torsdag 21 september 2017

Stora trender del 1 - BitCoin

Jag ser några stora trender i världen som kommer att påverka utvecklingen de närmsta 5-10 år och är intressanta från ett investeringsperspektiv:
  • Omställningen av världens energisystem mot förnybar energi
  • Självkörande elektriska bilar
  • Robotar och automatisering av arbetsuppgifter
  • Artificiell intelligens (AI)
  • Kinas infrastrukturprojekt ”One belt, one road”, tidigare kallad Nya silkesvägen, med potentialen att flytta världens ekonomiska tyngdpunkt öster ut
  • ” De-dollarisation” – mycket stor del av världens handel sker i amerikanska dollar men kan vara på väg att ändras
  • ”Med-tech” – många extremt spännande saker på gång inom medicinteknik t.ex. stamceller som reparerar ”trasiga” organ (som hjärta, ögon, hörsel) och kommer att öka livskvalitén och förlänga medellivslängden med många år
  • BitCoin och blockkedjetekniken – kan komma ändra finansvärlden på samma sätt som internet förändrade bl.a. musik, film & annan media

Samtliga områdena är, om/när de händer, vart och ett paradigmskifte på samma sätt som internet förändrat världen med stora konsekvenser och omfördelning av resurser och kapital. Tänkte skriva om detta de närmsta månaderna, börjar med BitCoin och blockkedjor.

BitCoin som elektroniska pengar har sex unika egenskaper som kan påverka och förändra alla dagens finansiella infrastrukturer och aktörer. Till listan av de unika egenskaperna kan två egenskaper från ”vanliga” pengar läggas.
  • ”Peer to peer” – transaktioner sker direkt mellan två personer till skillnad från dagens system där det alltid finns minst en mellanhand som bank och kortföretag
  • Transparant och decentraliserat– registret om vem som äger vilka BitCoin finns i tusentals kopior på internet. Vem som helst kan ladda ner och ha koll på vilka elektroniska plånböcker som har vad och analysera rörelserna
  • ”Trustless” – transaktionerna godkänns av 100-tals oberoende noder/miners och läggs till registret/blockkedjan, du behöver inte lita på en tredje part
  • ”Imutable” – när en BitCoin-transaktion är godkänd går den inte att ändra
  • Begränsat – kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner BitCoin (16 miljoner idag, 20,9 miljoner år 2032), dvs ingen inflation och därmed värdebeständigt
  • Delbart – BitCoin är delbart ner till 8 decimaler, idag är minsta transaktionen 0,032 öre
  • Anonymt – som kontanter (BitCoin är anonymt så länge som du inte berättar vilken din privat ”nyckel” är i din elektroniska plånbok. Tjänster för att göra transaktionerna helt anonyma finns)

Tekniken för att åstadkomma ovan är revolutionerande och min gissning är att det kommer att finnas med bland världens stora uppfinningar i historieböckerna.

I november 2008 mailade Satoshi Nakamoto ut sitt ”Whitepaper” till intresserade för att lösa ovan där han kombinerat två tidigare idéer, b-money och BitGold. Tänkte inte gå in på tekniken men några lösryckta termer: kryptering, tidsstämplar, proof of work, distribuerad register/ databas/ blockkedja, hash, ”trial and error”, publik och privat nyckel, blockstorlek. Är man intresserad av tekniken så är denna filmen en bra start https://youtu.be/bBC-nXj3Ng4.

Trög start för idéen men efter ett tag insåg flera att han/de (Satoshi är troligtvis en pseudonym) var något intressant på spåret. 2010 gjordes det första köpet med BitCoin, två pizzor för 10.000 BitCoin (320 miljoner kronor idag 😊).

BitCoin är ”open source” där det finns ett ”protokoll” som beskriver hur det ska fungera. Det finns alltså inget företag eller organisation som styr utan det är gemensamma beslut för förbättringar och ändringar, dock finns det strukturer för att samla upp, bedöma, testa och implementera förbättringar. Finns såklart för- och nackdelar med open source men i grunden skapar det en tröghet och säkerhet i utvecklingen av BitCoin. I och med att vem som helst kan läsa koden så är det enkelt för alla, inklusive hackers, att leta brister i den. Hittills har ingen lyckats hitta ett sätt att hacka blockkedjan, trots säkert 1.000-tals försök.

”Ovanpå” BitCoin kan man bygga applikationer, t.ex. att man använder BitCoin för att
  • registrera ägandet av i princip vad som helst som finns i register: pengar, bilar, aktier, mark
  • tidsserier, t.ex. elförbrukningen hemma, lön varje timme eller för att ha koll på mat: när plockades de, när hämtades de, när kom de fram till butik
  • smarta kontrakt – händer A så triggas B, t.ex. reseförsäkringar, aktieutdelningar
  • samla all information om ett objekt t.ex. huset (elräkningarna, försäkringar, kvitton, nycklar, färgnummer på fasaden)
  • vadslagning (sport, val t.ex.) och poker (Auger.net, beta)
  • finansiella instrument som optioner, indexfonder, terminer

Internet styrs på samma sätt som BitCoin genom öppna protokoll, trafiken på internet styrs av TCP/IP, e-post av SMTP, hemsidor med HTML. Och här finns möjligheten att BitCoin kommer att bli protokollet för finansiella transaktioner på internet, dvs att finansiella system kommer att bygga på BitCoin. Detta innebär i så fall att de som äger BitCoin kommer att äga en del av infrastrukturen och få del av det värde som skapas.

Om BitCoin är transparant, öppet och friktionsfritt så är stora delar av världens finansiella system inte det idag (dock ligger Sverige ligger i framkant på vissa områden). Friktioner i dagens system i form av tid och kostnader finns överallt: transaktioner mellan banker tar dagar, över landsgränser ännu längre, höga kostnader, stora spreadar mellan in- och utlåning, checkar används fortfarande i USA, registrering av köp/sälj av aktier tar dagar och kostar, svårt att öppna konto m.m. Digitaliseringen av banker och finansmarknader har till stora delar byggt på att man automatisera tidigare manuella arbetsmoment och till delar flytta dem till kunderna. BitCoin kan komma att utveckla finansmarknaderna på samma sätt som internet utvecklade musik- och medieindustrin.

Vi är fortfarande väldigt tidigt i utvecklingen, jämfört med internet så är vi väl ca 1991, dvs visionärerna ser potentialen, några fler vet att det finns, man kan inte använda det till något vettigt men 1993 kom Mosaic, sedan Netscape följt av sökmotorn Alta Vista och internet blev för alla på kort tid. coindesk.com/Business finns 1000-tals med pågående projekt inom Payments, Capital Markets, Banking, Insurance, Supply Chain, Security, Identity, Healthcare, Energy m.fl.

Motståndet mot BitCoin är stort, eller i alla fall högljutt. BitCoin saknar värde eftersom det inte backas upp av någon centralbank är ett vanligt argument. Den andra stora gruppen av motståndare är finansmarknaden, senast av JP Morgans vd Jamie Dimon som sa att BitCoin är bedrägeri och kommer att försvinna. Låter det bekant? Samma anda som när musikindustrin pratade om utvecklingen av streamad musik på internet. Däremot visar finansmarknaden stort intresse för blockkedjan som teknik men utan de sex unika egenskaper för BitCoin ovan.

Från myndigheternas sida är det lite tyst. Frånsett Kina så verkar de flesta ländernas myndigheter tycka BitCoin är ok, till och med intressant. Det kommer att krävas förändringar i arbetssätt för t.ex. Skatteverket för att säkerställa att moms och skatt betalas men hittills har de ju alltid hittat vägar, finns ingen anledning att tro att de inte kommer att lyckas denna gången också.

Hoten mot BitCoin är många, nedan några:
  • BitCoin (eller annan kryptovaluta) slår aldrig igenom, t.ex. genom att flertalet håller fast i sin ”vanliga” pengar
  • det kommer aldrig några revolutionerade applikationer
  • världens myndigheter sätter gemensamt stopp
  • BitCoin splittras (hard forks) gång på gång då man inte kan komma överens om utvecklingen
  • någon annan kryptovaluta med bättre egenskaper blir dominerande

Det finns idag 1.000-tals kryptovalutor. Klassningen av dessa är inte enkel, vissa är som BitCoin, kan användas som pengar men även för utveckling av applikationer. Andra är mer som aktier, företag säljer dem för att få in pengar och sedan kan man handla med dessa ”tokens” (kryptovalutor) på en börs och det delas eventuellt ut utdelning. En tredje grupp försöker skapa egna ekosystem, t.ex. Kik (app för meddelanden) har en egen token (Kin) som man kan ta betalt i och betala med i Kik-världen eller växla till ”vanliga” pengar på en börs.

Alla kryptovalutor bygger på blockkedjateknik men har olika egenskaper, det är idag enklare att skapa smarta kontrakt i Etherum, hantera små transaktioner i LiteCoin o.s.v. Det som utmärker BitCoin är att den är säkrast med nackdelen att den är mindre flexibel.

Det är rena vilda västern inom kryptovalutaområdet, många av de nya tokens är väldigt nära bedrägeri och många kommer inte att överleva, precis som under 90-talets internetyra. Ur detta kommer det säkert att komma några nya Facebook, Amazon, Google men just nu känns det som om det är omöjligt att särskilja dem.


Till sist: vad är ett rimligt pris för BitCoin? Samma svar som innan – någon stans mellan 0 och $1 miljon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar