcoinen åkte ut tillsammans med alla andra investeringar och den relativt lilla och illikvida marknaden klarade inte av att ta emot volymerna. De vanliga traders som skapar den dagliga volatiliteten såg sin chans att gå kort, ibland med en belåning på *10 och de som låg långa med samma typ av belåning fick sälja i panik. Och såklart sålde en del som tror på Bitcoin men inte klarar volatiliteten, de s.k. ”weak hands”.

På toppen av detta, om jag förstått det rätt, så gick blocktiden ner under flera dagar, d.v.s. det skapades fler Bitcoin än vanligt som med stor sannolikhet också såldes så att miners kan betala sina utgifter. Nu har svårigheten för att skapa nästa block justerats, en topp tio höjning av svårighetsgraden.

Allt summerades upp till en perfekt storm.

Någon beskrev förra veckan som steg 1 i en tsunami när allt vatten dras ut för att efter någon minut komma tillbaka med en våldsam kraft. Även personerna i The Big short (titta om!) led under långa perioder men fick rätt till slut.

Jag tror att inflödet av nya pengar till Bitcoin har avstannat nästan helt och de som är i Bitcoin-världen är sedan länge till stora delar fullinvesterade. Men jag tror att många vanliga investerare, både privatpersoner och professionella, kommer till Bitcoin när den värsta av paniken lagt sig, många har förstått att vi med stor sannolikhet är inne i sista ronden med ”mer pengar och lägre ränta”-systemet och funderar på vad som kommer efter: guld eller Bitcoin.

När jag tittar på data kring Bitcoin förutom priset så ser det bra ut, vissa saker går ju såklart ner som årstakten i antal nya adresser men hash raten och viktiga ”dormant” Bitcoin, d.v.s. de som inte rört sig på ett år har inte ändrats och stock to flow-modellen är fortfarande ytterst relevant.

Nick Emblows hemsida btconometrics.com är ytterligare en guldgruva kring stock-to-flow modellen men hans sida är svår, bygger på avancerad statistik men efter att lyssnat på en poddcast med honom (två gånger) så förstår jag mer. 

PlanB och Digitalik.net har valt en formel, Model price (USD) = 0,159 * SF ^ 3,36, medan Nick uppdatera formeln varje dag med nya data vilket gör att parametrarna just nu är PriceUSD= 0.199 * SF ^ 3.12. Detta spelar ingen roll, resultatet är ungefär samma, priset ska upp till ca $100.000 inom ett år.

Men det som är riktigt intressant på hans hemsida är ju Engle-Granger testen 😊

Vi tar det från början som Nick förklarade det. När Excel slog igenom blev det väldigt populärt i finansvärlden att leta korrelationer men även om där finns korrelation innebär ju inte att det alltid hänger ihop, t.ex. visade någon att Bitcoin-priset var korrelerat med avokadopriset. 

Robert Engle & Clive Granger slog sina mycket kloka huvud ihop på 1990-talet och skapade en metod för att säkerställa att de analyserade tidssserierna verkligen har med varandra att göra (”samvarierande trend”), att de är kointegrerade. Metoden bedömdes vara så bra att de fick Nobelpriset i ekonomi för den 2003.

När Nick läste PlanBs rapport tyckte han det var nonsens och ville göra Bitcoin-världen en tjänst genom att bevisa att den var felaktig genom att göra Engle-Granger test för kointegrering men blev han förvånad, priset och S2F är kointegrerat.

Och inte bara det, kointegrationen blir starka med tiden!

Längst ner på hemsidan finns dagens resultat av Engle-Granger testen, idag -11,78 och allt under -2,7 så är S2F-modellen giltig. Förra veckan var värdet -11,77 så kointegreringen har blivit något lite starkare. 

Nick menar att något måste gå sönder rejält för Bitcoin-priset för att bryta modellen: allvarlig bug, någon lyckas hacka den, totalt förbud i världen e.t.c. men det finns naturligtvis en liten möjlighet att där finns en okänd x-faktor i formeln som ingen hittat. Han säger samma som PlanB, vi vet om drygt ett år om modellen fortfarande gäller. Nick har nämnt tidigare att han tror att chansen att den går sönder på ovansidan är större än nedsidan - Bitcoin please go to moon.

Lite grafer

Är ju rätt fantastiskt att 58% av alla Bitcoin inte rört sig på ett år och att siffran är stabil. Inte ens en 50% nergång ändrar det.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar