Web0 startade 1969 med Arpanet, på 80-talet kom bulletin boards, FTP-servers och annat för datanördar. 1990 skapades den första webbläsaren och med Windows 95s stöd för Internet så slog det igenom på allvar för allmänheten. Utvecklingen av webben kan sedan delas in i Web1 som fokuserad på information (tidningar, radio etc.) och Web2 med social media och e-handel.
Vi står nu på gränsen till nästa fas, Web3, ibland även kallad ”the Trustless web” eller den decentraliserade webben. I denna fasen så kommer vi agera direkt mellan varandra utan tredje part inblandad. Fördelen är att nästa generations tjänster blir billigare, snabbare, säkrare, flexiblare och vi själva får göra fler val, t.ex. hur den data vi genererar ska användas.
Nyckeln till Web3 är open source-projektet BitCoin, ”digitala pengar” som man kan skicka direkt mellan två personer utan att behöva lita på tredje part. En transaktion är publik för alla men anonym då den syns som en unik adress som man bevisar ägandet av med den privata nyckeln.
Egenskaperna för ägandet och transaktionerna kan användas till annat än ”digitala pengar”. Transaktionen kan representera annat och innehålla information om annat ägande eller villkor som ska vara uppfyllda för att den ska utföras, eller uttryckt på ett annat sätt - programmerbara pengar.
Egenskaperna för ägandet och transaktionerna kan användas till annat än ”digitala pengar”. Transaktionen kan representera annat och innehålla information om annat ägande eller villkor som ska vara uppfyllda för att den ska utföras, eller uttryckt på ett annat sätt - programmerbara pengar.
Open source är en organisationsform för programutveckling; alla och ingen bestämmer, vem som helst får vara med och bidra. Har du en egen ide eller inte är nöjd med inriktningen så tar du en kopia av befintligt program och gör om det som du vill, är det bra så får du med dej andra. Det mest kända open source-projektet är Linux. Linus Torvalds ville använda operativsystemet Unix men hade inte råd så han började bygga ett eget som han visade för andra som började hjälpa till. Idag används Linux överallt och av alla och utvecklingen fortsätter hela tiden.
Utvecklingen av Web3 sker till stora delar genom open source-projekt. Detta gör att nya affärsmodeller kommer att skapas där intäkterna som genereras kommer att delas mellan de som
- utvecklar applikationen
- hanterar transaktioner och beräkningar
- förvara och uppdatera den decentraliserade databasen/blockkedjan
- kontrollerar att det gått rätt till
- användarna
Den personliga integriteten kommer att vara stor på Web3, att vara anonym kommer att vara standard. Väljer du att vara känd kommer det att finnas flera nivåer, t.ex. med en profil kopplad till en BitCoin-adress, e-post eller Bank-ID. I profilen kommer man att kunna välja hur datan som genereras ska användas:
- spara datan så att jag själv kan använda den
- ge applikationen tillgång till datan så den t.ex. kan föreslå saker som ”du kanske gillar denna låten också?”
- sälja datan till tredje part som en reklamsäljare, direkt till ett bolag eller andra appar. Mest betalt får du om kontot är kopplat till Bank-ID, då blir ju träffsäkerheten för köparen av datan störst
”Tredje part” finns inom väldigt många områden på dagens webb så omställningen kommer att bli stor och jag tänkte gissa kring några av dem. Nu tror jag ju inte att det befintliga kommer att försvinna utan vi kommer att leva med det gamla och nya parallellt.
Istället för att betala 125 kr till Blocket för en bilannons kommer en site där vi betalar 0,00008 BTC (5 kr i BitCoin) för att sälja prylar. Såklart finns olika varianter av när betalningen sker, bara att välja ett av alternativen.
Registrering av säljarens identitet blir valfri men ett system med recensioner gör att de flesta lägger upp en profil kopplad till sin BitCoin-adress så att man kan få höga poäng och därmed visa att man är en bra säljare samt få del av intäkten. Köparen får också del av intäkterna när man skriver en recession.
I Spotifys ersättare går pengarna direkt till artisten som själv bestämmer hur mycket det ska kosta att lyssna. Ett typiskt belopp kommer att vara 0,000001 BTC (0,05 kr) per låt. Parallellt med detta finns det en sida där lyssnarna som tycker det är för dyrt kan ange vilket pris de är beredda att betala så att artisten kan få information om ”rätt” pris.
För användarna kommer det att finnas tre alternativ till betalning; per låt, per minut du lyssnar eller ett abonnemang. Betalningen sker automatiskt från BitCoin-adressen när du startar ny låt, i börja av varje minut du lyssnar eller kontinuerligt var 5 minut under månad. Jag kan när som helst byta abonnemangsform.
För en aktiv lyssnare så är datan jag generera högt värderad så det är inga problem att sälja den så att intäkterna är större än kostnaden, dock kräver det en profil verifierad med Bank-ID. Datan du säljer kommer att analyseras i detalj och reklamen blir skräddarsydd för dej.
I BookFace skriver man uppdateringar om vad man gör, lägger in bilder från semestern och frågar om någon sett en bortsprungen katt. Här har man som användare två alternativ, vill man inte dela med sig av datan man generar så får man betala, antingen 0,000001 BTC (0,05 kr) per inlägg eller 0,0001 BTC (5 kr) per månad. Väljer man däremot att dela sin data så är det precis samma som i musiktjänsten, man kan tjäna pengar på att göra många uppdateringar, upp mot 0,001 BTC (50 kr) per månad beroende på ”kvalitén” på posterna och ”likesen”.
Bank- och finanstjänster kan vara det om står inför störst omställning.
- Betalning av fakturor direkt till leverantören utan att passera banken och bankgirocentralen. Och inga två-tre bankdagar för överföringar mellan två personers bankkonton på olika banker. Eller 100 kr för att skicka pengar till en bank utomlands
- In- och utlåning genom ”peer to peer” (som Lendify, från en privatperson till en annan). Bättre ränta för båda, enkelt, större likviditet för utlånaren då lånet kan säljas vidare, del av intäkterna. Profilerna för de som lånar är detaljerade och verifierade men anonyma tills något går snett
- Asset backed tokens, dvs. reella tillgångar som säkerhet för lån, som Tessins. Det skapas ett MalmöKontorsCoin som säljs för 5.000 kr med 10% årlig ränta där varje coin har 1m2 kontorsyta i centrala Malmö som säkerhet. MalmöKontorsCoin handlas 24h/365 dagar per år på flera cryptobörser utan avgift. Eller varför inte grupper av villaägare som skapar CDO som säljs med ett eget coin för att få ner räntan. Eftersom handeln är stor så kan man låna ut pengarna med ränta även under korta perioder
- Betalning i affären, blippa QR-koden och pengarna flyttas direkt. Avgiften för kortbetalningar med Visa och Mastercard (ca 2% av köpbeloppet) ersätts med en mikroskopisk avgift (0,005 öre)
- Aktier och obligationer blir coins. All världens börser tillgängliga för alla, handlas dygnet runt hela året på decentraliserade cryptobörser till minimala avgifter, 0,005 öre per affär. Processen att skapa ett publikt aktiebolag blir enkel och billig så antalet riktigt små bolag som söker kapital denna vägen växer kraftigt
- Optioner, terminer (vissa), certifikat och annat som bara är spekulation kring prisutveckling flyttar till Augur prediction market
Spelbolag ersätts av Augur-liknande siter med låga avgifter och spel på vad som helst.
Fortum och Eon kommer att fokusera på distributionen av el. Själva försäljningen av el sker direkt mellan mej och t.ex. grannen som har ett överskott av solel. Elen prissätts och betalas löpande varje minut från BitCoin-plånboken.
Open source-alternativ till Uber, AirBnb, Booking och TripAdvisor kommer att vara billigare och säkrare. Inga kontokortsuppgifter som hackas och lägre avgifter vid bokningen. Datan väljer du själv hur den ska användas och du kompenseras om du säljer den.
Loom håller redan på att utveckla den första prototypen för dataspel som bygger på open source och en blockkedja, Zombie Battleground. Bygga upp karaktärer och sälja dem är en integrerad del av spelet.
Försäkringar där verifiering av innehav och skadan är enkel kommer man att försäkra via nya siter med lägre avgifter och omgående utbetalningar. Reseförsäkringar där kompensationen kommer samtidigt som försäkringen börjar gälla, t.ex. vid en tågförsening på en timme. Cykel- och bilstölder verifieras av en betrodd 3:e part innan utbetalningen sker.
Ett nytt globalt oberoende sätt att identifiera sig kommer att ersätta BankID. Drivkraften är bättre säkerhet och oberoende av tredje part.
Det finns många tredje parter när man tänker till och många av dem kommer att utmanas de närmsta åren. För att stå emot den nya tiden behöver tredjepartners erbjuda ”value add” som inte är regelbaserat för det som kan programmeras kommer att bli programmerat i en open source-variant. Inte ens fysisk hantering kommer att vara säkert, om det enda du gör är att köpa och sälja vidare kommer nya varianter av e-handel att dyka upp.
BitCoin som betalningsmedel kommer att öppna upp helt nya affärsmodeller som idag inte är praktiska, t.ex. mikrobetalningar för att läsa en tidningsartikel eller bloggpost, betalning per minut när man tittar på TV, köpa ett foto på webben, ge dricks eller betalning för att du deltar i en undersökning. Även att själv kunna bestämma över sin data som generas på internet kommer att skapa och tvinga fram nya affärsmodeller. Mycket på internet bygger att sälja reklam och de nya sätten att hantera datan kommer att tvinga fram ändringar, dock svårt att gissa vad som kommer.
Utöver ovan finns en mängd central register där man skulle uppnå stora vinster genom att flytta dem till oberoende och ”trustless” miljö. Bil- och lagfartsregister skulle bli säkrare, billigare och snabbare att ändra med smarta kontrakt på en blockkedja.
För användarna är drivkraften för Web3 enkel: billigare, snabbare och säkrare. Men vad driver utvecklingssidan? Min gissning är en mix av idealism, pengar och önskan om att få jobba med de svåraste problemen.- Idealismen bygger på personlig frihet och en misstro mot staten, banker och stora företag vilket är grunden till kryptovalutor. Detta DNA genomsyrar mycket och många som håller på med web3 anammar detta kvickt
- Målet att tjäna pengar har en annan karaktär i och med att Web3 bygger på open scource, alla som är med kan tjäna pengar och är du med tidigt så finns möjligheten att tjäna stora pengar. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och några få kring dem skapade enorma förmögenheter genom sina bolag men de många programmerarna fick inte vara med
- Att skapa egenskaperna ”trustless” och decentraliserad är riktigt svårt. Genombrottet kom med Satoshi Nakamotos ”white paper” för BitCoin där grunderna fanns i kryptografi, koncensusalgoritmer och ”proof of work”. Svårlösta och viktiga problem som pengasystem lockar till sig de smartaste och de smartaste vill vara med andra smarta för att utvecklas och tävla. Samtidigt lockar de till sig ”hang arounds” som också vill vara med och lära
Affärsmodellen för de första Web3-applikationerna har hittills byggt på att man skapar ett eget coin som ska användas i applikationen. Ett exempel skulle kunna vara ett BookF coin som används för att betala med för att göra en uppdatering i BookFace. BookF coin köper och säljer du på en börs och får betalt i när du säljer din data och i takt med att BookFace blir mer och mer populärt så ökar priset på BookF coinet.
Den initial försäljningen, ICO = Initial Coin Offering, drar in pengar till projektet som kan avlöna utvecklarna samtidigt som deltagarna kan köpa coins eller få en del av ersättningen som coins. Så drivkraften att göra ett bra utvecklingsjobb delas av alla i projektet, det blir mer än ett vanligt jobb.
Alternativet till att skapa ett eget coin med egen blockkedja är att skapa en sidechain till BitCoin eller annan befintlig blockkedja. Man uppnår då i princip samma sak men med BitCoins säkerhet och oberoende till priset av ett striktare regelverk. Min gissning är att alla ”viktiga” Web3-applikationer kommer att använda BitCoins blockkedja.
Bilden nedan kommer från en bra bloggpost och är författarens beskrivning hur web3 byggs upp.
Min text har ju fokuserat på sista raden, applikationerna, men vi är inte där än. Den mesta utvecklingen sker just nu kring de första sex lagren, infrastrukturen som måste på plats innan applikationerna kommer. Svårt att gissa vad och när den första ”killer”-appen kommer, kanske inom finans där det finns stora pengar att tjäna, dataspel med nyfikna ungdomar eller inom spel/betting. Med stor sannolikhet är vi minst 5 år från det stora genombrottet.
Min text har ju fokuserat på sista raden, applikationerna, men vi är inte där än. Den mesta utvecklingen sker just nu kring de första sex lagren, infrastrukturen som måste på plats innan applikationerna kommer. Svårt att gissa vad och när den första ”killer”-appen kommer, kanske inom finans där det finns stora pengar att tjäna, dataspel med nyfikna ungdomar eller inom spel/betting. Med stor sannolikhet är vi minst 5 år från det stora genombrottet.
Många företag och banker jobbar med blockkedjelösningar men jag misstänker skarpt att de inte fattat poängen med BitCoin - decentraliserat och ”trustless”. Ett företag är motsatsen till decentraliserat och har bara ett syfte, att tjäna pengar till sina ägare. Den så hyllade blockkedjan är ”bara” en dålig databas och en del av den nya webben men vem vet, de kanske kan bygga några häftiga nya lösningar på den.
Avslutningsvis – hur investerar man i Web3?
Det enklaste och troligtvis säkraste är att investera i BitCoin (nåja, priset hämtar sig nog …). Säkrast, decentraliserat, först, förutbestämt antal och med många smarta utvecklare. BitCoin kan bli två saker: digitala pengar som ”store of value”, "medium of exchange” och ”unit of account” (definitionen av pengar) och basen för många decentraliserade applikationer, dvs ett internetprotokoll.
Etherum är intressant men ju mer jag förstår av Etherum desto mer skapas en bild av att det är en testmiljö för nästa steg för BitCoin. Nackdelenarna är bl.a. att grundaren Vitalik Buterin är centralfiguren (alltså är det inte en decentraliserad kryptovaluta) och att antalet Ether inte är begränsat. Men lite ETH bör en crypto-portfölj innehålla.
Någonstans bland de 1000-tal coinsen finns nästa Microsoft, Google och Oracle men de flesta är mer lika Netscape, AltaVista, MySpace, Framfab och Boo.com. På toppen av detta så finns alla rena bluffbolagen. Hur hittar man rätt i denna djungeln? Receptet är det vanliga: läsa och lyssna mycket, förstå vad de vill och hur det passar in, ha koll på vad de levererar osv. och sedan sprida riskerna på många olika tills det blir tydligt vem som är vinnarna.
Och som vanligt, allt med Andreas Antonopoulos på YouTube är bra.
Spännande tider!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar