En genomgång av våra investeringar i uran, guld & silver och crypto-valutor
Uran
I september 2017 skrev jag om kärnkraft, uran och Cameco, bl.a. att det kanske skulle krävas tålamod och det har det verkligen gjort. Egentligen så har det inte hänt så mycket på dessa 1,5 åren mer än att världens lager av uran har minskat, dock fortfarande okänt hur mycket som finns kvar. Produktionssiffrorna för 2018 är inte sammanställda men bör vara visa på ett större underskott än de 10% som fanns 2017.
Ett kärnkraftverk har tillkommit under de senaste 1,5 åren så idag finns det 448 i produktion och inget nybygge har startat så där är 57 som håller på att byggas, 13 i Kina, 7 i Indien, resterande spritt runt världen.
Det mesta av uranet säljs på långa kontrakt och dessa börjar löpa ut, bilden nedan visar hur mycket av behovet som det ska skrivas kontrakt på framöver. (lbs=pund, ungefär 0,5 kg, Utility, här = kärnkraftverken).
Det lilla behovet som inte finns på kontrakt idag köps på spot-marknaden där priset bottnade ungefär samtidigt som förra inlägget.
En av förklaringarna till att priset inte går upp eller att det skrivs nya kontrakt sägs vara att ”alla” väntar på besked från USAs regering om det ska införas strafftullar på import av uran till USA. Besked ska komma senast i slutet av mars.
Cameco
Cameco, världens näst största uranproducent, visade vinst för 2018 trots fallande omsättning och bruttomarginal.
De sålde 35 miljoner pund uran där produktionen endast var 9 miljoner, resterande var lagerreduktion på 17 miljoner och 9 miljoner handlades upp på spottmarkanden. Snittpriset vid försäljningen var $37, den lägsta på minst 10 år. Upphandlingen på spottmarkande kommer att vara större 2019 vilket skapar ett intressant scenario, fortsatt låga spottpriser ger bra marginal för Cameco.
Det fria kassaflödet var positivt och balansräkningen fortsätter att se bra ut.
Lagret fortsätter att sjunka och är idag tillbaka på samma nivå som 2011 och ner med 2/3 sedan toppen 2016.
Nettoskulden går ner kraftigt och det är inga problem att klara den planerade återbetalningen av delar av skulden, $400 miljoner 2019.
Lagret fortsätter att sjunka och är idag tillbaka på samma nivå som 2011 och ner med 2/3 sedan toppen 2016.
Nettoskulden går ner kraftigt och det är inga problem att klara den planerade återbetalningen av delar av skulden, $400 miljoner 2019.
Cameco är indragna i två stora tvister, den ena med kanadensiska skattemyndigheten och den andra med Japans största kärnkraftsägare TEPCO. Cameco har fått rätt i två instanser mot skattemyndigheten men dessa har överklagat till högsta instans och beslut kommer inte förrän tidigast 2021. Mot TEPCO, som skrivit kontrakt på leveranser men vägrat ta emot, så kommer det att ske förhandlingar under våren.
Cameco ser en liten ljusning på uranmarknaden även om de säger att det är osäkert om 2019 blir året då det vänder.
Aktien har de senaste månaderna rört sig i ett spann på $11-12. För vår del har det varit en OK investering hittills, upp ca 15% där en stor del beror på USD-SEK förändringen. Jag har inga planer på att förändra innehavet, detta kommer att bli riktigt bra.
Uranium Energy, Fission, NexGen och Ur Energy
Samtliga fyra har kursmässigt haft en besvärlig höst, ner i snitt ca 20%. Tålamodet hos investerare tryter kvickare på bolag utan kassaflöden.
Uranium Energy är kvar i samma läge som jag beskrev i Q2-uppdateringen, klara att på kort varsel starta produktion. Under hösten genomförde de en emission på $20 miljoner vilket tyngt kursen.
För Fission väntar vi på deras PFS (Pre-Feasability Study) som tillsammans med en uppdaterad beräkning av uranmängden i marken ska ge svar på hur stor investeringen i gruvan blir, hur länge de planerar att bryta och hur stor årsproduktionen beräknas till. Ryktet sa att PFS skulle komma i q4 men nu hoppas vi på q1.
NexGen presenterade sin PFS i november: kostnad för gruvan CAD1,5 miljarder (CAD/USD=0,76), förväntad produktionskostnad 11 CAD/lbs (under dagens spotpris), 25 miljoner lbs per år, livslängd 9 år. De har nu påbörjat tillståndsprocessen och kommer 2020 att påbörja arbetet med finansieringen.
Under hösten köpte jag några aktier i Ur Energy (med en ”vintage” hemsida). Har inte lagt någon större tid på att läsa in mej men anledningen till att jag köpte var att deras gruva ligger i USA (3 miljoner lb/år) och att de är en av initiativtagarna till att få importtullar på uran. Idag säljer de inget av produktionen utan de avvaktar beslutet från Trump.
Totalt sett så ligger vi någon % minus sedan köp på dessa fyra aktierna.
Guld & Silver
De senaste månadernas utveckling av guldet är riktigt spännande. Guldpriset går upp samtidigt med högre dollar. Och det startade den 3 oktober, ryktena om vad som hände den dagen är många men ingen vet säkert. Ett rykte säger att USA och Kina har kommit överens om att priset ska upp som en del av förhandlingarna i handelskriget. Eller så går guldet upp bara för att det för tillfället finns mycket likviditet i världen.
Extra spännande är det att världens centralbanker handlade rekordmycket guld 2018, trots att de säger att guldet spelat ut sin roll som pengar. Samtidigt så har privatperson i västvärlden, pensionsfonder etc. 0,15% allokering i guld idag mot 5% för 40 år sedan. Minsta ändring på det får stor påverkan på guldpriset.
Vi har i princip ingen ändring i våra investeringar i guld och silver, i ETFer som följer guld- och silverpriset (GLD & SLV) och aktier i gruvor. Enda förändringen är att jag sålt Canadian Colbolt Works då priset rusade.
Samtliga har haft en positiv utveckling senaste halvåret och är i en positiv trend.
VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) består av ett 70-tal bolag och har en utväxling på guldet på ca *2 för tillfället, dvs går guldet upp 1% så GDXJ upp 2%.
Wheaton har inte rapporterat fjärde kvartalet men överraskningarna brukar vara små. Det har inte skett några nya deals det senaste halvåret men det rycktas om att det är fler på väg inom andra områden än guld och silver.
Som jag skrev om i senaste månadsrapporten så går allt enligt plan för Victoria Gold och förhoppningarna på en uppvärdering av bolaget är stora, hittills upp 70% sedan botten i somras.
Granada Gold (fd. GGB) finns enbart kvar i portföljen av nostalgiska skäl och en gnutta hopp. Att de överlevt de senaste 5 åren får nog räknas som en prestation. Dock kvarstår faktum, där finns guld på området och alla tillstånd är på plats för att starta produktion men ledningen verkar helt sakna förmåga att hitta finansiärer.
Agnico presenterade som vanligt en bra rapport: ökad produktion och sänkta kostnader.
IAM gold har inte rapporterat än men har de senaste månaderna redovisat ökade reserver med 23% som en följd av senaste åren prospektering.
First Majestic har inte heller släppt sin rapport men redovisat produktionen, upp 37% 2018 jämfört med 2017. Dock är förväntningarna på resultatet lågt pga. det låga silverpriset 2018.
Crypto
Jag har gjort ett första staplande steg att på ett systematiskt sätt följa de crypto-valutorna vi äger, bl.a. genom att följa några datapunkter som antal ägare och hur stor del top-100 wallets äger. Nedslående resultat i princip rakt över: 2-5.000 ägare (väldigt lite), top 100 äger 90-98% av coinsen (för stor koncentration). Nästa steg blir att på något sätt förstå om de följer sina planer.
Undantaget Smartlands och SolarDao så är de övriga 7 coinsen ner 85% sedan köp och i en negativ pristrend. Sad!
SolarDao är 0, de har gett upp det första försöket och påstår att de ska göra ett omtag men ingen information de senaste månaderna. Tror inte det var en scam, min gissning är att det var mycket svårare än de trodde och att de inte fixade det.
Smartlands är ljuset i mörkret, trots droppet på 50% de senaste veckorna så är vi upp 300%. Väldigt spännande!
BitCoin har visat lite liv de senaste dagarna och väckt en liten försiktig förhoppning om att det vänt. Om det är så, så kommer nog det att väcka liv i de bra crypto-projekten och förhoppningsvis även mitt intresse för dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar